På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Film

Elkraftingenjör

Elkraftingenjör

Campus Nyköping

Elkraftingenjör

Öka dina möjligheter till både jobb och spänning

Behovet av elkraftingenjörer är exceptionellt stort nu och framöver. Du som idag arbetar som elektriker kan vidareutbilda dig till elkraftingenjör och öka din kompetens inom bl a eldistribution, elsäkerhet och nätplanering. Eftersom utbildningen är deltid på distans kan du arbeta samtidigt som du studerar. I utbildningen ingår teorikurserna för allmän behörighet.

Efter utbildningen, som har formats tillsammans med branschen, har du kompetens att arbeta som elkraftingenjör och ha en betydande roll i projektets alla tekniska faser, från projektering till idrifttagning inom elkraftsbolag, elnätsbolag eller företag verksamma inom elkraft.

Välkommen till en yrkesutbildning som tar dig vidare med full kraft.

Utbildningens mål
Ubildningen leder till: Yrkeshögskoleexamen Elkraftingenjör.

Efter genomgången utbildning har du kompetens för att kunna arbeta inom konsultbolag, nätbolag och industrier/företag verksamma inom området elkraft. Du kan arbeta som bland annat:

  • Elkraftingenjörer
  • Elingenjör
  • Elkrafttekniker

Du kan arbeta med uppgifter som till exempel:

  • Utveckling, effektivisering och optimering av elkraftanläggningar.
  • Identifiera och analysera förbättrings-, och problemområden och föreslå lösningar för dessa med utgångpunkt från kvalité-, säkerhet-, ekonomi och miljöhänseende.
  • Planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftanläggningar.
  • Idrifttagning, drift och service av elkraftanläggningar.
  • Planera och driva projekt och uppdrag inom elkraft.

LIA - lärande i arbete
LIA, eller praktik, är en mycket viktig del av utbildningen. Den utgör cirka en fjärdedel av utbildningstiden och genomförs på företag. Arbetsuppgifterna anpassas individuellt och till de kurser som man studerat under perioden före LIA. Lärande i arbete ger förutom mycket viktig praktisk erfarenhet, som ökar förståelsen för de teoretiska avsnitten, ett nätverk av kontakter som betyder mycket efter examen och öppnar nya vägar på arbetsmarknaden. LIA-platser finns på ett tiotal företag, varav några finns representerade på flera orter, vilket ökar möjligheterna att få en praktikplats nära din hemstad. 

Fullständig auktorisation (A)
I utbildningen ingår teorikurserna för fullständig auktorisation: Regler och standarder, Elinstallationer i byggnader, Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar, Elmaskiner samt Högspänning. När du slutfört utbildningen och gjort rätt antal praktiktimmar kan du ansöka om fullständig auktorisation hos Elsäkerhetsverket.

Ansökan och behörighet
Gör din ansökan på campusnykoping.se. Där kan du också läsa mer om utbildningen och om vilka behörighetskrav som gäller.

Studietakt

50%

Poäng

280 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

Påbörjad

2022-08-01

2023-08-01

Slut

2022-02-28

2023-02-28

2024-06-30

2025-06-30

2026-06-30

Ansökan öppnar*

Ansökan stänger*

2022-02-07

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Elkraftingenjör på Campus Nyköping.