På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy
Jag förstår
Den nya bredbandstekniken sprids snabbt över landet och behovet av kompetenta personer som praktiskt kan få fibertekniken på plats är stor. Du som är tekniskt intresserad och gillar att varva självständigt arbete med serviceinriktat samarbete, kan utbilda dig rakt in i en riktig framtidsbransch.
Fiberteknikerutbildningen är skapad tillsammans med näringslivet för att matcha behoven som finns på arbetsmarknaden.
Som fibertekniker är du den som praktiskt utför sysslor inom fiberteknik, som till exempel fibersvetsning, fiberblåsning, mätning, montering och fiber- och kabelinstallationer. Din arbetsmiljö är varierande - ena dagen inomhus, andra dagen utomhus med installation i både luft, vatten och jord. Efter utbildningen har du kompetens för att arbeta som fibertekniker, optotekniker, teletekniker och fiberinstallatör. Välkommen in i fiberframtiden.
Utbildningens mål
Utbildningen leder till: Yrkeshögskoleexamen Fibertekniker.
Efter avslutad utbildning har du kompetens för att arbeta som:
Du kan arbeta med uppgifter som till exempel:
LIA - lärande i arbete
LIA, utgör en viktig del av utbildningen. LIA innebär att du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken och samtidigt får goda möjligheter att bygga nätverk som senare kan leda till arbete. LIA utgör ca 45 % av utbildningen. Du söker själv din LIA-plats, men har vid behov stöd av utbildningsledaren i denna process. Din LIA plats kan vara på en ort du själv önskat, alternativt i Nyköpingsregionen med omnejd.
Ansökan och behörighet
Gör din ansökan på campusnyköping.se där kan du också läsa mer om utbildningen och om vilka behörighetskrav som gäller.
Kontakt
Susanne Gurander
0155-24 78 67
Hur ser framtiden ut?
"Sverige är ett land som idag har en väldigt hög grad av fiberanslutningar. Den så kallade fiberboomen har pågått några år med fokus på bostadsanslutningar. Vi på Ericsson Local services ser att detta kommer att fortsätta under de närmaste åren, det finns fortfarande många mindre företag och enstaka villor som inte är anslutna via fiber. Med ökande befolkning och bostadsbyggande kommer det att finnas behov utav utbildade fibertekniker även i framtiden. Några andra områden vi ser som kommer att driva på behovet är 5G utbyggnad, IOT (Internet of things) och smarta städer. Till detta kommer givetvis underhåll och ombyggnationer av nät. De äldsta fibernäten i Sverige byggdes i slutet av 80-talet och dessa nät måste successivt börja moderniseras"
-Magnus Eriksson, VD Ericsson Local Services
100%
200 YH-poäng
Påbörjad
2021-08-01
2021-07-31
2022-07-31
2021-05-07
* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren