Arbetsmiljöingenjör

Som Arbetsmiljöingenjör tar du ett helhetsgrepp om arbetsmiljöfrågorna i organisationer och företag. Läs mer om yrket på Framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Energitekniker med specialisering vindkraft

Campus Varberg

Energibranschen är i dag en av de snabbast växande marknaderna, globalt, i Europa och i Sverige. Den negativa klimatutvecklingen måste snabbt bromsas upp vilket gör det nödvändigt att gå från dagens fossila energiproduktion till förnybara energikällor som vind-, sol-, våg- och vattenkraft samt biomassa.

I Sverige är vindkraft den tredje största källan för elproduktion efter vatten- och kärnkraft. Vindkraftsel utgör 12 procent av den totala elproduktionen, en siffra som kommer att öka de närmaste åren. Detta gör att branschen kommer att ha ett ständigt växande behov av energitekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner. 

Vindkraften byggs ut alltmer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Arbetsplatserna är många och efterfrågan på kompetens är stor. Exempelvis måst energibolagen och de svenska vindkraftsbolagen idag rekrytera tekniker från andra länder för att klara av det växande behovet kring drift, underhåll och service.

Utbildningens mål
Utbildningen har tagits fram i samarbete med flera av de ledande aktörerna inom energi- och vindkraftsbranschen. Under utbildningen görs flera studiebesök och du har möjlighet att göra din LIA (Lärande i arbete) både hos vindkraftleverantörer, servicebolag som energibolag.

Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som tekniker inom energi- och vindkraftsbranschen. Förutom god kännedom om vindkraftsteknik har du tillägnat dig kunskap inom energisystem, el, instrument, hydraulik, data samt miljö- och energieffektivisering.

Utbildningen är speciellt framtagen för att ge dig som studerande de kunskaper och färdigheter som energi- och vindkraftsbranschen efterfrågar och du ska direkt kunna börja arbeta som tekniker i grupp samt självständigt främst inom vindkraft.

Information om läkarintyg
För att få genomföra LIA-kurs krävs läkarintyg gällande höghöjdarbete enligt AFS 2005:6, 41-45§§. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket.

Utbildningens innehåll i korthet:

  • Arbetsmiljö och säkerhet 
  • Datateknik och IT-kommunikation 
  • Elkraft för energitekniker 
  • Ellära för energitekniker 
  • Energiteknik 
  • Examensarbete med fokus mot vind och energi 
  • Hydraulik och mekanik 
  • Kraftanläggningar 
  • Kraftsystems uppbyggnad och underhåll 
  • LIA 1 
  • LIA 2 
  • LIA 3 
  • Miljö och hållbar utveckling 
  • Projektarbete och rapportskrivning 
  • Styr- mät och reglerteknik
  • Vindkraftsystem 
  • Tillämpad matematik för energitekniker

Mer information om studieorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller vår satelitort Lidköping. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satellitorten. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. B-körkort krävs.

Kontakt
Elin Rehn
Utbildningsledare

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-01-15)
2025-01-13
2026-01-12
Utbildningsslut
2025-12-19
2026-12-18
2027-12-17
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Bygg & fastighet
Satellitort
Lidköping

Löne- och ekonomikonsult

Yrkeshögskolan i Mölnlycke

Allt fler företag och organisationer lägger ut löne- och redovisningsfunktionerna hos externa byråer, vilket ökar efterfrågan på kunniga löne- och ekonomikonsulter.

En löne- och ekonomikonsult finner jobb inom alla branscher. Hos små och stora företag, privata och offentliga arbetsgivare samt bemanningsföretag. Yrkesrollen har på senare år genomgått en förändring och idag ska man inte bara behärska lön utan också kunna pensioner, förmåner, skatter, arbetsrätt etc. Yrket innebär en mer konsultativ roll än tidigare. En rådgivande servicefunktion som stöttar både medarbetare och chefer. Denna roll kräver en både bred och djup utbildning som möter de nya kraven.

Utbildningen
Löne- och ekonomikonsult ger dig en helhetssyn för att förstå sambanden mellan områdena lön, ekonomi och personal. Du får kompetens att använda och förvalta olika lönehanteringssystem och utföra kvalificerade arbetsuppgifter inom lön och ekonomi. Du lär dig också att tolka och tillämpa de viktigaste lagarna samt att bokföra, göra bokslut och skapa årsredovisningar i olika redovisningssystem. Även pensions- och försäkringsärenden har en viktig del i utbildningsplanen.

Att behärska engelska inom yrkesområdet är en övergripande del i hela utbildningen.

Frågor?
Kontakta Liselott Elfstrand
031-724 66 08

Utbildningsstart
2024-08-01
Utbildningsslut
2026-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Juridik

Internationell säljare / marknadsförare

Sälj & Marknadshögskolan

Satsa på en het dubbelkompetens inom försäljning och marknadsföring!

Efterfrågan på affärsinriktade och drivna säljare- och marknadsförare med internationell kompetens ökar ständigt, detta då allt fler företag väljer att ta klivet mot nya marknader. Yrkesrollen innebär en spännande mix av business och marknadsföring med inriktning mot internationella insatser.

Om utbildningen
Denna Yh-utbildning ger dig både praktiska och teoretiska kunskaper inom internationell handel mellan länder. Du kommer ha tillräckligt med kunskap för att självständigt planera och genomföra marknadsförings- och försäljningsinsatser på en global marknad. Utbildningen har en internationellt fokus, men de kunskaper du får inom marknadskommunikation, förhandlingsteknik och säljplanering är applicerbara inom vilken bransch som helst, både i Sverige och utomlands.

Yh-utbildningen är två år lång och utgörs av både teori och praktik, där exempelvis övningar och projektarbeten ingår. En tredjedel av utbildningstiden tillbringar du ute i arbetslivet på så kallad Lärande i arbete (LIA). För att du ska hinna få ett starkt fäste på din praktik innehåller utbildningen två längre, sammanhängande LIA-perioder. Du väljer själv om du vill förlägga din LIA i Sverige eller utomlands, eller både och.

Sälj & Marknadshögskolan är stolta samarbetspartners med Erasmus+ – som erbjuder möjlighet att ansöka om stipendium vid praktik utomlands. En fantastisk möjlighet för dig som vill prova på en karriär utomlands.

__________________________________________

Efter examen kan du arbeta som exempelvis:

  • Säljare inom B2B
  • Projektledare/-koordinator
  • Fältsäljare
  • Säljledare
  • Försäljningschef
  • Marknadsförare
  • Marknadschef-/ansvarig
Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Juridik

Lönespecialist

Yrkeshögskolan i Mölnlycke

Behovet av specialister inom lön ökar. Det råder brist på personer med hög kompetens inom området och många företag har idag svårt att rekrytera. Jobben finns inom alla branscher, hos små och stora företag, privata och offentliga arbetsgivare samt bemanningsföretag.

Den moderna löneprocessen i kombination med allt-mer komplexa lagar och regler och ökad globalisering, ställer ökade krav på löneyrket. IT-utveckling med system där man själv registrerar och hittar uppgifter, är ett exempel på hur rollen har moderniserats.

Utbildningen förbereder dig för den moderna rollen som lönespecialist där man hanterar hela flöden av data, från lön till avstämning, såväl som att ha kompetens i ärenden gällande pensioner och försäkringar. Du lär dig att tolka och tillämpa arbetsrättsliga lagar samt att arbeta i olika löneoch redovisningssystem och att hantera Excel. Engelska inom yrkesområdet är en övergripande del i hela utbildningen.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att:

  • arbeta konsultativt och självständigt som lönespecialist
  • utföra kvalificerade arbetsuppgifter inom området lön
  • kunna hantera personaladministrativa frågor
  • arbeta i olika typer av företag, organisationer samt offentlig förvaltning och ha förståelse för verksamheternas olika förutsättningar och krav
  • förstå och analysera arbetsrättsliga och andra förekommande juridiska problem
  • lösa problem självständigt, noggrant och konstruktivt
  • arbeta i projektform och i team
  • kommunicera/beskriva/förklara processer och rutiner för chefer/anställda och kunder

Krav på särskilda förkunskaper - minst betyget E/G/3 i följande kurser:

  • Svenska 2/B
  • Svenska som andraspråk 2/B alternativt 2 årskurser, delat betyg svenska respektive litteratur eller motsvarande (Max. 15 poäng)

Frågor? 
Kontakta Anna Sjöström
031-724 66 08

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-01-15)
2025-01-01
Utbildningsslut
2025-05-31
2026-05-31
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-10-14
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Juridik

Fastighetsförvaltare

Newton Kompetensutveckling

Vår YH-utbildning till fastighetsförvaltare förbereder dig på bästa sätt för arbetet som fastighetsförvaltare. Det råder en stor efterfrågan på modern och nytänkande kompetens.

Arbetsuppgifterna som fastighetsförvaltare kan variera från ekonomiansvar till planering av fastighetens underhåll samt kommande reparationer. Det krävs god kunskap inom flera kompetensområden och med vår utbildning till fastighetsförvaltare förbereds du på bästa sätt för arbetet som fastighetsförvaltare.

Newtons YH-utbildning inom fastighetsförvaltning är utformad efter de kompetenskrav som företag idag efterfrågar och ger dig de teoretiska kunskaper som krävs samt möjligheten att omsätta dina kunskaper under tre praktikperioder.

Du får kombinera de teoretiska delarna med praktik, vilket ger dig ökad förståelse för de teoretiska delarna samt en gyllene chans att testa dina kunskaper i arbetslivet.

Att studera på yrkeshögskola ger både erfarenhet och kompetens – en ovärderlig kombination när du ska inleda din karriär inom fastighetsförvaltning.

Särskilda förkunskaper som krävs:

  • Har lägsta betyg Godkänt/E i Matematik B/2 (A, B eller C) eller motsvarande
  • Har lägsta betyget Godkänt/E i Svenska B/2 eller motsvarande
Utbildningsstart
2024-08-12
Utbildningsslut
2026-12-25
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-02
Branscher
Bygg & fastighet
Ekonomi, admin, sälj
Juridik