Trädgårdsmästare – odling, förädling och entreprenörskap
Utbildningen startar i januari, är på heltid och pågår i cirka två år. Ansökan öppnar i september.
Som trädgårdsmästare arbetar du med att planera, organisera och sköta odlingar av trädgårdsgrödor så som grönsaker, frukt, bär och kryddor utifrån växtplatsens förutsättningar på friland eller i växthus. I den här utbildningen får du även arbetar med att ta fram produkter, förädla dessa för att sedan sälja till andra företag inom produktionskedjan eller direkt till konsument.
Utbildningen lägger stor vikt vid att driva ett eget mindre företag och ger dig insyn i aktuell lagstiftning som rör det enskilda företaget. Yrkesrollen kan tillämpas som egen företagare och/eller som anställd.
I Region Skåne finns en kartlagd brist i yrken som odlare av jordbruksväxter, odlare av frukt och bär samt växtodlare över lag. Det behövs fler småskaliga livsmedelsproducenter inom trädgårdsproduktion i Skåne samt företagare som dels har den faktiska kunskapen inom odling, dels stöttning på vägen mot att försörja sig genom livsmedelsproduktion, som egen företagare eller som attraktiv samarbetspartner.
Utbildningen Trädgårdsmästare – odling, förädling och entreprenörskap är framtagen med hjälp av aktörer såsom exempelvis City Gross, Mylla, Kristianstad kommun och Bondens skafferi.
Skolan har speciallokaler och resurser som är anpassade efter undervisningen: övningssalar, markbyggnadshall, 55 ha odlingsmark, parkområden, växthus samt maskinhall med tillhörande utrustning och maskiner. Lärarna och yrkesinstruktörerna har en hög ämneskompetens, god branschkännedom och är erfarna utbildare.
Efter avslutad utbildning erhåller du en yrkeshögskoleexamen inom Trädgårdsmästare - odling, förädling och entreprenörskap.
Behörighet
För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt lägst betyget E/3/G i kurserna:
- Fordon och redskap, 100p
- Marken och växternas biologi, 100p
- Växtkunskap 1, 100p
Eller motsvarande innebär en lämplig kunskapsnivå att bygga vidare på i yrkeshögskoleutbildningen.