Ambulanssjukvårdare

I en ambulans jobbar man alltid i par. Enligt Socialstyrelsens krav måste minst en person i besättningen vara legitimerad sjuksköterska. Detta krävs för att ha rätt att ge läkemedel till patienten. Läs mer om yrket ambulanssjukvårdare på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Yrket för dig som är teknikintresserad, och som är redo för en spännande karriär inom landet och ute i Europa.

Utbildningen erbjuder dig en karriär inom en högteknologisk bransch, där fokus ligger på säkerhet och effektivitet. Efterfrågan inom branschen är idag stor, och utbildningen öppnar upp för en karriär både inom landet och i Europa.

Utbildningen är en 2 årig heltidsutbildning på vår godkända EASA part-147 skola, som ligger enbart ett stenkast från Luleå Airport. Under utbildningen varvas teori med praktik, som utförs i vår hangar och ute på olika arbetsplatser inom landet, men även utomlands.

Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola, där vi utbildar framtidens flygtekniker med inriktning helikopter. Våra instruktörer har en lång erfarenhet från branschen både civilt och militärt. Vi tar även in externa instruktörer, för att förstärka vår utbildning inom vissa moduler.

Är du framtidens flygtekniker med inriktning helikopter?
Den som söker vår utbildning har ett tekniskt intresse, även om gymnasieutbildningen hade en annan inriktning. Den som söker ska vara redo at satsa på en utbildning, som kan ge dig en karriär civilt och militärt.  

Behörighet
Grundläggande behörighet gymnasieexamen eller motsvarande
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Engelska 6, 100p
  • Matematik 2, 100p
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
  • Fysik 1, 150p
  • Fysiken kan ersättas av 100p Nk eller 50p Nk + 50p eltekniska kurser, 100p

Varför välja Luleå som din studieort?
Norrbotten och Luleå är platsen, som erbjuder flera årstider. Där vintern erbjuder snö, kyla, norrsken, fruset hav. Sommartid sol, värme och midnattsljus.

Luleå erbjuder många möjligheter av kultur, natur och sport på den högsta nivån. Luleå har närmare 79 000 invånare, och staden är i ett expansivt läge inom den gröna omställningen.

Mer information om utbildningen, samt information om ansökan, hittar du på skolans hemsida

Utbildningsstart
2024-08-12
2025-08-11
Utbildningsslut
2026-06-19
2027-06-18
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-06-09
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Stödpedagog - Västerås / Luleå

KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

Yh-utbildningen Stödpedagog vänder sig till dig som arbetar eller har arbetat som skötare eller stödassistent inom LSS-verksamhet.

Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll som innebär ett ökat ansvar för kvalitet och helhetssyn samt ansvar för brukarfokus, utveckling och samordning i verksamheten. Allt fler kommuner inför titeln stödpedagog i sina verksamheter.

Utbildningen bedrivs på halvfart på distans med inplanerade närträffar på studieorten. Mellan närträffarna kommer du varje vecka ha schemalagda onlinelektioner samt arbeta självständigt med dina studier via lärplattformen. Eftersom utbildningen går på halvfart går det bra att kombinera arbete med studier. Halvfart innebär 20 timmar/vecka.

Då den största delen av utbildningen är webbaserad krävs god datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling, mikrofon och webbkamera.

Målet med utbildningen är att du ska få fördjupade kunskaper om olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser i vardagen. Du ska även få kunskaper om kommunikationsmetoder, pedagogik och individanpassat stöd. Utbildningen ger dig även kunskaper om etik och professionellt förhållningssätt, hälsans betydelse, social dokumentation och praktisk juridik.

LIA, Lärande i arbete, ger en god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden.

Efter genomförd examen har du kompetens att arbeta som Stödpedagog inom daglig verksamhet, särskilt boende, socialpsykiatrin eller korttidsvistelse utanför det egna hemmet.

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-05-22
2027-05-21
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-21
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Västerås kommun)
Satellitort
Luleå

Lokförare

TCC Sverige AB

Vill du ha en arbetsplats med utsikt över hela Sverige?

Järnvägen har stort behov av utbildade lokförare. För dig som nyutbildad är chansen till arbete efter avslutad utbildning mycket goda! 

Utbildningen varvar teori med tre praktikperioder. 

Arbetsuppgifter
I dina huvudsakliga arbetsuppgifter, utöver att framföra våra tåg säkert och miljöriktigt, ingår klargöring av fordon, växlingsarbete, säkerhetssyning, iordningställande av fordon och bromsprovning.

Under färdens gång har du kontakt med tågpersonalen och gör högtalarutrop för att hålla våra resenärer uppdaterade om trafikläget.

Ansökan kan göras med:
-
intyg med godkänt resultat har slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan.
- motsvarande utländsk utbildning, och - avgångsbetyg från äldre nationell gymnasieutbildning eller likvärdig utbildning.

Likvärdig utbildning är:
- Gymnasieexamen från gymnasieskolan
- Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan
- Gymnasieexamen från kommunal vuxenutbildning
- Slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning
- Intyg om godkänt resultat från allmän kurs på gymnasial nivå från folkhögskola
- Som urval till utbildningen görs yrkespsykologiska tester. Du behöver också ha ett godkänt läkarintyg samt ha grundläggande behörighet från gymnasiet

Kontakt
Henrik Lindberg

Utbildningsstart
2024-08-26
Utbildningsslut
2025-07-25
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Transporttjänster
Studieort
Bodens kommun

Socialpedagog

Campus Nynäshamn

På Campus Nynäshamn skapas möten där du kan vara med och förändra världen till det bättre. Du har chansen att vara med där det händer.

Den psykiska ohälsan fortsätter att öka i samhället. För att bryta den negativa utvecklingen behöver vi dig som vill jobba med förebyggande och tidiga insatser. Tillgången till en första bedömning och behandling förbättras där vården och omsorgen har en förmåga att uppmärksamma samsjuklighet.

Efterfrågan på utbildad personal med ett professionellt förhållningssätt och en humanistisk människosyn är stor.

Som socialpedagog är du en av dem som utifrån relevanta utrednings- och behandlingsmetoder stödjer människor i utsatta situationer. Utbildningen ger kunskaper och färdigheter i psykologiska, psykiatriska samt sociologiska perspektiv.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som:

  • Socialpedagog
  • Behandlingspedagog
  • Behandlingsassistent

Behörighet
Denna utbildning ställer krav på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-05
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Nynäshamns kommun)
Satellitort
Kiruna

Specialistundersköterska - Akutsjukvård

Arvika Näringslivscentrum, ANC

Är du undersköterska och vill specialisera dig inom akutsjukvård? Utbildningen vänder sig både till dig som redan arbetar inom akutsjukvård och till dig som vill byta inriktning. Utbildningen går på distans och deltid för att du ska kunna kombinera studierna med ditt arbete.

Utbildningen genomförs i samarbete med Yrgo i Göteborg. Du får fördjupade kunskaper, konkreta metoder och verktyg för att kunna arbeta som specialistundersköterska inom akutsjukvård.

Under utbildningen går vi igenom följande:

  • Anatomi, fysiologi och patofysiologi samt svikt av vitala funktioner
  • Strukturerat omhändertagande inom akutsjukvården, inklusive teamarbete och effektiv kommunikation, omvårdnad och omvårdnadsprocessen, bedömningsinstrument, den akut sjuka patienten, medicinteknik och digitalisering
  • Personcentrerad vård
  • Etik och värdegrund
  • Preventivt patientsäkerhetsarbete
  • Vårdrelaterade infektioner och basala hygienrutiner
  • Lagstiftning, organisation och systematiskt kvalitetsarbete
  • Pedagogiska teorier, samtalsmetoder och handledning

Efter din utbildning
Som specialistutbildad inom ditt område är du en värdefull källa till kunskap på din arbetsplats. Du kommer att vara delaktig i utvecklingsarbete och arbeta med kvalitetssäkring utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Du kan också ansvara för att introducera nya medarbetare och att arbeta övergripande med handledning, exempelvis som huvudhandledare.

Praktik -LIA
En del av utbildningen består av praktik. Under LIA:n får du omsätta dina kunskaper från utbildningen i en verklig miljö och träna på din nya yrkesroll. LIA går på heltid, till skillnad från övriga kurser som går på 50 procent.

Studieupplägg och behörighet
Utbildningen genomförs på distans och omfattar 2 års studier med en studietakt på 50 procent, med undantag för LIA (praktik) som du gör på heltid. Det ingår 8 fysiska träffar under utbildningen där varje träff pågår i cirka 2 dagar. Ett fåtal av dessa träffar är mer teoretiskt inriktade och då kan vi erbjuda att delta på distans, men för de mer praktiskt inriktade träffarna behöver du vara på plats. 

Utbildningsstart
2024-09-02
2025-09-01
2026-08-31
Utbildningsslut
2026-06-01
2027-06-01
2028-06-01
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-04-15
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Arvika kommun)
Satellitort
Göteborg, Piteå