Automationstekniker - drift och underhåll av digitala produktionssystem

Som automationstekniker monterar, ställer in, reparerar och sköter du utrustning för automatisk styrning av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Du kan också arbeta med installation, service och underhåll av värme- och luftbehandlingsanläggningar. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Flygtekniker/Helikoptertekniker

Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet.

Undervisningen är en blandning av både teori och praktik och där du är schemalagd mån-fre ca: 8:15-15:30.

Det första året kommer du ha både teori och praktik, fördelningen är 50/50, de teoretiska delarna har du i klassrummet och de praktiska delarna sker ute i hangaren, där du har tillgång till ett flertal luftfartyg och mängder av extra delar. Du kommer att få arbeta självständigt efter manualer och arbetsordrar, precis som på en riktig flygverkstad. Även om du jobbar självständigt finns det ett flertal instruktörer som hjälper till och det är också de som kontrollerar att allt blivit rätt gjort efter utfört arbete.

I utbildningen ingår även praktik på något av de företag vi samarbetar med.

Som färdigutbildad tekniker är det du som kontrollerar, underhåller och garanterar att luftfartyget är luftvärdigt efter genomförd inspektion eller service. Arbetar du på en mindre verkstad som gör mindre omfattande arbeten kommer du kanske göra allt arbete själv, eller om du jobbar på en större verkstad som utför även större arbeten blir det kanske du som leder arbetet och har en grupp med tekniker och mekaniker under dig. Oavsett vilken typ av flygverkstad du hamnar på, kommer det innebära en utmanande miljö med varierande arbetsuppgifter där ansvar och professionalitet ligger i fokus.

Med ett komplett utbildningsintyg (Certificate of Recognition) från NFTC behöver du endast arbeta 2 år efter avslutade studier med luftfartygsunderhåll innan du kan erhålla ditt certifikat - istället för 3-5 år om du studerar på en skola som inte erbjuder en komplett utbildning.

Utöver utbildning mot helikoptertekniker B1.3 finns även möjlighet att examinera i kurserna:

  • M11 Flygplanlära
  • M17 Propeller
  • M16 Kolvmotor

Vilket ger dig möjligheten att även erhålla certifikat:

  • B1.1 - Flygplan med gasturbinmotor (kräver komplettering av kurs M11 och M17)
  • B1.2 - Flygplan med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M11, M16 samt M17)
  • B1.4 - Helikopter med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M16)

Detta möjliggörs genom NFTCs samarbete med Klippans och Nyköpings flygteknikutbildning.

Behörighet
För att söka in till flygtekniker behövs, förutom grundläggande gymnasiekompetens, minst godkänt betyg i En6, Ma2 och Fy1, (tidigare EnB, MaB och FyA). Du behöver även behärska svenska språket väl.

Om du saknar någon kurs men kan uppvisa betyg som visar att du ändå kan klara utbildningen (exempelvis mycket bra gymnasiebetyg), så kan du bli antagen. I vissa fall kan vi även ta in sökande som på något sätt kan uppvisa andra motsvarande kunskaper.

Ansökan gör du via vår hemsida >>

Boende för sökande
Som elev vid Nordiskt Flygteknikcenter har du förtur till SBS:s studentbostäder på Klintvägen. Du kommer att ha din bostad nära andra elever vid NFTC. Läs mer om hur du söker boende här >>.

Förtur till boende gäller till och med två veckor efter första antagningsbeskedet. Därefter går det fortfarande bra att söka våra bostäder men då gäller ej förtur.

Vi samarbetar med ett antal olika flygföretag över hela landet och genomför kurser och utbildning till både civila flygbolag och försvarsmakten enligt gällande regelverk. 

Vid frågor maila oss på info@nftc.se.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-22)
Påbörjad (2023-08-10)
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-07-10
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Drifttekniker – Processoperatör

Creando

Yrkesrollen
Som drifttekniker/processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla process och produkt.

Yrkesrollen och skiftarbetet ger stor frihet och möjligheter till utveckling. Det är inte omöjligt att du som kunnig och erfaren drifttekniker eller operatör blir engagerad i spännande investeringsprojekt, får arbetsledaransvar eller får följa med på kundbesök i fjärran länder för att diskutera kvalitetsproblem.

Möjlighet att få jobb
Utbildningen finns eftersom flera industrier har svårt att hitta kompetent personal. Inom processindustrin sker ständigt tekniska förändringar och utveckling av arbetsrollen som medför ett ökat behov av kunskap hos drifttekniker och processoperatörer. Samtidigt som man minskar den totala arbetsstyrkan har man stora pensionsavgångar. Många industrier har redan idag svårt att rekrytera kompetent personal och man förutspår att rekryteringsproblemen kommer att öka ännu mer i framtiden.

De företag som kan vara din framtida arbetsgivare finns över hela Sverige och många av dem är engagerade i utbildningen.

Utbildningens innehåll
Stor vikt läggs på en god teoretisk grund, praktiska övningar i industriell miljö, kommunikation med andra yrkesgrupper och att koppla samman teori och verklighet så att du kan fatta rätt beslut i nya situationer och lösa problem i samarbete med olika avdelningar.

Under 20 veckor kommer utbildningen att ske på plats i industrin, så kallad LIA (”Lärande i Arbete”). Du kan göra din LIA på något av de medverkande företagen eller på ett företag som du själv väljer.

Under det första året läser du kurser som ger dig den grundkunskap som behövs i all processindustri. Under det andra året specialiserar du dig mot antingen batteritillverkning, värmeproduktion, skogsindustri eller kemisk industri genom anpassade kurser, val av LIA-plats och examensarbete.

Upplägg
Utbildningen är på två år och går som en modifierad distansutbildning. Vid tio tillfällen träffas alla 3-5 dagar för föreläsningar, diskussioner och övningar. Övrig tid studerar du på hemorten med stöd av vår lärplattform där du också har kontakt med lärare och andra studerande. Du kan få låna en dator under utbildningstiden. Du gör många studiebesök i industrin där du får se och ta fram uppgifter om de moment som tas upp i teorin. I de flesta kurser finns böcker framtagna för just den här utbildningen. Dessutom kommer det att bildas studiegrupper på olika orter dit lärare kommer för handledning.

Lärarna
Lärarna från Creando är de som processindustrin själva anlitar för internutbildningar. De har erfarenhet av den industriella miljön, vad yrkesrollen kräver och kan relatera till din kommande arbetsplats. Problem som vi ena veckan diskuterar med industrin kan vi nästa vecka ta med till utbildningen och delge dig.

CSN
Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN.

Särskilda förkunskaper/behörighet
För att vara behörig ska du ha minst betyg E eller G (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:

  • Matematik 2 eller B
  • Kemi 1 eller A
  • Fysik 1 eller A

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Naturkunskap 2 eller B

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Energiteknik 1
  • Energiteknik 2

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Energiteknik 1
  • Industritekniska processer 1
  • Produktionskunskap 1
Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-29)
Påbörjad (2023-08-21)
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-05-23
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Studieort
DISTANS (Piteå kommun)

QA/Game Tester

Changemaker Educations AB

Utveckla kärnkompetens i spel- och itutveckling genom undervisning och yrkestrick från lärare direkt från ledande företag inom branschen.

Få tillgång till vår kreativa miljö inklusive datorer med relevant mjukvara där du växer och bygger dina färdigheter tillsammans med talangfulla klasskamrater och seniora spelutvecklare på Boden Business Park. Ta del i intensiva spelprojekt tillsammans med de parallella programmen hos oss: Indie Game Developer och Webbutvecklare E-handel samt på distans med Futuregames Skellefteå (interaktionsdesign, product manager och utvecklare mobila plattformar) där ni simulerar professionella projekt för att återspegla hur du kommer att arbeta i spelindustrin, och förbereda dig för en städigt utvecklande och kreativ karriär.

Vi vill skapa pragmatiska medarbetare med ett balanserat och brett perspektiv på hela utvecklingsprocessen, stark samarbetsförmåga och gruppvana med praktisk och proaktiv inställning.

Spel – och IT-Branschen i Norr Behöver dig
Futuregames har ständigt en nära dialog med arbetslivet. För denna utbildning har över 50 företag (spel- och it-företag i Norr- och Västerbotten) svarat på en enkät angående kompetensbehov. Det totala anställningsbehovet hos företagen ligger på över 100 anställda under de kommande 3-5 åren. Samtliga företag är positiva till att ta emot praktikanter och rekrytera direkt från Futuregames.

Genom Futuregames och Boden Business Park växer spelklustret i Boden med många spelbolag som etablerar verksamhet här.

Exempel på titlar och yrkesroller för dig framöver är:

  • QA Engineer / Kvalitetssäkrare Mjukvarutestare
  • QA / Speltestare
  • Systemtestare
  • Testledare IT
Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-05)
Påbörjad (2023-09-04)
2024-09-01
Utbildningsslut
2024-02-28
2025-02-28
2026-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
Bodens kommun

Futuregames Spelartist - Boden

Changemaker Educations AB

Som Game Artist skapar du den visuella upplevelsen av spel både i 2D och 3D. Du producerar allt innehåll i spelet som till exempel miljöer, karaktärer, fordon, bakgrunder, attiraljer, färger, mönster, ljus och posteffekter. Du får även rigga och animera dina kreationer utifrån en av Sveriges modernaste Mo-Cap studio som finns på Campus.

Game Artist hos FutureGames är en högre yrkesutbildning för blivande game artists / spelgrafiker, 2D/3D artists. Utbildningen har till syfte att ge en professionell yrkesutbildning helt i tiden för vad spelstudios efterfrågar. Tonvikten ligger på visuellt skapande och utvecklande av den kreativa processförmågan.

Game Artist ger dig en gedigen kompetensbas inom 3D Generalization, Environment Art, Texture Art, Animation, Technical Art, Character/Props Art Du lär dig design artistens hantverk och konst med beställaren som ledstjärna.

Som en del av utbildningen gör du LIA (Lärande i arbete) och utgör 25% av utbildningen. LIAn fördjupar ditt lärande och du får värdefulla arbetserfarenheter.

Vi samarbetar med en rad företag, exempelvis; Coldwood, Grand Pike, Dice, Zordix, GoldTown Games, Paradox Arctic, Turborilla, Avalanche Studios, EA, LevelEight, North Kingdom mm.

Kontakt
Ghazal Taghavi
Head of education Game artist
073-500 82 06

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-05)
Påbörjad (2023-09-04)
Utbildningsslut
2025-02-28
2026-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
470 YH-poäng (ca. 2.4 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Kultur, media, design
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
Bodens kommun
Satellitort
Skellefteå

Foodmaker

Changemaker Educations AB

Med utbildningen Foodmaker – Matentreprenör får du redskapen att själv starta upp och driva en småskalig och hantverksmässig verksamhet inom livsmedelsindustrin eller att utveckla din redan existerande verksamhet. Utbildningen riktar sig även till dig som redan arbetar eller vill arbeta på ett etablerat företag och hjälpa dem att växa på ett medvetet och hållbart sätt.

Som Foodmaker - Matentreprenör tar du fram produkter inom bageri, charkuteri, mejeri eller bär-, frukt- och grönsaksförädling. Detta är något du brinner för. Hantverket har du redan – vi ger dig kunskaper om allt runtomkring som exempelvis livsmedelssäkerhet, lagstiftning, affärsmetodik och ledarskap. Vi har även ett stort fokus på hållbarhet.

Under utbildningen får du redskapen att själv starta upp en småskalig verksamhet inom livsmedelsindustrin, och tid att lägga på att utveckla ditt koncept och ditt företagande. Utbildningen bedrivs i nära samarbete med branschen och ger även dig som redan driver en verksamhet inom livsmedelsindustrin möjlighet att utveckla eller skala upp din affär och ditt koncept. Projekten under studierna kan med fördel kopplas direkt till din egen verksamhet. Utbildningen riktar sig även till dig som är, eller vill bli anställd inom livsmedelsföretag, restaurang eller sektorn för matturism, och som vill ta större ansvar inom en befintlig roll eller hjälpa till att hitta nya möjligheter eller utveckla arbetet med mathantverk och småskalig livsmedelsförädling.

Efter avslutad utbildning kan du jobba som Foodmaker (Mathantverkare), Småskalig livsmedelsförädlare, Restauratör, Affärsutvecklare, Anställd inom restaurang och matturism eller Anställd inom mathantverk och livsmedelsförädling.

Har du frågor får du gärna kontakta oss,  läs mer här 

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-12)
Påbörjad (2023-09-11)
Utbildningsslut
2024-08-02
2025-08-01
Studietakt
50%
YH poäng
225 YH-poäng (ca. 2.3 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Hotell, restaurang, turism
Studieort
DISTANS (Bodens kommun)