Certifierad produktionstekniker

Produktionstekniker innefattar yrkeskategorier som processtekniker, kvalificerade operatörer, produktionsberedare och produktionsutvecklare. Med branschspecifik erfarenhet är även chefsbefattningar tänkbara, t ex arbetsledare, produktionschef eller platschef. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Yrket för dig som är teknikintresserad, och som är redo för en spännande karriär inom landet och ute i Europa.

Utbildningen erbjuder dig en karriär inom en högteknologisk bransch, där fokus ligger på säkerhet och effektivitet. Efterfrågan inom branschen är idag stor, och utbildningen öppnar upp för en karriär både inom landet och i Europa.

Utbildningen är en 2 årig heltidsutbildning på vår godkända EASA part-147 skola, som ligger enbart ett stenkast från Luleå Airport. Under utbildningen varvas teori med praktik, som utförs i vår hangar och ute på olika arbetsplatser inom landet, men även utomlands.

Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola, där vi utbildar framtidens flygtekniker med inriktning helikopter. Våra instruktörer har en lång erfarenhet från branschen både civilt och militärt. Vi tar även in externa instruktörer, för att förstärka vår utbildning inom vissa moduler.

Är du framtidens flygtekniker med inriktning helikopter?
Den som söker vår utbildning har ett tekniskt intresse, även om gymnasieutbildningen hade en annan inriktning. Den som söker ska vara redo at satsa på en utbildning, som kan ge dig en karriär civilt och militärt.  

Behörighet
Grundläggande behörighet gymnasieexamen eller motsvarande
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Engelska 6, 100p
  • Matematik 2, 100p
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
  • Fysik 1, 150p
  • Fysiken kan ersättas av 100p Nk eller 50p Nk + 50p eltekniska kurser, 100p

Varför välja Luleå som din studieort?
Norrbotten och Luleå är platsen, som erbjuder flera årstider. Där vintern erbjuder snö, kyla, norrsken, fruset hav. Sommartid sol, värme och midnattsljus.

Luleå erbjuder många möjligheter av kultur, natur och sport på den högsta nivån. Luleå har närmare 79 000 invånare, och staden är i ett expansivt läge inom den gröna omställningen.

Mer information om utbildningen, samt information om ansökan, hittar du på skolans hemsida

Utbildningsstart
2024-08-12
2025-08-11
Utbildningsslut
2026-06-19
2027-06-18
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Anläggningsingenjör med BIM-kompetens

NBI/Handelsakademin

Vill du få en nyckelroll i planeringen av nya bygg- och infrastrukturprojekt? Med den nya tekniken BIM lär du dig skapa och använda digitala modeller i anläggningsprojekt - en ny teknik som har förändrat byggindustrin. Efter utbildningen kan du jobba som t ex Anläggningsingenjör, Anläggningsprojektledare eller BIM-samordnare.

Som anläggningsingenjör kan du arbeta inom många olika branscher och vara en viktig nyckelperson inom svensk tillväxt. Det handlar om långsiktiga storsatsningar inom kollektivtrafiken, järnvägar och vägar i Sverige. Det är ofta projekt med enorma investeringar vilket innebär ett behov av arbetskraft i flera tekniska branscherna.

Digitaliseringen slår igenom alltmer i anläggnings- och infrastruktursektorn. BIM ersätter i allt högre grad traditionella ritningar och handlingar och gör det möjligt att digitalt visualisera byggnader och anläggningar men även förutsäga kostnader och arbeta mer hållbart och effektivt. Tekniken har revolutionerat anläggningsbranschen under senare år och fortsätter att driva branschens utveckling framåt i snabb takt. Den gröna omställningen mot ett mer klimatsmart byggande kräver också ny kompetens.

Efterfrågan på arbetskraft inom anläggning och infrastruktur är stor och kommer att vara så lång tid framöver. Stora bygg- och infrastrukturprojekt innebär ofta enorma investeringar och medför ett stort behov av kvalificerad arbetskraft i flera branscher. Behovet av utbildade medarbetare med kompetens i den nya, innovativa tekniken BIM och hållbarhet är stort.

Yrket passar dig som vill ha ett varierande, socialt och ansvarsfullt arbete där du kombinerar problemlösning och projektledning samtidigt som du bidrar till samhällsutveckling. Ett intresse för digitala verktyg och hållbarhet är centralt. Som anläggningsingenjör har du möjlighet att vara med och göra bestående förändringar för framtiden!

Yrkesroller efter utbildningen

  • Anläggningsingenjör
  • BIM-samordnare
  • Projektledare
  • Datasamordnare BIM

Dina möjligheter till jobb
Dina möjligheter till jobb är mycket goda. Sverige står inför enorma infrastrukturprojekt i många år framöver och kompetens inom BIM och hållbarhet är väldigt efterfrågat.

Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.

Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (2×12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se

Ansökan - så här går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.

Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.

Studieform och upplägg
83 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Förkunskaper

Gymnasieexamen samt:

- lägst betyg E i engelska 6/B

- betyg E i matematik 2/B

- betyg E i svenska 2/B

Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.

Utbildningens innehåll

  • Introduktion till yrket 10
  • Kommunikation 15
  • Tillämpad matematik 20
  • Mätteknik 20
  • CAD-grund 25
  • Anläggningsteknik 25
  • Byggnadsverk – teknik och projektering 25
  • LiA 1 60
  • Projekt & projektledning 15
  • VA – teknik & projektering 25
  • Väg och järnväg – teknik och projektering 35
  • BIM 50
  • LiA 2 60
  • Examensarbete 30

Hitta mer information och kontakta oss på
www.nbi-handelsakademin.se

Utbildningsstart
2024-08-19
Utbildningsslut
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-18
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Teknik & tillverkning
Satellitort
Luleå

Drifttekniker – Processoperatör

Creando

Yrkesrollen
Som drifttekniker/processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla process och produkt.

Yrkesrollen och skiftarbetet ger stor frihet och möjligheter till utveckling. Det är inte omöjligt att du som kunnig och erfaren drifttekniker eller operatör blir engagerad i spännande investeringsprojekt, får arbetsledaransvar eller får följa med på kundbesök i fjärran länder för att diskutera kvalitetsproblem.

Möjlighet att få jobb
Utbildningen finns eftersom flera industrier har svårt att hitta kompetent personal. Inom processindustrin sker ständigt tekniska förändringar och utveckling av arbetsrollen som medför ett ökat behov av kunskap hos drifttekniker och processoperatörer. Samtidigt som man minskar den totala arbetsstyrkan har man stora pensionsavgångar. Många industrier har redan idag svårt att rekrytera kompetent personal och man förutspår att rekryteringsproblemen kommer att öka ännu mer i framtiden.

De företag som kan vara din framtida arbetsgivare finns över hela Sverige och många av dem är engagerade i utbildningen.

Utbildningens innehåll
Stor vikt läggs på en god teoretisk grund, praktiska övningar i industriell miljö, kommunikation med andra yrkesgrupper och att koppla samman teori och verklighet så att du kan fatta rätt beslut i nya situationer och lösa problem i samarbete med olika avdelningar.

Under 20 veckor kommer utbildningen att ske på plats i industrin, så kallad LIA (”Lärande i Arbete”). Du kan göra din LIA på något av de medverkande företagen eller på ett företag som du själv väljer.

Under det första året läser du kurser som ger dig den grundkunskap som behövs i all processindustri. Under det andra året specialiserar du dig mot antingen värmeproduktion, skogsindustri eller kemisk industri genom anpassade kurser, val av LIA-plats och examensarbete.

Upplägg
Utbildningen är på två år och går som en modifierad distansutbildning. Vid tio tillfällen träffas alla 3-5 dagar för föreläsningar, diskussioner och övningar. Övrig tid studerar du på hemorten med stöd av vår lärplattform där du också har kontakt med lärare och andra studerande. Du kan få låna en dator under utbildningstiden. Du gör många studiebesök i industrin där du får se och ta fram uppgifter om de moment som tas upp i teorin. I de flesta kurser finns böcker framtagna för just den här utbildningen. Dessutom kommer det att bildas studiegrupper på olika orter dit lärare kommer för handledning.

Lärarna
Lärarna från Creando är de som processindustrin själva anlitar för internutbildningar. De har erfarenhet av den industriella miljön, vad yrkesrollen kräver och kan relatera till din kommande arbetsplats. Problem som vi ena veckan diskuterar med industrin kan vi nästa vecka ta med till utbildningen och delge dig.

CSN
Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN.

Särskilda förkunskaper/behörighet
För att vara behörig ska du ha minst betyg E eller G (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:

  • Matematik 2 eller B
  • Kemi 1 eller A
  • Fysik 1 eller A

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Naturkunskap 2 eller B

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Energiteknik 1
  • Energiteknik 2

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Energiteknik 1
  • Industritekniska processer 1
  • Produktionskunskap 1
Utbildningsstart
2024-08-19
Utbildningsslut
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Studieort
DISTANS (Piteå kommun)

QA/Game Tester

Changemaker Educations AB

BECOME A QA/GAME TESTER AT FUTUREGAMES

Unlock a world of opportunity as a QA/Game Tester. Get paid while playing games, honing your skills, and ensuring flawless gaming experiences. Join us at Futuregames to turn your passion for gaming into a rewarding career. Don't miss out on this exciting journey!

ENHANCE YOUR GAME AND IT DEVELOPMENT SKILLS
At Futuregames, you'll refine your core competencies in game and IT development through the guidance of industry experts and instructors from renowned companies. Our program empowers you to take on roles in quality assurance, elevating the technical benchmarks in the gaming sector. Working in software quality assurance demands a combination of organizational prowess, managerial aptitude, and a deep technical grasp of the development process – all of which you'll acquire during your time at Futuregames.

As a QA/Game Tester, your role revolves around meticulously ensuring the quality of digital productions through systematic testing. This involves a well-structured process that encompasses planning, execution, and comprehensive documentation. You'll gain expertise in deciphering the root causes of errors and adeptly reporting discrepancies with the essential information necessary for the efficient recreation and resolution of issues

ENGAGE IN COLLABORATIVE GAME PROJECTS
During your journey at Futuregames, you'll be an active participant in immersive game projects, collaborating closely with peers from our concurrent programs, including Indie Game Developer, Game Designer, Game Artist, and Game Programmers. These projects mirror the intensity and dynamics of professional endeavors within the gaming industry, preparing you for a dynamic career in the realm of creativity.

BODEN GAME CAMP SUPPPORTS YOUR JOURNEY
Get access to our creative environment including computers with relevant software where you grow and build your skills together with talented classmates and senior game developers at Boden Business Park. Boden Game Camp serves as a dynamic ecosystem where individuals and companies come together to expand their knowledge, evolve, and flourish in Boden. It's not only the beginning but also the accelerator for your career within the game industry.

30 WEEKS OF INTERNSHIP(LIA)
As part of our program, you'll embark on LIA (Lärande i Arbete), commonly known as an internship. This hands-on internship component plays a vital role in enhancing your learning and equipping you with the practical work experience needed to shape the VFX experiences of today and tomorrow.

YOUR CAREER
Examples of titles and professional roles for you after graduation include:

  • Quality Assurance and Game Tester in game development.
  • Software tester in IT and game development.
  • Work for a small game studio as part of a team with a focus on quality assurance.
  • Work as a test leader with responsibility for more technically demanding software work.
Utbildningsstart
2024-09-01
Utbildningsslut
2026-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-09-01
Branscher
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
Bodens kommun

Anläggningsingenjör med BIM- och Hållbarhetskompetens

NBI/Handelsakademin

Vill du få en nyckelroll i planeringen av nya bygg- och infrastrukturprojekt? Med den nya tekniken BIM lär du dig skapa och använda digitala modeller i anläggningsprojekt - en ny teknik som har förändrat byggindustrin. Efter utbildningen kan du jobba som t ex Anläggningsingenjör, Anläggningsprojektledare eller BIM-samordnare.

Som anläggningsingenjör kan du arbeta inom många olika branscher och vara en viktig nyckelperson inom svensk tillväxt. Det handlar om långsiktiga storsatsningar inom kollektivtrafiken, järnvägar och vägar i Sverige. Det är ofta projekt med enorma investeringar vilket innebär ett behov av arbetskraft i flera tekniska branscherna.

Digitaliseringen slår igenom alltmer i anläggnings- och infrastruktursektorn. BIM ersätter i allt högre grad traditionella ritningar och handlingar och gör det möjligt att digitalt visualisera byggnader och anläggningar men även förutsäga kostnader och arbeta mer hållbart och effektivt. Tekniken har revolutionerat anläggningsbranschen under senare år och fortsätter att driva branschens utveckling framåt i snabb takt. Den gröna omställningen mot ett mer klimatsmart byggande kräver också ny kompetens.

Efterfrågan på arbetskraft inom anläggning och infrastruktur är stor och kommer att vara så lång tid framöver. Stora bygg- och infrastrukturprojekt innebär ofta enorma investeringar och medför ett stort behov av kvalificerad arbetskraft i flera branscher. Behovet av utbildade medarbetare med kompetens i den nya, innovativa tekniken BIM och hållbarhet är stort.

Yrket passar dig som vill ha ett varierande, socialt och ansvarsfullt arbete där du kombinerar problemlösning och projektledning samtidigt som du bidrar till samhällsutveckling. Ett intresse för digitala verktyg och hållbarhet är centralt. Som anläggningsingenjör har du möjlighet att vara med och göra bestående förändringar för framtiden!

Yrkesroller efter utbildningen

  • Anläggningsingenjör
  • BIM-samordnare
  • Projektledare
  • Datasamordnare BIM

Dina möjligheter till jobb
Dina möjligheter till jobb är mycket goda. Sverige står inför enorma infrastrukturprojekt i många år framöver och kompetens inom BIM och hållbarhet är väldigt efterfrågat.

Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.

Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (2×12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se

Ansökan - så här går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.

Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.

Studieform och upplägg
83 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Förkunskaper

Gymnasieexamen samt:

- lägst betyg E i engelska 6/B

- betyg E i matematik 2/B

- betyg E i svenska 2/B

Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.

Utbildningens innehåll

  • Introduktion till yrket 10
  • Kommunikation 10
  • Tillämpad matematik 20
  • Mätteknik 20
  • CAD 30
  • Anläggningsteknik 25
  • Anläggningar/Infrastruktur - Teknik & Projektering 25
  • Hållbarhet - Energi, Material och Klimat 20
  • LiA 1 50
  • Projekt & projektledning 15
  • VA – teknik & projektering 20
  • Väg och järnväg – teknik och projektering 25
  • BIM och BIM-teori 50
  • LiA 2 70
  • Examensarbete 25

Hitta mer information och kontakta oss på
www.nbi-handelsakademin.se

Utbildningsstart
2024-08-19
2025-08-19
Utbildningsslut
2026-06-12
2027-06-11
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-18
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Data & IT
Studieort
Luleå kommun
Satellitort
Gällivare