Lönekonsult med systeminriktning
En lönekonsult besitter specialistkunskap inom löneområdet och tar därför ett helhetsansvar för interna verksamheters eller externa kunders lönearbete. Läs mer på framtid.se
En lönekonsult besitter specialistkunskap inom löneområdet och tar därför ett helhetsansvar för interna verksamheters eller externa kunders lönearbete. Läs mer på framtid.se
Vill du jobba som inköpare och hjälpa företag göra kostnadseffektiva, mer hållbara inköp? Utbildningen Inköp & Supply Management förbereder dig för yrkesrollen som inköpare.
Alla företag och offentliga arbetsgivare (kommuner, landsting, myndigheter) sysslar med inköp. I stora företag och organisationer sker det via hela inköpsavdelningar. I mindre verksamheter finns kanske bara några enstaka inköpare eller roller som kombinerar inköp med något annat.
Din roll som inköpare är att skapa struktur för hur inköpen ska ske för att undvika onödiga kostnader vid oplanerade köp. Inköp & Supply Management ger dig kompetens att arbeta som inköpare på operativ eller strategisk nivå. Dina första jobb kanske är inköpsassistent.
En operativ inköpares roll består främst av orderläggning, leveransbevakning, reklamationer och uppföljning. En strategisk inköpare arbetar med ett mer långsiktigt perspektiv. Det kan t ex vara att skapa en leverantörsportfölj med utvalda företag som lämpliga leverantörer utifrån aspekter som garantier, ledtider, produktionsmetoder och kvalitet.
Yrkesroller efter utbildningen
Dina möjligheter till jobb
Under senare år har det skett en professionalisering av inköpsyrket och som inköpare kan du ha en viktig roll i företagets ekonomi och framgång. I det offentliga har det blivit mer fokus på korrekt upphandling, via de regler som finns.
Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.
Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (12+15 veckor) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.
Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se.
Ansökan - såhär går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.
Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan/
Studieform och upplägg
85 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning 2-3 dagar i veckan. I Göteborg, Malmö och Växjö är utbildningen på skolan och online. I Luleå är utbildningen på distans med 4-6 fysiska träffar. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget
Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se
Förkunskaper
Gymnasieexamen samt:
- Lägst betyg E i Engelska 6
- Lägst betyg E i Matematik 2
- Lägst betyg E i Svenska 2
Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.
Utbildningens innehåll
Kontakta oss gärna, eller läs mer på
www.nbi-handelsakademin.se
Vill du vara med och utveckla framtidens tillverkningsindustri?
Företagen står mitt i en spännande utvecklingsprocess där nya tekniska lösningar, automation, robot och digitalisering är avgörande för att effektivisera produktionen och på ett hållbart sätt öka företagens konkurrenskraft.
Efterfrågad kompetens
Det här är en mycket intressant utbildning för dig som vill vidareutbilda dig och/eller har erfarenhet av att jobba inom branschen och som vill ha en ny inriktning i din karriär. Det finns ett stort behov av kompetens och du kommer i din nya yrkesroll att bidra till att förbättra och utveckla produktionsprocesser i små eller större företag.
Effektiv produktion
Under utbildningen får du möjlighet att utveckla dina kunskaper inom effektiv produktion. Fokus ligger på ökad kompetens inom kontinuerligt kvalitetsarbete, LEAN produktion och produktionsutveckling kopplat till faser, flöden och processer, både teoretiskt och praktiskt.
Dessutom lär du dig att behärska berednings-, planerings- och kalkyleringsarbete inom produktionsekonomi och modern automatiserad tillverkning.
Efter utbildningen kan du självständigt leda och koordinera utvecklingsprocesser inom produktionsteknisk verksamhet.
Teori i praktiken
25% av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) eller examensarbete ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen. Undervisande lärare har också specifik yrkeserfarenhet från branschen och vi gör spännande studiebesök och får lyssna till inspirerande gästföreläsningar.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och bedrivs i Värnamo, Jönköping, Växjö och Ljungby.
Du är i skolan en dag per vecka, lärande i arbete (LIA) på arbetsplatsen med successivt mer kvalificerade uppgifter två dagar per vecka samt självstudier. Undervisande lärare har specifik yrkeserfarenhet från branschen.
Jönköping University, Tekniska Högskolan, som är utbildningens huvudman, har tagit fram utbildningen i nära samarbete med några av norra Europas ledande teknikföretag så att den väl svarar mot företagens kunskapsbehov.
Kontakt
Christel Karlsson
Programansvarig Produktionsutveckling
0370-38 00 72
Är du intresserad av vård och medicin, gillar att dokumentera och administrera samt har goda kunskaper i svenska språket? Då är den här utbildningen något för dig!
Du ska ha lätt för att kunna kommunicera, ta ansvar och arbeta självständigt. Du ska även ha en god förmåga att samarbeta i arbetslag. Utbildningen till medicinsk vårdadminstratör ger dig grundläggande kunskaper och färdigheter till att kunna utföra en säker medicinsk dokumentation. Efter avslutad utbildning har du kunskap att utföra ett kvalificerat administrativt arbete inom hälso- och sjukvårdsverksamheter.
Du kan arbeta som medicinsk sekreterare, vårdadministratör, läkarsekreterare, kliniksekreterare, projektledare eller administratör.
Utbildningen
Utbildningen bedrivs på heltid med Växjö som studieort.
Utbildningen innehåller många praktiska övningar som är knutna till yrkesrollen.
Som studerande har du tillgång till en utbildningsplattform. Det är en sluten plattform som du kan nå hemifrån via webben. Här publiceras information som rör utbildningen, till exempel studiehandledning, schema, uppgifter, forum för reflektioner och loggbok.
En del av utbildningen utgörs av LIA - lärande i arbete (praktik). YH Region Kronoberg garanterar en LIA-plats i Kronobergs län, plats utanför länet ordnar du själv.
Utbildningen innehåller följande kurser:
Studiestöd
Du som går utbildningen kan söka bidrag från CSN.
Särskilt pedagogiskt stöd
Är du i behov av särskilt pedagogiskt stöd i din utbildning? Kontakta YH Region Kronoberg.
Validering
Har du redan kunskap motsvarande en eller flera av utbildningens kurser kan du validera dessa och därmed förkorta din utbildning.
Kostnader
Du står själv för kostnader för resor och logi i samband med utbildningen. Skolan har inget boende för uthyrning. Litteraturkostnader tillkommer.
Behörighet
- Svenska 2 med lägst godkänt betyg (E, G eller 3) eller motsvarande
- Engelska 6 med lägst godkänt betyg (E, G eller 3) eller motsvarande
Goda dator- och IT-kunskaper som styrks av något av följande intyg: godkänt betyg i gymnasiekursen datorkunskap, datorkörkort ECDL, intyg från annan dator/IT-utbildning, intyg från arbetsgivare
Utbildningslängd 400 YH-poäng, 4 terminer
Utbildningsplatser 20 platser
Studietakt Heltid
Studieform Bunden, studieort är Växjö
Examen Yrkeshögskoleexamen (eftergymnasial utbildning)
Kontakt
Petra Nilsson, Utbildningsledare
Denna platsbundna utbildning kan läsas, med lärare på livelänk, på orterna Eskilstuna, Katrineholm, Norrtälje och Växjö
Som redovisningskonsult arbetar du i en yrkesroll som innebär mycket rådgivning och vägledning. Du arbetar med olika redovisningstjänster och har kompetens om löpande bokföring, inom IT som redovisnings- och affärsstöd och kunskaper i ekonomistyrning och analysarbete.
Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om bokföring, redovisning, bokslut, deklarationer, årsredovisning, hur man hanterar skatteinbetalningar och hur man upprätthåller kontakter med olika myndigheter.
Efterfrågan på redovisningskonsulter är just nu väldigt stor. När du är utexaminerad har du möjlighet att arbeta på specialiserade redovisningsbyråer som jobbar på uppdrag för utomstående kunder, inom kommuner eller på andra större företag med interna ekonomiavdelningar.
Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
- Matematik B / Matematik 2
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
Vill du jobba med att planera och effektivisera material- och informationsflöden? Utbildningen Logistics Planner ger dig kompetens att arbeta som t ex logistiker, logistikplanerare, logistikkoordinator och Supply Planner.
I rollen som Logistics Planner kommer du att arbeta med att planera, styra och kontrollera material-, informations- och betalflöden. Du arbetar utifrån en helhetssyn, det vill säga allt från materialförsörjning, produktion och distribution/leverans till kund.
Logistik är en central funktion som i hög grad påverkar lönsamheten i ett företag. Betydelsen av effektiv logistik ökar och sprids till allt fler branscher. När E-handeln ökar, ökar också behovet av distribution både i Sverige och utomlands, och det ställer allt högre krav på effektivitet och flexibilitet.
Yrkesroller efter utbildningen
Dina möjligheter till jobb
Det råder stor efterfrågan på skickliga logistiker med både teoretisk och praktisk kompetens och bra problemlösningsförmåga.
Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.
Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (2×12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.
Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se.
Ansökan - såhär går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.
Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.
Studieform och upplägg
83 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget
Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se
Förkunskaper
Gymnasieexamen samt:
- Lägst betyg E i Svenska 2
- Lägst betyg E i Matematik 2
- Lägst betyg E i Engelska 6
Utbildningens innehåll
Kontakta oss gärna, eller läs mer på
www.nbi-handelsakademin.se