På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Underhållstekniker

Underhållstekniker

TUC Yrkeshögskola

Underhållstekniker

Detta är en roll för dig som vill vara delaktig i både planering och operativt underhåll. Utbildningen ger dig en bred teknisk kompetens för att ge dig rätt förutsättningar att kunna förebygga och avhjälpa driftstörningar samt driva förbättringsarbete framåt.

En underhållstekniker arbetar med att felsöka, utreda och lösa driftsproblem. I arbetet ingår även dokumentation samt att kunna läsa och tolka ritningar och manualer. En underhållstekniker besitter breda kunskaper inom många olika sorters teknik för att kunna hantera och optimera driften på ett säkert och hållbart sätt.

Rollen innebär både att förebygga och planera verksamhetens underhåll utifrån faktorer som ekonomi, säkerhet och kvalitet. Vardagliga arbetsuppgifter består av reparation, underhåll, nyinstallation, felsökning och dokumentation. Ofta planeras arbetet i nära samarbete med andra och därför värdesätts även samarbetsförmåga av arbetsgivare. På många arbetsplatser ingår det i rollen med hjälp av sina tekniska kunskaper ta beslut om vilken åtgärd som passar bäst för att avhjälpa ett specifikt problem.

Underhållsteknikern har en viktig roll i en verksamhet. Den tekniska kompetensen som idag krävs inom mekanik, automationsteknik och hydraulik bidrar till att detta ses som attraktiv roll med goda chanser till jobb framöver.

LIA
En viktig del av utbildningen är också Lärande i arbete, LIA, då dina studier är förlagda till en arbetsplats. Som studerande är du ute på ditt LIA-företag under två olika perioder om totalt 22 veckor. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen arbetar du som underhållstekniker, servicetekniker eller underhållsmekaniker. Utbildningen ger dig rätt förutsättningar för att du ska kunna planera och förebygga driftproblem samt avhjälpa det dagliga underhållet och samtidigt använda din tekniska kompetens i syfte att effektivisera verksamheten.

Kontakt
Göran Wiggur, Utbildningsledare
013-344 12 53

Studietakt

100%

Poäng

380 YH-poäng

Start *

2021-09-27

2022-09-01

2023-09-01

Slut

2023-06-23

2024-06-21

2025-06-20

Sista ansökn.dag *

Sen ansökan

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

Ansök direkt

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Underhållstekniker på TUC Yrkeshögskola.