Akvaponiingenjör

Akvaponik är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar traditionellt vattenbruk (odling av akvatiska djur t.ex fisk, skaldjur eller alger i bassänger) med hydroponik (odling av växter i vatten) i en symbiotisk miljö. Läs om yrken inom Naturbruk på Framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Trädgårdsmästare - skötsel och underhåll av utemiljö

Campus Nynäshamn

Utbildningen till trädgårdsmästare har inriktning mot skötsel och underhåll av utemiljö.

Som trädgårdsmästare leder, planerar och utvecklar du trädgårdar och parkmiljöer med fokus på funktion, hållbarhet och estetik. Detta med ett hållbart klimat i åtanke. Du kan arbeta inom alltifrån trädgårdsskötsel, odling, park- och kyrkogårdsförvaltning till planering och gestaltning av utemiljöer i exempelvis bostadsområden.

Du driva eget företag inom branschen eller arbeta som anställd på plantskolor/-butiker och växthus runt om i Sverige. Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta som exempelvis:

  • Trädgårdsanläggare
  • Trädgårdsarbetare
  • Trädgårdsmästare

Utbildningen bedrivs på heltid och på distans under ca två år, med några semenarieträffar på Campus Nynäshamn varje termin.

Behörighetskrav
Denna utbildning ställer följande krav på särskild behörighet:

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Fordon och redskap
  • Marken och växternas biologi
  • Växtkunskap 1

eller Godkänt prov från Skillebyholms preparandutbildning eller motsvarande preparandutbildning

och

Yrkeserfarenhet

  • En säsong motsvarande 6 månaders relevant yrkeserfarenhet på heltid inom områden i trädgårdsbranschen eller inom den gröna sektorn, såsom t.ex. skötsel av gröna miljöer, odling, handel/försäljning av växter, arbete med mark/jord eller motsvarande krävs. Med motsvarande menas erfarenheter av egen odling eller anläggning av gröna miljöer i kombination med någon form av arbetslivserfarenhet.
     
  • Om du saknar yrkeserfarenhet inom trädgårdsbranschen och har erfarenhet ifrån egen odling med mera, åberopar du reell kompetens i form av ett personligt brev och/eller CV.


Var noga med att ge en detaljerad beskrivning av din erfarenhet. Exempelvis vad och hur du planerat din trädgård, grönyta eller odling. Beskriv dina växtval och vilka parametrar du utgått ifrån. Bifoga före- och efterbilder som dokumenterar dina projekt samt eventuella skisser.

Alla betyg eller intyg som du skickar in till oss ska vara skannade från originalhandlingar. För dig som saknar grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier, det vill säga godkänd gymnasieexamen eller motsvarande, finns möjligheten att få göra ett behörighetstest i syfte att skolan ska kunna validera dina allmänna kunskaper. Testet utförs på Campus Nynäshamn eller på annat lärcentrum och gäller bara för studier på Campus Nynäshamn.

Kontakt
Sofie Hägglund, utbildningsledare
sofie.hagglund@nynashamn.se

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-05
Branscher
Djur & natur
Studieort
DISTANS (Nynäshamns kommun)

Green Urban Developer

Hermods Yrkeshögskola

Låt staden grönska! Utbildningen riktar sig till dig som vill vara med och hjälpa till så att grönskan blir en naturlig del av staden. Du får lära dig hur du planerar, leder och fördelar arbetet för urbana odlingsplatser och/eller vid gröna anläggningsprojekt. Implementera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer – från start till mål.

Du som vill studera Green Urban Development/Hållbar stadsutveckling är ofta trädgårdsmästare som vill komma vidare till planeringsnivå för att vara med och påverka den gröna och urban utvecklingen i staden. Ofta med en grönskötsel bakgrund, men som nu vill ta ett steg mot samhällsplanerarhållet för att skapa och driva olika typer av grön urban utveckling. Såsom en master på trädgårdsmästare. Eller så arbetar du inom fastighet idag och brinner för den gröna staden, vill plussa på de ”hårda” kunskaperna inom fastighet med mer gröna kunskaper för att kunna skapa och driva urbana och klimatvänliga projekt i staden. I båda fallen behöver du absoluta förkunskaper från fastighet/samhällsbyggnad och planering/trädgård.

Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
210 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-23
Branscher
Djur & natur
Övrigt
Studieort
DISTANS (Malmö kommun)
Satellitort
Stockholm

Hovslagare

JENSEN yrkeshögskola

Är du intresserad av hästar, anatomi och hantverk? JENSEN YH siktar mot att vara Sveriges mest moderna hovslagarutbildning och ger dig de senaste kunskaperna och färdigheterna inom hovslageri.

Hovslagare är en mycket spännande yrke som passar dig som både vill arbeta med ett hantverk och som brinner för hästar och hästarnas välfärd. Vi ger dig en gedigen hovslagarutbildning som innehåller alla förekommande arbetsmoment som normalt förekommer inom hovslagaryrket. Mycket tid läggs på arbetet med friska hästar som är grunden för att du, med lite erfarenhet  även ska kunna arbeta med sjukdomsfall ofta i samarbete med veterinär.

Arbetet som hovslagare är först och främst ett hantverksarbete. Det finns inga genvägar – det krävs mycket praktisk övning och mångårig erfarenhet för att bli en hovslagare som kan ta sig an alla olika typer av fall och individer.

I ditt framtida yrke där du troligtvis arbetar i ditt eget företag med stor frihet kommer du samtidigt som djurhälsopersonal att ha ett stort ansvar för hästens välmående och hälsa. Hästarna du arbetar med ska verkas och skos fysiologiskt korrekt, oberoende av ras. Varje benställning och hov bedöms och behandlas utifrån benets egna förutsättningar med målet att hästen ska hålla sig så frisk som möjligt. 

Kreativitet, nyfikenhet och känsla för symmetri är viktiga egenskaper som krävs för att bli en duktig hovslagare.

Lärande i Arbete (LIA-praktik)
Då hovslageri är ett hantverksarbete motsvarar 50% av utbildningstiden praktik. Under LIA-perioderna får du möjlighet att tillgodogöra dig den praktiska erfarenhet som krävs för att du ska kunna verka som hovslagare. LIA-perioderna kommer även ge dig en mycket god förståelse för hur hovslagarens vardag ser ut och förbereda dig på de fysiska ansträngningar som yrkesrollen medför. Utöver LIA:n så kommer ytterligare studietid avsättas för praktiska studier.

Efter din utbildning kan du arbeta heltid som hovslagare, antingen som egen företagare eller ta anställning i en etablerad verksamhet. Efter avklarad examen kan du söka om godkännande hos Jordbruksverket och även om gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd!

Framtidsprognosen för hovslagare är god, i takt med att intresset för hästar och hästsport fortsätter att öka och i kombination med stora pensionsavgångar inom branschen, så ökar efterfrågan på godkända hovslagare.

Vi samarbetar med några av landets främsta hovslagarmästare, hovslagare och veterinärer för en utbildning som ska möta dagens och framtidens efterfrågan på hovslageri.

Ansökningskrav
Grundläggande behörighet: Svenska 2, Engelska 6 samt B-Körkort

Minst tre månaders yrkespraktik med hästhantering på heltid/sex månader på halvtid, alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst fem år.

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2027-06-30
2028-06-30
2029-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
600 YH-poäng (ca. 3.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Djur & natur
Teknik & tillverkning

Trädgårdsmästare inriktning hållbarhet

Hermods Yrkeshögskola

Yrket Trädgårdsmästare har tidigare mestadels inneburit praktiska skötselmoment men nu ställs högre krav på att självständigt kunna driva projekt, genomföra inventeringar av utemiljö, göra kostnadsberäkningar, utföra beställningar samt arbetsleda.

Intresset och förståelsen av natur och gröna miljöer ökar och allt fler börjar inse fördelarna med harmoniska och vackra utomhusmiljöer vilket gör att efterfrågan på trädgårdsmästare blir alltmer omfattande.

Yrket passar dig som vill arbeta kreativt, fysiskt och utomhus.

Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som:

  • Driftsamordnare inom utemiljö 
  • Arbetsledare inom parkförvaltning/trädgård 
  • Parkförvaltare 
  • Trädgårdsmästare inom parkskötsel och/eller anläggning 

För att bli antagen till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:  

  • Fordon och redskap  
  • Marken och växternas biologi 
  • Växtkunskap 1 
  • Minst 6 månaders om 50% sammanlagd yrkeserfarenhet inom grön näring eller arbetsledning och/eller praktiskt hantverkskunnande inom snickeri.  
Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-23
Branscher
Djur & natur

Stall- och verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar

JENSEN yrkeshögskola

Som Stall- och verksamhetsledare ansvarar du för hästar, medarbetare och verksamhetens omsättning, resultat och utveckling. Det ställer höga krav på dig och din kompetens inom områden som är kopplade till hästen, exempelvis gällande hästens beteende, hantering och välmående.

Du kommer även att få lära dig om affärsutveckling, ekonomi, marknadsföring/försäljning, IT. Du måste ha förmåga att leda dina medarbetare. Du behöver lära dig om vilka lagar, regelverk och förordningar som är kopplade till din verksamhet.

Efterfrågan på Stall- och verksamhetsledare är hög och förväntas öka ytterligare framöver. För att hästrelaterade verksamheter ska kunna uppfylla kundernas förväntningar och krav samt utvecklas och drivas på ett ekonomiskt hållbart sätt behöver verksamheterna de kunskaper, färdigheter och kompetenser som våra studerande utvecklar under denna utbildning.

20 veckor LIA ingå i utbildningen.

Detta är en distansutbildning på heltid. Kommunikation med lärare och övriga studerande sker digitalt. Under 10 tillfällen träffas klassen även fysiskt på plats på vår skola i Sigtuna.

Särskilda förkunskaper krävs i följande:

  • Engelska 6
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Minst ett års yrkeserfarenhet motsvarande heltid inom hästnäringen t.ex. anställning vid ridskola, stuteri, hästföretag alternativt egen verksamhet/eget företagande inom hästnäringen med godkänd f-skattsedel.

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-02-28
2027-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Djur & natur
Studieort
DISTANS (Sigtuna kommun)