Teknik, tillverkning, drift och underhåll
Att arbeta inom tekniskt arbete, tillverkning eller drift och underhåll så handlar det ofta om skötsel av fastigheter och anläggningar för värme, kyla eller ventilation eller så installerar du och driftsätter den typen av system. Inom området tillverkning handlar det ofta datorstyrd industriell tillverkning med robotar och här behövs ofta teknisk kompetens och kanske även kunskaper i programmering. Det kan även handla om att ansvara för övervakning av olika anläggningar och system. Ofta arbetar du på företag som är specialiserade inom något av dessa områden.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 543 träffar

Automation för livsmedelsindustrin

Teknikhögskolan

Den här kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar med livsmedel på något sätt i din vardag.

Då livsmedelsindustrin idag är Sveriges tredje största inom industrin och en av våra viktigaste samhällsfunktioner,  är vi beroende av en fungerande livsmedelsförsörjning och på grund av varornas känslighet är livsmedelsbranschen extra sårbar vid avbrott och problem i produktionen.

Automatiserade produktionssystem inom livsmedelsindustrin har flera fördelar. Det kan bidra till en ökad effektivitet, förbättrad kvalitet och säkerhet, minskat matsvinn och effektivare resursfördelning. Men då behövs också personal med rätt kompetens.

Kunskap efter kursen

  • Styr- och reglerteknik som rör programmering, kommunikation, motorstyrning, felsökning och driftsättning
  • Digitaliserad, automatiserad och robotstyrd produktion
  • PLC-system – uppbyggnad och användning inom automation och livsmedelsproduktion
  • IT-säkerhet för människa och maskin
  • Tillverkningsprocessens uppbyggnad och flöde
  • Datainsamling och databehandling
  • Praktisk ellära med avseende på säkerhetsfrågor, bestämmelser och standarder inom området
  • Elsystemets uppbyggnad, funktion och komponenter
  • Transformatorer och generatorer
  • Felsökning och förbättringsförslag i olika installationer

Kursens upplägg
Kursen ges på distans och omfattar 35 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Yrkeserfarenhet från process- och tillverkningsindustrin eller motsvarande (1 år, halvtid)
    Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg i ansökan för att påvisa din yrkeserfarenhet.
Utbildningsstart
Påbörjad (2025-03-17)
Utbildningsslut
2025-05-02
Studietakt
100%
YH poäng
35 YH-poäng (ca. 0.2 år)
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS
Kort YH-kurs
Restplats finns

Anslutning av produktionsanläggningar och lagring - förnybar energi

Teknikhögskolan

Den här kursen riktar sig till dig som exempelvis har arbetat som projekt- eller affärsutvecklare inom förnybar energi, solcellstekniker, processtekniker inom vätgas eller biogas, vindkraftstekniker, drifttekniker inom vattenrening, produktion eller elnät.

För en pålitlig elförsörjning krävs en mix av olika energikällor. För att lyckas utöka produktionen av förnybar energi behöver personer i el- och energibranschen fördjupa sin kompetens inom området.

Kompetenshöjning är en viktig pusselbit för att nå en hållbar framtid. Denna kurs ger kompetens för att etablera produktionsanläggningar för fossilfria energikällor.

Kunskap efter kursen

  • Reglering av monopol för elnät
  • Uppstart, föranmälan, anslutning och drift av förnybar produktionsanläggningar och energilager av olika slag, till exempel vätgaslagring
  • Elnätstariffer och hur dessa utvecklas
  • Stödtjänster – användningsområde och utveckling
  • RfG och EIFS2018:2

Kursen går på distans som omfattar 50 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Yrkeserfarenhet från el- och energibranschen (1 år, heltid)
    Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg i ansökan för att påvisa din yrkeserfarenhet.
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Höstterminen 2025
Studietakt
100%
YH poäng
50 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Örebro kommun)

Effektivisering av biogasprocessen

Teknikhögskolan

Biogas kan användas till produktion av värme och el, så som fordonsgas, råvara eller energikälla inom industrin. Biogasframställning ska idag ses på samma sätt som de förnybara energikällor som fått sitt genomslag på senare tid; solenergi, vindkraft och vätgas. Detta har gjort att det skett en modernisering av processen som kräver ny kompetens till branschen.

För att nå klimatmålen och fasa ut de fossila bränslena räcker det inte bara med en lösning, men biogas är en del av lösningen. Biogas bidrar inte bara till att minska klimatpåverkan från transporter, bränslets nyttor bidrar till samtliga 17 mål i Agenda 2030.

Från och med 1 januari 2024 ska alla kommuner och hushåll samla in livsmedels- eller köksavfall. Det uppskattas att 400 000 ton mer matavfall per år kan tas om hand på ett bättre sätt i Sverige, samtidigt som biogas kan återvinnas ur processen.

Kunskap efter kursen

  • Biogasförädling och uppgradering av biogas
  • Mikrobiologi för biogasproduktion
  • Åtgärder för att höja råvarornas verkningsgrad
  • Hantering av restavfall och återbruk
  • Substrat som lämpar sig bäst för en effektiv biogasprocess
  • Hygienisering av substrat före och efter rötningsprocessen
  • Optimering av utvinningen av biogas
  • Lagstiftning och certifiering som styr återföring av biogödsel (Revaq och SPCR 120)

Upplägg
Kursen ges på distans och omfattar 65 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Yrkeserfarenhet från biogasproduktion, avlopps- och vattenrening, livsmedelsproduktion, produktion av förnybar energi eller motsvarande (1 år) Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg i ansökan för att påvisa din yrkeserfarenhet.
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Höstterminen 2025
Studietakt
100%
YH poäng
65 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS

Rörinspektör Mark/Fastighet

Miljötekniska Yrkeshögskolan

Som Rörinspektör inom Mark/Fastighet har du en avgörande roll i underhållet av samhällets viktigaste infrastruktur, vatten- och avloppssystemen. Du kan arbeta både inom VA- och VVS-sektorn. Du kan läsa vår utbildning på distans i Göteborg, Västerås och Uppsala.

Att studera på distans innebär att all lärarledd lektionstid sker via Teams eller Zoom. Vi anordnar också fysiska träffar där du genomför praktiska övningar tillsammans med dina studiekamrater. Under utbildningens gång anordnar vi fysiska träffar ute hos våra samarbetsföretag i antingen Göteborg, Västerås eller Uppsala.

Arbetet
VA-sektorn i Sverige har stora utmaningar framöver. En stor del av den infrastruktur som byggdes under 1990-talet är i behov av renovering. För att modernisera och underhålla vatten- och avloppssystemen krävs det, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten, investeringar på cirka 31 miljarder kronor.

Rörinspektioner i mark sker oftast på större ledningsnät som försörjer städer och samhällen med rent vatten och avloppshantering. Systemen är dolda under marken och kräver därför avancerad teknik för inspektion och underhåll. För att säkerställa att ledningsnätet har god funktion efterfrågas rörinspektioner kontinuerligt. Beställare är oftast kommuner, VA-organisationer och entreprenörer.

Inom fastigheter handlar inspektionsarbetet om att genomföra kontroller av dagvattenledningar, avloppssystem och dricksvattenrör i kommersiella byggnader, villor och flerbostadshus.

Oavsett om du arbetar med rörsystem i fastigheter eller med markförlagda ledningar, bidrar du till att säkerställa samhällets mest viktiga infrastruktur – vatten. Med teknisk utveckling och goda framtidsutsikter är detta ett yrke som erbjuder en rad möjligheter.

Utbildningen
Utbildningen är utformad i samarbete med branschens ledande företag för att säkerställa att du får den kompetens som efterfrågas.

Efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta direkt i branschen som Rörinspektör. Du kan också specialisera dig vidare eller ta steg mot ledande befattningar.

Behörighet

Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt godkända betyg i någon av kurserna:

  • Svenska 1/Svenska A/Svenska som andraspråk 1/Svenska som andraspråk A eller motsvarande kunskaper
  • Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Ansökan hela året
Ansökan stänger
2025-05-30
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Göteborgs kommun)
Satellitort
Uppsala, Västerås

3D CAD-konstruktör

Edugrade

Denna utbildningen ger dig specialiserade CAD-kunskaper samt grundläggande kunskaper i mekanik, hållfasthetslära och materiallära. Utbildningen innehåller kurser i produktionsteknik, 3D-CAD och 3D-printing, samt LIA-perioder, fördjupar arbetsprocesser och tillverkningsmetoder.

Som CAD-konstruktör skapar och utvecklar du tekniska ritningar och modeller för produkter eller maskiner. Du kan också jobba med design och utveckla nya produkter och förbättra befintliga konstruktioner. Efter din utbildning kan du jobba med prototyper som handlar om att bygga och testa prototyper baserade på CAD-modeller.

Utbildningen ges på distans och på heltid med fysiska träffar i Hudiksvall
Alla föreläsningar och handledningar med utbildare sker i real tid, men spelas också in så att du kan ta del av materialet i efterhand. Det är ca 2 utbildningsdagar i veckan via TEAMS.

Vi har föreläsningar, laborationer och projektuppgifter, dessa gör du själv eller i grupp. Vi håller lektionerna på svenska, så du behöver ha kunskaper i svenska motsvarande gymnasienivå. Det innebär att du har läst svenska på gymnasiet eller har motsvarande kunskaper. Du har rätt till studiemedel genom CSN under din utbildning.

En del av undervisningsmaterial och kurslitteratur kan vara på engelska. Det är också viktigt att veta att engelska är en stor del av arbetsspråket. Många tekniska termer är på engelska. Därför är det viktigt att kunna engelska för att förstå och prata med andra i branschen.

Utbildning på plats hos företag ingår, så kallat Lärande i Arbete (LIA). Här får du möjlighet att applicera dina förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser med målet att få en praktisk yrkeskompetens.

Behöighet och förkunskaper
Examen från gymnasiet, Komvux, eller motsvarande svensk eller utländsk utbildning. Alternativt praktisk erfarenhet eller annat som ger förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. 

Utbildningen kräver särskilda förkunskaper och lägst betyget E/3/G i motsvarande gymnasiets kurser:

  • matematik 2 
  • Svenska 2 eller svenska som andraspråk 

eller motsvarande kunskaper

Ingenjörer och CAD-konstruktörer är starkt efterfrågade i Sverige
Yrkesrollen är efterfrågad hos många arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor. Exempel på arbetsgivare inkluderar industriföretag som Volvo, Scania och ABB, teknikkonsultföretag som AFRY och Sweco, samt aktörer inom fordonsindustrin, försvarsindustrin och energibranschen. Även offentlig sektor, såsom Trafikverket och kommunala stadsbyggnadskontor, anställer inom yrkesrollen.

Branschen medverkar till att ta fram utbildningen och samarbetar med Edugrade genom bland annat LIA-platser.

Välkommen med din ansökan.

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-12
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Hudiksvalls kommun)