Digital Marketing Specialist

Digitala marknadsförare, som också kan kallas för Medieplanerare eller Digitala marknadsstrateger alternativt för Digitala specialister kan arbeta både med digital marknadsföring och/eller med kompetensutveckling kring kommunikation i digitala kanaler. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Miljösamordnare Hållbara Byggnader

KYH

✓ YH-utbildning i Malmö, Norrtälje, Piteå & Stockholm

Som miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning! Du samordnar, planerar, driver och följer upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Ditt jobb är att identifiera miljöpåverkan vid byggprojekt. Det innefattar att göra byggvarubedömningar, inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Du varvar mellan kontor och ute i fält på byggarbetsplatser.

Behörighetskrav

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Godkänt betyg i någon av följande kurser:
    • Matematik 2
      ELLER
    • Bygg och anläggning 1

Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-25
Branscher
Bygg & fastighet
Övrigt
Ekonomi, admin, sälj
Satellitort
Malmö, Piteå, Norrtälje

Inköp & Supply Management

NBI/Handelsakademin

Vill du hjälpa företag att göra kostnadseffektiva och mer hållbara inköp? Då är yrkesrollen Inköpare rätt för dig. Som inköpare säkerställer du att rätt produkter finns vid rätt tidpunkt, till rätt pris och av hög kvalitet. Efter utbildningen kan du jobba som t ex inköpare, inköpsassistent, kategoriansvarig, upphandlare.

Vad gör en Inköpare?

En inköpare spelar en nyckelroll i att säkerställa att företag får rätt varor och tjänster till rätt pris, vid rätt tidpunkt och med rätt kvalitet. Rollen omfattar allt ifrån leverantörsutvärdering, förhandlingar och att skapa långsiktiga hållbara relationer.

Som inköpare arbetar du både operativt och strategiskt – från att analysera marknaden och utveckla leverantörsrelationer till att driva hållbara och kostnadseffektiva affärer. Du förhandlar avtal, utvärderar leverantörer och skapar långsiktiga partnerskap för att säkerställa en stabil och konkurrenskraftig försörjningskedja.

För att trivas i rollen behöver du ha en analytisk och lösningsorienterad förmåga, vara affärsmässig och kommunikativ samt trivas i en dynamisk och nätverksintensiv miljö. Du behöver också kunna arbeta strukturerat, hantera komplexa processer och ha en god förståelse för inköpssystem och hållbarhetsaspekter. Drivkraft, nytänkande och förmågan att se möjligheter i en föränderlig marknad är avgörande för att skapa värde och trivas i rollen som inköpare.

Finns det en efterfrågan på Inköpare?

Efterfrågan på kvalificerade inköpare är hög i både privat och offentlig sektor. Med inköp som en av de största kostnadsposterna har rollen en direkt påverkan på både lönsamhet och hållbar utveckling. Generationsväxling, ökande krav på ansvarsfulla och cirkulära inköp samt strikta hållbarhetsmål skapar stora möjligheter för nyutbildade inköpare.

Yrket erbjuder en bred arbetsmarknad där kombinationen av affärsmässighet, analytisk förmåga och hållbarhetskompetens gör dig till en eftertraktad resurs. Företag och organisationer behöver inköpare som kan integrera social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet i inköpsstrategier – från leverantörsval till riskhantering och kostnadsoptimering.

Arbetsmarknaden förutspår starka jobbmöjligheter för inköpare inom en rad olika branscher, från industri och handel till offentlig verksamhet. Med vårt omfattande nätverk och nära samarbete med näringslivet ger vi dig förutom kunskaper och färdigheter en direkt väg in i arbetslivet genom flera veckors praktik.

Vilken kompetens har jag efter utbildningen?

Helhetssyn på inköp och Supply Chain
Efter utbildningen har den studerande en bred förståelse för hur inköp påverkar och integreras i hela försörjningskedjan. De kan hantera inköpsprocessens alla steg – från behovsanalys till leverantörsuppföljning – och förstå hur inköpsstrategier bidrar till företagets lönsamhet. De kan även optimera informations- och materialflöden samt utveckla hållbara distributionslösningar.

Affärsmässighet och förhandlingsteknik
Den studerande kan genomföra affärsförhandlingar med fokus på långsiktig leverantörsutveckling och ekonomisk hållbarhet. De behärskar strategiskt inköpsarbete, inköpskalkylering och leverantörsbedömningar. Vidare har de kompetens inom offentlig upphandling och kan upprätta detaljerade kravspecifikationer som främjar hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Digitala verktyg och automatisering inom inköp
Utbildningen ger kunskap om digitala verktyg och system som används för att optimera inköps- och logistikprocesser. Studerande lär sig hantera affärssystem, Excel och AI-tekniker för att förbättra inköpsbeslut och effektivisera processer. De kan inhämta och analysera data för att stödja beslutsfattande inom inköp och försörjningskedjan.

Hållbart och juridiskt inköpsarbete
Den studerande kan identifiera och minimera hållbarhetsrisker i inköpsprocessen och tillämpa strategier för socialt och miljömässigt ansvarstagande. De har kunskap om grön upphandling, hållbarhetskrav och juridiska regelverk, inklusive Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Dessutom kan de bedöma risker utifrån kvalitetsstandarder och livscykelkostnader.

Projektledning och kommunikation
Efter utbildningen kan den studerande planera, genomföra och följa upp projekt inom inköp och logistik. De har utvecklat stark problemlösningsförmåga och kan arbeta både självständigt och i team. Dessutom har de god språklig förmåga i både svenska och engelska, vilket gör dem väl förberedda för att kommunicera effektivt i en global affärsmiljö.

Hur ser upplägget ut för utbildningen?

Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 27 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

I Luleå är utbildningen en schemalagd distansutbildning på heltid med undervisning online 2-3 dagar i veckan. Utöver detta genomförs 2-4 fysiska träffar på plats under hela utbildningsperioden, varav en träff sker vi examen.

Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet?

På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen. Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
425 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Luleå kommun)

Redovisningsekonom/konsult med lönekompetens

NBI/Handelsakademin

Vill du jobba med ekonomisk redovisning och information? Då är yrkesrollen Redovisningsekonom/konsult med lönekompetens rätt för dig. Som Redovisningsekonom arbetar du med bokföring, ekonomisk redovisning, hantering av avgifter och skatter samt löneadministration. Efter utbildningen kan du jobba som t ex redovisningsekonom, ekonomiassistent eller löneadministratör.

Vad gör en Redovisningsekonom/konsult med lönekompetens?

En Redovisningsekonom har en central och viktig roll inom företag och organisationer eftersom de ansvarar för att hantera och rapportera företagets ekonomi på ett korrekt och lagligt sätt. Rollen som Redovisningsekonom innebär ansvar för bokföring, ekonomisk redovisning och korrekt hantering av arbetsgivaravgifter, skatter och moms. Ditt deltagande i bokslut och årsredovisning ger en helhetsbild av företagets ekonomi och stödjer beslutsfattandet för att nå lönsamhetsmålen.

En Redovisningsekonom med löneadministration intar en nyckelposition inom hanteringen och administrationen av företagets lönefrågor med hjälp av avancerade digitala verktyg och system. Deras mångfacetterade arbetsuppgifter inkluderar löneberäkningar, administration av lönesystem, efterlevnad av lagstiftning och regelverk, kommunikation med anställda, generering av rapporter och samverkan med andra avdelningar.

Utöver interna positioner kan redovisningsekonomer även arbeta som konsulter eller på redovisningsbyråer som tillhandahåller ekonomiska tjänster till olika kunder. Som redovisningskonsult intar du en än mer konsultativ och rådgivande roll för kunderna.

Finns det en efterfrågan på redovisningsekonomer/konsulter med lönekompetens?

Efterfrågan på redovisningsekonomer och konsulter med kompetens inom löneadministration är hög i Sverige. Eftersom företag och organisationer behöver upprätthålla noggranna ekonomiska register och följa regelverk för redovisning och beskattning, är behovet av kvalificerade redovisningsekonomer konstant. Många företag, särskilt större företag, anställer interna redovisningsekonomer för att hantera sina ekonomiska processer.

Det startas drygt 70 000 företag varje år i Sverige och en allt högre andel av företagen outsourcar redovisning och lönehantering. Redovisningsbyråer har större efterfrågan från kunder än de kan möta och har därför ett stort behov av att rekrytera utbildade redovisningsekonomer.

Digitalisering, automatisering och hållbarhetsrapportering förändrar yrkesrollen till att bli mer konsultativ och strategisk. Redovisningsekonomer/konsulter kommer således inte att stå utan jobb, utan yrkesrollen kommer att förändras till att mer fokusera på värdeskapande uppgifter.

Vilken kompetens har jag efter utbildningen?

Redovisning och löneadministration
Du har djupgående kunskaper i löpande bokföring, bokslut, årsredovisning och deklaration samt löneadministration. Du kan självständigt hantera skatter, moms och arbetsgivaravgifter enligt gällande lagar och redovisningsprinciper.

Konsultativ och rådgivande förmåga
Yrkesrollen utvecklas mot en mer strategisk och rådgivande funktion. Du kan ge ekonomisk rådgivning till kunder och företag, analysera finansiella rapporter och stödja beslutsfattande kring lönsamhet och ekonomisk planering.

Digital kompetens och automatisering
Du har förmåga att arbeta i och optimera digitala redovisnings- och lönesystem, samt förstå och implementera automatiserade processer och AI-teknologi för att effektivisera ekonomiska arbetsflöden.

Hållbarhetsredovisning och regelefterlevnad
Du har kunskap om Agenda 2030 och Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) samt kan hantera hållbarhetsredovisning och säkerställa att företag följer gällande lagstiftning inom redovisning och beskattning.

Kommunikation och samarbete
Du kan anpassa din kommunikation efter olika målgrupper, hantera kundrelationer och arbeta effektivt i team. Detta är avgörande för att kunna agera som konsult och samverka med olika funktioner inom en organisation.

Hur ser utbildningens upplägg ut?

Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet?

På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen, representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LiA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
425 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Juridik
Studieort
Luleå kommun

QA/Game Tester

Futuregames

STARTAR EJ 2025

BECOME A QA/GAME TESTER AT FUTUREGAMES

Unlock a world of opportunity as a QA/Game Tester. Get paid while playing games, honing your skills, and ensuring flawless gaming experiences. Join us at Futuregames to turn your passion for gaming into a rewarding career. Don't miss out on this exciting journey!

ENHANCE YOUR GAME AND IT DEVELOPMENT SKILLS
At Futuregames, you'll refine your core competencies in game and IT development through the guidance of industry experts and instructors from renowned companies. Our program empowers you to take on roles in quality assurance, elevating the technical benchmarks in the gaming sector. Working in software quality assurance demands a combination of organizational prowess, managerial aptitude, and a deep technical grasp of the development process – all of which you'll acquire during your time at Futuregames.

As a QA/Game Tester, your role revolves around meticulously ensuring the quality of digital productions through systematic testing. This involves a well-structured process that encompasses planning, execution, and comprehensive documentation. You'll gain expertise in deciphering the root causes of errors and adeptly reporting discrepancies with the essential information necessary for the efficient recreation and resolution of issues

ENGAGE IN COLLABORATIVE GAME PROJECTS
During your journey at Futuregames, you'll be an active participant in immersive game projects, collaborating closely with peers from our concurrent programs, including Indie Game Developer, Game Designer, Game Artist, and Game Programmers. These projects mirror the intensity and dynamics of professional endeavors within the gaming industry, preparing you for a dynamic career in the realm of creativity.

BODEN GAME CAMP SUPPPORTS YOUR JOURNEY
Get access to our creative environment including computers with relevant software where you grow and build your skills together with talented classmates and senior game developers at Boden Business Park. Boden Game Camp serves as a dynamic ecosystem where individuals and companies come together to expand their knowledge, evolve, and flourish in Boden. It's not only the beginning but also the accelerator for your career within the game industry.

30 WEEKS OF INTERNSHIP(LIA)
As part of our program, you'll embark on LIA (Lärande i Arbete), commonly known as an internship. This hands-on internship component plays a vital role in enhancing your learning and equipping you with the practical work experience needed to shape the VFX experiences of today and tomorrow.

YOUR CAREER
Examples of titles and professional roles for you after graduation include:

  • Quality Assurance and Game Tester in game development.
  • Software tester in IT and game development.
  • Work for a small game studio as part of a team with a focus on quality assurance.
  • Work as a test leader with responsibility for more technically demanding software work.
Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
Bodens kommun

Byggnadsingenjör digitalt byggande

NBI/Handelsakademin

Vill du vara med i framtidens hållbara och digitala samhällsbyggande? Som Byggnadsingenjör med inriktning mot digitalt byggandefår du en central roll i att designa, konstruera och förverkliga byggnadsprojekt med hjälp av moderna digitala verktyg som BIM (Building Information Modeling). BIM är inte bara en teknik – det är framtidens sätt att planera, samordna och optimera byggprocesser med fokus på hållbarhet och effektivitet.

Vad gör en Byggnadsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt byggande?

Som Byggnadsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt byggande är du en nyckelperson i framtidens byggprojekt. Du arbetar med att planera, projektera och samordna byggprocesser där hållbarhet och digital teknik står i fokus. Med hjälp av BIM och moderna digitala verktyg skapar du digitala modeller som effektiviserar projektering, produktion och förvaltning. Du säkerställer att byggnader och anläggningar uppfyller höga krav på energieffektivitet, materialval och klimatpåverkan – samtidigt som du bidrar till smarta, ekonomiska och hållbara lösningar.

Din roll innebär att du samverkar med arkitekter, ingenjörer, entreprenörer och myndigheter för att skapa framtidens hållbara samhällen. Det är ett varierande yrke där du kan arbeta både praktiskt ute på byggarbetsplatser eller mer strategiskt och digitalt på kontor.

Finns det en efterfrågan påByggnadsingenjörmedkompetens inom hållbart och digitalt byggande?

Bygg- och konstruktionsbranschen genomgår en digital transformation och generationsväxling, vilket skapar en stark efterfrågan på byggnadsingenjörer med BIM-kompetens. Prognoser visar ett växande behov av experter som kan använda digital teknik för att driva hållbara och effektiva byggprojekt. Efter examen kan du arbeta som byggprojektör, BIM-samordnare eller entreprenadingenjör inom husbyggnad, installationsteknik eller infrastruktur.Oavsett om du vill jobba på ett mindre företag eller i en större organisation, är detta en utbildning som ger dig flexibiliteten– en framtidssäker karriär med många möjligheter.

Vilken kompetens har jag efter utbildningen?

Digital projektering och BIM-samordning
Du lär dig att arbeta med den senaste tekniken inom BIM och digital projektering. Du kan skapa och hantera digitala modeller och samordna information genom hela byggprocessen – från idé till färdig byggnad.

Kostnadsstyrning och ekonomisk uppföljning
Du får insikt i hur man skapar kostnadskalkyler, gör mängdavtagningar och följer upp projektets ekonomi. Du kan hantera både manuella och digitala verktyg för att säkerställa att projekten håller både budget och kvalitet.

Hållbart byggande och klimatsmarta lösningar
Med fokus på hållbarhet får du kompetens att analysera och integrera klimatsmarta lösningar i byggprojekt. Du behärskar verktyg för livscykelanalyser (LCA), klimatdeklarationer och återbruk – viktiga delar i framtidens byggande

Effektiv projektledning och teknisk samordning
Du utvecklar din förmåga att leda och samordna byggprojekt med hjälp av digitala verktyg. Du blir en nyckelperson i att driva projekt framåt genom smart informationshantering och samverkan mellan olika teknikområden.

Självständigt och professionellt yrkesutövande
Efter utbildningen är du redo att ta ansvar och arbeta självständigt i rollen som byggnadsingenjör. Du har kompetens att identifiera utmaningar, föreslå lösningar och bidra till att utveckla hållbara och effektiva byggprojekt.

Hur ser utbildningens upplägg ut?

Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Genom satellitformatet för utbildningen kommer du 2-3 gånger i veckan att delta i lärarledda lektioner lokalt på satellitorten samt 2-3 besök i Luleå per termin. Detta ger dig möjlighet att delta i utbildningen från Luleå oavsett om du bor i Norrbotten eller Västerbotten.

Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet?

På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen.  Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Studieort
Luleå kommun
Satellitort
Umeå, Lycksele