Hydraultekniker

De konkreta arbetsuppgifter kan variera från ett projekt till nästa, mycket beroende på kund och projekt, men fokus ligger ändå alltid på produktutveckling inom området hydraulik. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Mätningstekniker

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Mätningsteknikens roll är idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före- under och efter exempelvis en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.

Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.

Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation, GNSS, drönare mm  och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik, problemlösning samt kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.

Utbildningen är studiemedelsberättigande.

Grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan samt:
Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-21
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-06-28
2025-07-04
2026-06-26
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet

Certifierad kyl- och värmepumptekniker inriktning energieffektivisering

Heta Utbildningar Yrkeshögskola

 – ett fritt och varierande framtidsyrke

Är du en teknisk problemlösare? Som vill ha ett fritt yrke med stort ansvar? Där du ofta får möta nya utmaningar och människor? Då kan kyl- och värmepumptekniker vara något för dig.

Kyl- och värmepumpar finns överallt i samhället. De hjälper till att skapa bra inomhusklimat genom att reglera temperaturen utefter lokalernas specifika behov. Kyla behövs inte bara i kyl- och frysdiskar utan också i dataserverhallar och till teknisk utrustning på sjukhus. Värmepumpar bidrar i allt större utsträckning till att minska energibehov och miljöpåverkan vid uppvärmning av fastigheter.

Som kyl- och värmepumptekniker kan du arbeta med installation och service av kyl- och värmepumpsystem i butiker, fordon, industri och fastigheter. Det är ett självständigt yrke där du möter kunder ute på fältet, därför bör du både kunna ta egna initiativ och vara serviceinriktad.

Utbildningen ger bred praktisk och teoretisk kunskap. I den teoretiska delen får du till exempel lära dig om kylprocessen, värme-, kyl- och elsystem samt affärsmannaskap. En betydande del av utbildningen är praktik, Lärande I Arbete - LIA. Under den kan du testa dina kunskaper i verkliga miljöer och får goda chanser att knyta kontakter i branschen.

Efter utbildningen har du den kunskap som behövs för att bli F-gascertifierad kylmontör enligt Köldmedieförordningen och Certifierad värmepumpinstallatör enligt Förnybart Direktivet.

Utbildningen är på helfart, distans med 6 obligatoriska träffar.

Behörig till Certifierad kyl- & värmepumptekniker:
Minst betyg E (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:

  • Praktisk ellära
  • Ellära 1
  • Fysik 1a eller 1b1
  • Teknik 1
  • Energiteknik 1
  • Värmelära
  • Systemuppbyggnad
Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-05)
2023-09-04
Utbildningsslut
2024-02-28
2025-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-09-03
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Härnösands kommun)

Drifttekniker Kraft & Värme

Heta Utbildningar Yrkeshögskola

Vill du skaffa dig en utbildning som är mycket efterfrågad, är du intresserad av att arbeta med varierande och intressanta arbetsuppgifter? Då är vår utbildning till drifttekniker kraft & värme något för dig. Som drifttekniker jobbar du med att driva, underhålla och reparera teknisk utrustning för produktion och distribution av värme, elkraft, kyla.

Som drifttekniker jobbar du med att driva, underhålla och reparera teknisk utrustning för produktion och distribution av värme, elkraft, kyla. Utbildningen ger breda praktiska och teoretiska kunskaper inom området. Det ingår en betydande del praktik (Lärande i arbete, LIA) som gör att man får en chans att knyta viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare.

Att arbeta som drifttekniker innebär att fungera som en nyckelperson i arbetet att övervaka, driva och underhålla energiproducerande anläggningar. Här möter datorbaserad styr- och reglerteknik den handfasta och traditionella tekniken för el- och energiproduktion och distribution.

Dagens utvecklingsmöjligheter med nya tekniska landvinningar och miljökrav gör att denna bransch erbjuder möjligheter till ett utvecklande och spännande yrkesliv. Du blir attraktiv för arbetsgivare som driver värmeverk, kraftvärmeverk och processindustri. Men dörrarna är även öppna till andra företag, till exempel inom vattenkraft, ventilation och inom småskaliga värmeproducerande anläggningar. Efterfrågan på denna kompetens förväntas vara stor den närmaste framtiden.

Utbildningen är på helfart, distans med 10 obligatoriska träffar.

Behörig till Drifttekniker kraft & värme:
Minst betyg E (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:

  • Praktisk ellära
  • Ellära 1
  • Energiteknik 1
  • Fysik 1
  • Systemuppbyggnad
  • Teknik 1
  • Värmelära
Utbildningsstart
Påbörjad (2021-09-06)
Påbörjad (2022-09-01)
2023-09-01
2024-09-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-14
2025-06-13
2026-06-12
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-08-31
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Härnösands kommun)

Specialiserad möbelsnickare med inriktning mot gesäll

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Det råder idag brist på utbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad kompetent personal också ökar.

Som möbelsnickare kan din arbetsdag se ut på många olika sätt beroende på om man jobbar på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.

Examensarbete/Gesällprov
Utbildningen avslutas med ett examensarbete/Gesällprov på hög professionell nivå som ska sammanfatta alla delarna i utbildningen.  Gesällbrevet är det grundläggande kompetensbeviset inom hantverksyrket och den som fått sitt Gesällbrev har genomgått en hantverksutbildning och har gjort ett godkänt gesällprov under eller efter sin utbildning enligt de krav som yrkets branschorganisation beslutat om i samarbete med Sveriges Hantverksråd.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-01
2024-08-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2023-06-23
2024-06-21
2025-06-20
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet

Drifttekniker – Processoperatör

Creando

Yrkesrollen
Som drifttekniker/processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla process och produkt.

Yrkesrollen och skiftarbetet ger stor frihet och möjligheter till utveckling. Det är inte omöjligt att du som kunnig och erfaren drifttekniker eller operatör blir engagerad i spännande investeringsprojekt, får arbetsledaransvar eller får följa med på kundbesök i fjärran länder för att diskutera kvalitetsproblem.

Möjlighet att få jobb
Utbildningen finns eftersom flera industrier har svårt att hitta kompetent personal. Inom processindustrin sker ständigt tekniska förändringar och utveckling av arbetsrollen som medför ett ökat behov av kunskap hos drifttekniker och processoperatörer. Samtidigt som man minskar den totala arbetsstyrkan har man stora pensionsavgångar. Många industrier har redan idag svårt att rekrytera kompetent personal och man förutspår att rekryteringsproblemen kommer att öka ännu mer i framtiden.

De företag som kan vara din framtida arbetsgivare finns över hela Sverige och många av dem är engagerade i utbildningen.

Utbildningens innehåll
Stor vikt läggs på en god teoretisk grund, praktiska övningar i industriell miljö, kommunikation med andra yrkesgrupper och att koppla samman teori och verklighet så att du kan fatta rätt beslut i nya situationer och lösa problem i samarbete med olika avdelningar.

Under 20 veckor kommer utbildningen att ske på plats i industrin, så kallad LIA (”Lärande i Arbete”). Du kan göra din LIA på något av de medverkande företagen eller på ett företag som du själv väljer.

Under det första året läser du kurser som ger dig den grundkunskap som behövs i all processindustri. Under det andra året specialiserar du dig mot antingen batteritillverkning, värmeproduktion, skogsindustri eller kemisk industri genom anpassade kurser, val av LIA-plats och examensarbete.

Upplägg
Utbildningen är på två år och går som en modifierad distansutbildning. Vid tio tillfällen träffas alla 3-5 dagar för föreläsningar, diskussioner och övningar. Övrig tid studerar du på hemorten med stöd av vår lärplattform där du också har kontakt med lärare och andra studerande. Du gör många studiebesök i industrin där du får se och ta fram uppgifter om de moment som tas upp i teorin. I de flesta kurser finns böcker framtagna för just den här utbildningen.

Lärarna
Lärarna från Creando är de som processindustrin själva anlitar för internutbildningar. De har erfarenhet av den industriella miljön, vad yrkesrollen kräver och kan relatera till din kommande arbetsplats. Problem som vi ena veckan diskuterar med industrin kan vi nästa vecka ta med till utbildningen och delge dig.

CSN
Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-29)
2023-08-21
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2024-05-24
2025-05-23
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-06-12
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Studieort
DISTANS (Sundsvalls kommun)