Bergmaterialingenjör

Som bergmaterialingenjör utför man specialiserade arbetsuppgifter i bergmaterial- och gruvbranschen. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Miljösamordnare Hållbara Byggnader - online

KYH

Utbildningen är platsbunden, med lärare på livelänk, på orterna Norrtälje, Stockholm, Söderhamn, Östersund, Malmö och Piteå

Utbildningen till miljösamordnare passar dig som vill arbeta med miljöfrågor inom byggsektorn, som är duktig på att organisera och har en god samarbetsförmåga.

Under denna utbildningen får du gedigna kunskaper om byggnaders påverkan på yttre och inre miljö, energiförsörjning, projektkunskap och förbereds för ett utvecklande arbetsliv.

Som miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning och arbetar med att samordna, planera, driva och följa upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Du identifierar miljöpåverkan vid byggprojekt och föreslår åtgärder. Andra arbetsuppgifter är byggvarubedömningar, att inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Längre fram i karriären kan du även arbeta med inventeringsplaner av fastigheter, administrera de formella delarna av miljöarbetet och skriva miljöprogram.

Du varvar mellan arbete på kontor och ute i fält på byggarbetsplatser. Yrkesrollen kräver att man trivs med samarbete, är nyfiken och hela tiden strävar efter att utvecklas.

Exempel på yrkestitlar förutom miljösamordnare:

  • Miljökonsult
  • Miljörådgivare
  • Miljöspecialist
  • Kvalitets- och miljösamordnare

Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

- Matematik B / Matematik 2
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

ELLER

- Bygg och anläggning 1

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-06-30
Branscher
Bygg & fastighet
Övrigt
Ekonomi, admin, sälj
Satellitort
Söderhamn, Östersund, Malmö, Piteå, Norrtälje

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Flygtekniker/Helikoptertekniker

Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet.

Undervisningen är en blandning av både teori och praktik och där du är schemalagd mån-fre ca: 8:15-15:30.

Det första året kommer du ha både teori och praktik, fördelningen är 50/50, de teoretiska delarna har du i klassrummet och de praktiska delarna sker ute i hangaren, där du har tillgång till ett flertal luftfartyg och mängder av extra delar. Du kommer att få arbeta självständigt efter manualer och arbetsordrar, precis som på en riktig flygverkstad. Även om du jobbar självständigt finns det ett flertal instruktörer som hjälper till och det är också de som kontrollerar att allt blivit rätt gjort efter utfört arbete.

I utbildningen ingår även praktik på något av de företag vi samarbetar med.

Som färdigutbildad tekniker är det du som kontrollerar, underhåller och garanterar att luftfartyget är luftvärdigt efter genomförd inspektion eller service. Arbetar du på en mindre verkstad som gör mindre omfattande arbeten kommer du kanske göra allt arbete själv, eller om du jobbar på en större verkstad som utför även större arbeten blir det kanske du som leder arbetet och har en grupp med tekniker och mekaniker under dig. Oavsett vilken typ av flygverkstad du hamnar på, kommer det innebära en utmanande miljö med varierande arbetsuppgifter där ansvar och professionalitet ligger i fokus.

Med ett komplett utbildningsintyg (Certificate of Recognition) från NFTC behöver du endast arbeta 2 år efter avslutade studier med luftfartygsunderhåll innan du kan erhålla ditt certifikat - istället för 3-5 år om du studerar på en skola som inte erbjuder en komplett utbildning.

Utöver utbildning mot helikoptertekniker B1.3 finns även möjlighet att examinera i kurserna:

  • M11 Flygplanlära
  • M17 Propeller
  • M16 Kolvmotor

Vilket ger dig möjligheten att även erhålla certifikat:

  • B1.1 - Flygplan med gasturbinmotor (kräver komplettering av kurs M11 och M17)
  • B1.2 - Flygplan med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M11, M16 samt M17)
  • B1.4 - Helikopter med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M16)

Detta möjliggörs genom NFTCs samarbete med Klippans och Nyköpings flygteknikutbildning.

Behörighet
För att söka in till flygtekniker behövs, förutom grundläggande gymnasiekompetens, minst godkänt betyg i En6, Ma2 och Fy1, (tidigare EnB, MaB och FyA). Du behöver även behärska svenska språket väl.

Om du saknar någon kurs men kan uppvisa betyg som visar att du ändå kan klara utbildningen (exempelvis mycket bra gymnasiebetyg), så kan du bli antagen. I vissa fall kan vi även ta in sökande som på något sätt kan uppvisa andra motsvarande kunskaper.

Ansökan gör du via vår hemsida >>

Boende för sökande
Som elev vid Nordiskt Flygteknikcenter har du förtur till SBS:s studentbostäder på Klintvägen. Du kommer att ha din bostad nära andra elever vid NFTC. Läs mer om hur du söker boende här >>.

Förtur till boende gäller till och med två veckor efter första antagningsbeskedet. Därefter går det fortfarande bra att söka våra bostäder men då gäller ej förtur.

Vi samarbetar med ett antal olika flygföretag över hela landet och genomför kurser och utbildning till både civila flygbolag och försvarsmakten enligt gällande regelverk. 

Vid frågor maila oss på info@nftc.se.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-22)
2023-08-10
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-07-10
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Drifttekniker – Processoperatör

Creando

Yrkesrollen
Som drifttekniker/processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla process och produkt.

Yrkesrollen och skiftarbetet ger stor frihet och möjligheter till utveckling. Det är inte omöjligt att du som kunnig och erfaren drifttekniker eller operatör blir engagerad i spännande investeringsprojekt, får arbetsledaransvar eller får följa med på kundbesök i fjärran länder för att diskutera kvalitetsproblem.

Möjlighet att få jobb
Utbildningen finns eftersom flera industrier har svårt att hitta kompetent personal. Inom processindustrin sker ständigt tekniska förändringar och utveckling av arbetsrollen som medför ett ökat behov av kunskap hos drifttekniker och processoperatörer. Samtidigt som man minskar den totala arbetsstyrkan har man stora pensionsavgångar. Många industrier har redan idag svårt att rekrytera kompetent personal och man förutspår att rekryteringsproblemen kommer att öka ännu mer i framtiden.

De företag som kan vara din framtida arbetsgivare finns över hela Sverige och många av dem är engagerade i utbildningen.

Utbildningens innehåll
Stor vikt läggs på en god teoretisk grund, praktiska övningar i industriell miljö, kommunikation med andra yrkesgrupper och att koppla samman teori och verklighet så att du kan fatta rätt beslut i nya situationer och lösa problem i samarbete med olika avdelningar.

Under 20 veckor kommer utbildningen att ske på plats i industrin, så kallad LIA (”Lärande i Arbete”). Du kan göra din LIA på något av de medverkande företagen eller på ett företag som du själv väljer.

Under det första året läser du kurser som ger dig den grundkunskap som behövs i all processindustri. Under det andra året specialiserar du dig mot antingen batteritillverkning, värmeproduktion, skogsindustri eller kemisk industri genom anpassade kurser, val av LIA-plats och examensarbete.

Upplägg
Utbildningen är på två år och går som en modifierad distansutbildning. Vid tio tillfällen träffas alla 3-5 dagar för föreläsningar, diskussioner och övningar. Övrig tid studerar du på hemorten med stöd av vår lärplattform där du också har kontakt med lärare och andra studerande. Du kan få låna en dator under utbildningstiden. Du gör många studiebesök i industrin där du får se och ta fram uppgifter om de moment som tas upp i teorin. I de flesta kurser finns böcker framtagna för just den här utbildningen. Dessutom kommer det att bildas studiegrupper på olika orter dit lärare kommer för handledning.

Lärarna
Lärarna från Creando är de som processindustrin själva anlitar för internutbildningar. De har erfarenhet av den industriella miljön, vad yrkesrollen kräver och kan relatera till din kommande arbetsplats. Problem som vi ena veckan diskuterar med industrin kan vi nästa vecka ta med till utbildningen och delge dig.

CSN
Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN.

Särskilda förkunskaper/behörighet
För att vara behörig ska du ha minst betyg E eller G (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:

  • Matematik 2 eller B
  • Kemi 1 eller A
  • Fysik 1 eller A

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Naturkunskap 2 eller B

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Energiteknik 1
  • Energiteknik 2

eller

  • Matematik 2 eller B
  • Energiteknik 1
  • Industritekniska processer 1
  • Produktionskunskap 1
Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-29)
2023-08-21
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-05-23
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-06-12
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Studieort
DISTANS (Piteå kommun)

QA/Game Tester

Changemaker Educations AB

Utveckla kärnkompetens i spel- och itutveckling genom undervisning och yrkestrick från lärare direkt från ledande företag inom branschen.

Få tillgång till vår kreativa miljö inklusive datorer med relevant mjukvara där du växer och bygger dina färdigheter tillsammans med talangfulla klasskamrater och seniora spelutvecklare på Boden Business Park. Ta del i intensiva spelprojekt tillsammans med de parallella programmen hos oss: Indie Game Developer och Webbutvecklare E-handel samt på distans med Futuregames Skellefteå (interaktionsdesign, product manager och utvecklare mobila plattformar) där ni simulerar professionella projekt för att återspegla hur du kommer att arbeta i spelindustrin, och förbereda dig för en städigt utvecklande och kreativ karriär.

Vi vill skapa pragmatiska medarbetare med ett balanserat och brett perspektiv på hela utvecklingsprocessen, stark samarbetsförmåga och gruppvana med praktisk och proaktiv inställning.

Spel – och IT-Branschen i Norr Behöver dig
Futuregames har ständigt en nära dialog med arbetslivet. För denna utbildning har över 50 företag (spel- och it-företag i Norr- och Västerbotten) svarat på en enkät angående kompetensbehov. Det totala anställningsbehovet hos företagen ligger på över 100 anställda under de kommande 3-5 åren. Samtliga företag är positiva till att ta emot praktikanter och rekrytera direkt från Futuregames.

Genom Futuregames och Boden Business Park växer spelklustret i Boden med många spelbolag som etablerar verksamhet här.

Exempel på titlar och yrkesroller för dig framöver är:

  • QA Engineer / Kvalitetssäkrare Mjukvarutestare
  • QA / Speltestare
  • Systemtestare
  • Testledare IT
Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-05)
2023-09-04
2024-09-01
Utbildningsslut
2024-02-28
2025-02-28
2026-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-06-07
Branscher
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
Bodens kommun

Byggnadsingenjör digitalt byggande

NBI/Handelsakademin

Nyhet! Genom vårt samarbete med Lapplands Lärcentra kan vi nu erbjuda utbildningen även i Gällivare. Du deltar i undervisningen via direktsänd videolänk med Luleå från ett klassrum i Gällivare. Du bör även planera för en fysisk träff i Luleå någon gång per termin.

Vill du spela en nyckelroll för att bygga framtidens hållbara samhälle? Utbildningen Byggnadsingenjör digitalt byggande ger dig kompetens att arbeta som byggnadsingenjör, digital byggnadsprojektör, BIM- och 3D/CAD-samordnare eller projektledare inom byggbranschen.

Hur vi bygger blir allt viktigare för att kunna skapa ett hållbart samhälle. Samtidigt pågår en digitalisering inom byggbranschen och kompetens inom digitalt byggande efterfrågas allt mer.

Som byggnadsingenjör medverkar du i byggprocessens olika delar, från idéutveckling till färdigställande och underhåll. Det innebär att du som utbildad byggnadsingenjör har möjlighet att arbeta inom de flesta av byggbranschens områden, t ex husbyggnadsteknik, installation- och klimatanläggningar i fastigheter, vägar, broar samt vatten- och avloppsteknik.

Förmågan att identifiera och lösa problem och att använda olika IT-verktyg är några egenskaper som du har nytta av i arbetet som byggnadsingenjör. Du arbetar med att till exempel projektera, konstruera, producera och förvalta, oftast i samverkan med arkitekter, tekniska konsulter, entreprenörer och myndigheter.

Yrkesroller efter utbildningen

  • Byggnadsingenjör
  • Digital byggnadsprojektör
  • Projektledare byggnad
  • BIM- och 3D/CAD-samordnare

Dina möjligheter till jobb
Dina chanser att få jobb är goda. Det görs flera stora infrastruktursatsningar i Västsverige och Sverige i stort under kommande år och behovet av utbildade ingenjörer med BIM-kompetens ökar.

Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.

Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (2×12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se

Ansökan - så här går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.

Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.

Studieform och upplägg
83 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Förkunskaper

Gymnasieexamen samt

- Lägst betyg E i svenska 2, E i Matematik 2/B samt E i engelska 6/B.


Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.

Utbildningens innehåll

  • Byggteknik 30
  • BIM A 25
  • Byggkonstruktion 40
  • BIM B 25
  • BIM Metodik 25
  • Prissätt din design 25
  • LiA 1 40
  • Installationsteknik 20
  • Bygg- & förvaltningsprocessen 20
  • Entreprenad juridik 20
  • Projektledning & kommunikation 25
  • Hållbart byggande 60
  • LiA 2 80

Kontakta oss gärna, eller läs mer på 
www.nbi-handelsakademin.se

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-22)
2023-08-21
2024-08-01
Utbildningsslut
2023-06-22
2024-06-22
2025-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-08-11
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Studieort
Luleå kommun
Satellitort
Gällivare