Projektledning inom varvsindustrin och hållbar sjöfart
Mer info kommer inom kort
Mer info kommer inom kort
Om utbildningen
Som fastighets- och energitekniker är du otroligt eftertraktad bland framtida arbetsgivare. Aldrig tidigare har branschen haft så stort behov av tekniker tack vare en ökad digitalisering, ett ökat behov av energioptimering och stora pensionsavgångar.
Efter tre terminer och avklarad examen kommer fastighetsbranschen ta emot dig med öppna armar, vilket innebär en garanterad anställning. Med ett smörgåsbord av möjligheter att välja bland, alltifrån fastighetstekniker, energispecialist, drifttekniker, drift- och fastighetstekniker, energitekniker, fastighetsvärd, husvärd, huschef till fastighetsansvarig. Kort sagt en utbildning som kommer att leda till jobb.
Utbildningen till fastighets- och energitekniker ger omfattande kunskaper i användning och optimering av en rad olika tekniska system, ett både spännande och ständigt utvecklande jobb. I detta ryms både kunskap och praktisk erfarenhet av hur man ser till att systemen fungerar optimalt med hänsyn till bl.a. myndighetskrav, energianvändning och hyresgästers förväntningar. Samtidigt som stor vikt läggs vid installationstekniska frågor eftersom särskilt nyproducerade fastigheter har mycket avancerade tekniska system. Som tekniker har man också stor insyn och påverkan i ett bestånds energioptimering och bidrar därmed till en mer hållbar framtid.
Undervisning och studieupplägg
Utbildningen sker under 1,5 års tid och motsvarar 300 YH-poäng och rymmer två praktikperioder om sju respektive, åtta veckor. LIA-praktiken, Lärande i arbete, är ett utmärkt tillfälle att omvandla teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och samtidigt knyta viktiga kontakter inför sitt framtida arbetsliv. Utbildningen består av 18 timmars lärarledd undervisning per vecka med inslag av praktiska moment. Resterande tid sker betygsgrundande, grupp- eller enskilda arbeten, där handledare och lärare alltid finns tillgängliga.
På Fastighetsakademin finner du Sveriges mest eftertraktade fastighetsutbildningar.
Yrket för dig som är teknikintresserad, och som är redo för en spännande karriär inom landet och ute i Europa.
Utbildningen erbjuder dig en karriär inom en högteknologisk bransch, där fokus ligger på säkerhet och effektivitet. Efterfrågan inom branschen är idag stor, och utbildningen öppnar upp för en karriär både inom landet och i Europa.
Utbildningen är en 2 årig heltidsutbildning på vår godkända EASA part-147 skola, som ligger enbart ett stenkast från Luleå Airport. Under utbildningen varvas teori med praktik, som utförs i vår hangar och ute på olika arbetsplatser inom landet, men även utomlands.
Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola, där vi utbildar framtidens flygtekniker med inriktning helikopter. Våra instruktörer har en lång erfarenhet från branschen både civilt och militärt. Vi tar även in externa instruktörer, för att förstärka vår utbildning inom vissa moduler.
Är du framtidens flygtekniker med inriktning helikopter?
Den som söker vår utbildning har ett tekniskt intresse, även om gymnasieutbildningen hade en annan inriktning. Den som söker ska vara redo at satsa på en utbildning, som kan ge dig en karriär civilt och militärt.
Behörighet
Grundläggande behörighet gymnasieexamen eller motsvarande
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Varför välja Luleå som din studieort?
Norrbotten och Luleå är platsen, som erbjuder flera årstider. Där vintern erbjuder snö, kyla, norrsken, fruset hav. Sommartid sol, värme och midnattsljus.
Luleå erbjuder många möjligheter av kultur, natur och sport på den högsta nivån. Luleå har närmare 79 000 invånare, och staden är i ett expansivt läge inom den gröna omställningen.
Mer information om utbildningen, samt information om ansökan, hittar du på skolans hemsida
Molnlagring och cloud-tjänster är vitala element för de flesta företag idag och flödet av nya lösningar ökar.
I dag har nästan varenda människa en direktkoppling till molnet, både i sin privata vardag och i sitt arbete. Cloudteknologin har öppnat dörrar för effektiv lagring och delning välden över. Vilket i sin tur medfört att allt fler verksamheter väljer att lägga stora delar av sina IT-miljöer i just molnet. När allt fler väljer att satsa på cloudlösningar ökar också behovet av nya molnspecialister.
Som Cloud- och Infrastrukturspecialist hjälper du till att rodda och navigera i dessa miljöer. Du blir alltså den viktiga länken mellan användare och teknik!
I utbildningen lär du dig att strukturera, implementera och felsöka i virtuella miljöer. Bland annat inom Microsofts kommersiella molnbaserade produkter och tjänster. Vidare får du även viktiga kunskaper gällande IT- och informationssäkerhet. Allt för att kunna bistå företag med expertis på sin väg mot effektivare och säkrare moln.
Vad blir du efter examen?
Du kan arbeta som:
Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.
Vill du arbeta med ett intressant och varierande yrke där det är lätt att få jobb? Vill du arbeta både inne och ute med spännande teknik? Då kan Mätnings- och Kartteknik vara något för dig!
Utbildningen
Mätnings- och kartteknik är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som ger dig kunskaper för att medverka i den samhällsplanering där mätnings- och kartteknik utgör basen. Du lär dig mäta in föremåls läge, bearbeta och analysera geografiska data, producera kartor men också de lagar och bestämmelser som styr samhällsplaneringen.
Utbildningen ligger under Yrkeshögskolan och är studiemedelsberättigad.
Karriär
Efter utbildningen kan man t ex få jobb på privata företag inom bygg och infrastruktur, på kommuners mät- och kartavdelningar samt statliga verk. Man kan arbeta med mätning, kartering, projektering, GIS och planläggning och har goda karriärmöjligheter. Om du gillar modern teknik och möjligheten att arbeta såväl inomhus som utomhus finns de många spännande yrkesroller för dig.
Lärande i arbete (LIA)
En tredjedel av utbildningstiden är LIA, fördelat på två perioder 10 och 11 veckor. Kartotek använder sitt stora kontaktnät för att i samråd med eleverna ordna LIA åt alla. LIA leder ofta till anställning.
Detta läser du:
BehörighetDet krävs särskilda förkunskaper i ämnet Matematik motsvarande nivå 2, samt förkunskaper inom ämnet Svenska på nivå 2 (som modersmål eller som andraspråk).
Som produktionsutvecklare arbetar du med att förbättra och utveckla produktionsprocesser för att skapa en hållbar utveckling för industrin. Satsa på ett framtidsyrke där den ena dagen inte är den andra lik!
Arbetet som produktionsutvecklare är varierande och roligt och passar dig som söker en central roll inom industrin. Du kan exempelvis arbeta med ständiga förbättringar och att optimera produktionsprocesser, att identifiera och eliminera onödiga kostnader, kvalitetssäkring eller att implementera ny teknik i produktion. Karriärmöjligheterna är många! Du kan arbeta inom olika branscher, från tillverkningsföretag till konsultfirmor som specialiserar sig på processoptimering.
Lärande i arbete
Under utbildningen får du prova på yrket. Under dina tre LIA-perioder samt examensarbete kommer du att vidareutveckla dina kunskaper från skolan på en arbetsplats. Här får du arbetslivserfarenhet och kontakter som mycket väl kan leda till jobb direkt efter utbildningen.
Beroende på intresse och förkunskaper matchas du via coachande samtal till en praktikplats som passar just dig. Arbetsuppgifterna varierar beroende på företag men kan exempelvis vara:
Industrin har ett stort kompetensbehov av utbildade produktionstekniker och flera tar emot LIA-studenter från oss, däribland Volvo Cars, Volvo Lastvagnar, SKF, Tyri, Plasman, Logisnext, DHL och Talurit.
Efter utbildningen kan du arbeta som:
Industrin söker ständigt nya medarbetare med kännedom om produktionsutveckling. Just nu finns ett särskilt stort behov av kompetens för att bygga framtidens digitaliserade smarta fabriker.
Produktionsutvecklare
Förbättrar och utvecklar tillverkningsprocesser genom att analysera, implementera och optimera nya metoder, teknologier och arbetsflöden för ökad effektivitet och kvalitet.
Kvalitetstekniker
Säkerställer och förbättrar produkt- och processkvalitet genom mätning, analyser, felsökning och kvalitetskontroller för att uppfylla standarder och kundkrav. De driver även förbättringsarbete och hanterar avvikelser i produktionen.
Industriell förbättringsledare
Driver och koordinerar förbättringsarbete inom produktion och processer genom att analysera ineffektiviteter, implementera Lean- och Six Sigma-metoder samt engagera medarbetare i kontinuerlig utveckling för ökad produktivitet, kvalitet och lönsamhet.
Produktionstekniker
Arbetar med att optimera och förbättra tillverkningsprocesser genom att analysera, implementera och underhålla produktionsmetoder, utrustning och arbetsflöden för att säkerställa effektivitet, kvalitet och driftsäkerhet.
Produktionsberedare
Förbereder och planerar produktionsprocesser genom att ta fram arbetsbeskrivningar, materiallistor och tidsplaner. De ser till att alla resurser och arbetsflöden är optimerade för att säkerställa en effektiv och smidig produktion.
Projektledare i produktion
Planerar, leder och följer upp projekt relaterade till exempelvis produktion, processutveckling eller förbättringsarbete. De samordnar resurser, hanterar tidsplaner och säkerställer att projektmålen uppnås enligt budget, kvalitet och säkerhetskrav.
Behörighet
För att kunna antas till en utbildning på yrkeshögskolan måste du ha vissa förkunskaper. Det kallas för behörighet. Behörighetskrav för Produktionsutveckling är Gymnasieexamen eller motsvarande samt godkänt betyg i följande gymnasiekurser: