Lokförare Stockholm

Lokföraren kan köra olika typer av tåg, med passagerare eller gods och ibland ingår även växlingsarbete med radiostyrda lok i arbetsuppgifterna. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Kvalitetssäkrare och testare inom IT

Nackademin

Är du en nyfiken, uppfinningsrik och envis person som gillar analytiskt arbete, så har du nu chansen att utbilda dig till en yrkesroll som IT-branschen skriker efter – kvalitetssäkrare och testare inom IT.

Som kvalitetssäkrare och testare inom IT säkerställer du hög kvalitet i produkter och tjänster innan de släpps till release på marknaden. Du har en viktig roll inom utvecklingen av ny programvara, för att säkerställa att tekniken möter användarnas behov på ett tillfredsställande sätt, och att ni levererar fungerande och kvalitetssäkrade produkter. Engagemanget från arbetslivet är stort och det är hög efterfrågan på våra studenter för både LIA och jobb efter examen.

Yrkesroller efter utbildningen
Behovet av kvalitetssäkrare och testare inom IT fortsätter att kraftigt öka. IT-projekt blir allt mer komplexa och mer resurser läggs på att kvalitetssäkra systemutvecklingsprojekt. I och med detta så ökar efterfrågan på testare kraftigt. Det finns därför stora möjligheter för både anställning och konsultuppdrag inom branschen lång tid framöver. Efter utbildningen Kvalitetssäkrare och testare inom IT kan du arbeta som IT-konsult eller på ett företags interna IT-avdelning som till exempel:

  • Mjukvarutestare
  • Testautomatiserare
  • Testledare, IT
  • Teknisk testare
  • Programvarutestare

Utbildningen
Du kommer att lära dig kvalitetssäkring och testning grundligt, genom att både teoretisk och praktisk få tillämpa hela testprocessen i olika verklighetstrogna situationer. Du får kunskap om vilka metoder som passar för olika typer av uppdrag, vilka testtekniker du kan använda i olika situationer, olika testverktyg samt hur man testar och kvalitetssäkrar programvaror. Vi går också igenom branschens olika områden inom kvalitetssäkring och testning av IT.

LIA
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats genom en LIA-praktik. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Polisen, ICA, Spotify, Bontouch, NordicStation, Handelsbanken, Redmind, Creuna, Expleo och Silverrail.

Särskild behörighet:

  • Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
  • Programmering A/1

Läs mer om utbildningen här!

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-01
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-06-01
2025-06-01
2026-06-01
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-06-07
Branscher
Data & IT
Säkerhetstjänster
Teknik & tillverkning
Studieort
Solna kommun

Hiss- och rulltrappstekniker

Xenter Botkyrka

El, mekanik och eget ansvar. Vill du arbeta på fältet i ett fritt och omväxlande yrke där teknisk kunskap varvas med mycket kundkontakt? Bli en problemlösare i ett praktiskt arbete där den ena dagen inte är den andra lik.

Problemlösning och flexibilitet
Som hisstekniker är du ute mycket på fältet, i din egen servicebil, och du installerar, moderniserar och reparerar hissar och rulltrappor. Du får mycket eget ansvar och kan i stor mån planera ditt arbete själv. På utbildningen får du lära dig att arbeta med tekniska produkter, datorer och med el och hydraulik. Du lär dig om säkerhet och miljö, men också om kvalitet och kundvård. Arbetet som hisstekniker är ett praktiskt och omväxlande arbete

Stort behov
Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens. Det ökande bostadsbyggandet gör att det behövs många hisstekniker som arbetar med nyinstallation av hissar, men även med upprustning och modernisering av äldre hissar. Dessutom kommer nyrekrytering att behövas eftersom många hisstekniker slutar på grund av ålderspension. Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens som snabbt kan komma in i jobbet.

Riktigt hisschakt i utbildningen
Xenter har investerat i ett hiss-labb och ett hisschakt på skolan. Där får du under utbildningen bygga en hiss och arbeta praktiskt även på skoltid. Du får prova dina kunskaper direkt och lär dig omedelbart hur mekaniken fungerar. Under en tredjedel av utbildningen är du ute på LIA-praktik (lärande i arbete). Det är då du får erfarenhet i branschen, får använda dig av det du lärt dig och träffar företag som har stora behov av att rekrytera hisstekniker.

Praktiskt arbete
Hisstekniker är både ett tekniskt och ett socialt yrke. Som hisstekniker krävs både att snabbt kunna hitta det tekniska problemet, men också samtidigt kunna kommunicera med hyresgäster, fastighetsägare och kollegor. Gillar du ett praktiskt arbete, är självgående och är en kreativ problemlösare? Vill du arbeta i ett yrke som är fritt och med mycket ansvar? Ja, då passar utbildningen hisstekniker dig. I utbildningen ingår även praktik, LIA på valfri ort, 13 veckor.

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • självständigt och professionellt verka inom de olika yrkesrollerna hisstekniker/rulltrappstekniker
  • utvärdera sin egen kompetens inom områdena nyinstallation, service, reparation, modernisering eller underhåll av hissar och rulltrappor
  • ta ansvar för att utförandet av komplexa arbetsuppgifter görs med rätt kompetens
  • bedöma säkerhetsriskerna vid planering av ett arbete
  • bedöma den egna arbetsinsatsens fackmannamässighet
  • sätta sig in i alla system som kan krävas av en kompetent montör
  • följa den tekniska utvecklingen inom yrkesområdet efter utbildningen
  • följa grundläggande principer för kvalitetssäkring och interkontroll
  • förstå vilka faktorer som påverkar företagets lönsamhet och kvalitetskrav
  • lösa uppkomna problem självständigt och med säkerhet i fokus
  • fackmannamässigt utföra i yrkesrollen förekommande arbetsuppgifter så att säkerhet, arbetsmiljö och hälsa står i fokus
  • ta ansvar för eget behov av kompetensutveckling inom yrket

Utbildningen drivs i samarbete med Hissförbundet

Utbildningsstart
2023-08-01
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
2027-08-01
Utbildningsslut
2024-06-28
2025-06-27
2026-06-26
2027-06-25
2028-06-23
Studietakt
100%
YH poäng
225 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Bygg & fastighet

Säkerhets- och trygghetskoordinator, Stockholm

Företagsuniversitetet AB Yrkeshögskolan (Yh)

Utbildningen förbereder dig inför en karriär inom säkerhetsbranschen som t.ex.

  • Säkerhets- och trygghetskoordinator
  • Säkerhetssamordnare
  • Säkerhetskonsult
  • Säkerhetschef
  • Beredskapssamordnare
  • Projektledare inom säkerhet och trygghet
  • Säkerhetsledare vid evenemang

Särskild behörighet:
För behörighet krävs en sammanlagd yrkeserfarenhet om minst två (2) år - d.v.s. totalt 24 månader, minst deltid d.v.s. 20 timmar/vecka. Denna tid ska ha en relevant koppling till utbildningens inriktning, inom Säkerhet - Trygghet eller inom koordinering, projektledning och förändringsarbete.

KURSBESKRIVNING

Branschkunskap

Kursen ger en introduktion till säkerhets- och trygghetsbranschen, dess historik och utveckling samt grundläggande terminologi. Därtill ger kursen förståelse för det aktuella säkerhetsläget i Sverige och internationellt för att skapa en gemensam plattform inför utbildningen.

Risk-, kris-, och kontinuitetshantering

De studerande ökar sin kunskap och erhåller verktyg för att arbeta systematiskt med riskhantering, krisberedskap och kontinuitetsplanering. På detta sätt lär de sig att inventera, analysera och förebygga problem samtidigt som de säkerställer verksamhetens operativa förmåga. En del av kursen kräver engelsk fackterminologi och kurslitteratur.

Projektledning

Kursens övergripande mål och innehåll De studerande ges förutsättningar att kunna planera, styra och leda projekt. Här presenteras projektens olika faser, och de studerande erhåller olika verktyg och metoder utifrån såväl forskning som best practise. I kursen ingår att sätta SMARTA mål. De studerande tränas i att kunna leda projektmedlemmar de formellt inte är chef över och att uppnå effektiva samarbetsklimat för att nå uppsatta mål.

Brottsprevention och trygghetsarbete

Kursen ger kunskaper i arbetet kring att förebygga och förhindra brott och ordningsstörningar, med särskilt fokus på social respektive situationell brottsprevention. Kursen ger förståelse för skillnaden och samspelet mellan insatsområden av strategisk och operativ karaktär. Därtill ges verktyg för att kunna arbeta med samverkan tillsammans med berörda parter såsom myndigheter, kommuner och regioner, privata näringslivet samt föreningslivet. Slutligen ger kursen förståelse för vikten av hjälp-, stöd- och skyddsinsatser för brottsdrabbade. Kursen har en hög vetenskaplig förankring och behandlar flertalet internationellt vedertagna brottspreventiva modeller och kriminologiska teorier

Företagsekonomi

Kursen ger de studerande kunskaper kring centrala begrepp och teorier inom modern ekonomistyrning och verksamhetsstyrning. De studerande ska utveckla fardigheter och formågor i att hantera modeller och metoder som stöd för styrning och utveckling av verksamheter med inriktning på säkerhets- och trygghetsarbete.

Ledarskap och kommunikation

Kursens övergripande mål och innehåll Kursen innefattar moment som situationsanpassat ledarskap, gruppdynamiska processer, motivation och konflikthantering som alla har en tydlig vetenskaplig förankring. De studerande tränas därtill i muntlig och skriftlig kommunikation framförallt på svenska men även på engelska.

Evenemangssäkerhet

Kursen ger kompetens för att på ett aktivt sätt kunna delta i planering och projektering av evenemang för att säkerställa säkerhet och trygghet. Kursen ger insikt om evenemangssäkerhetsarbetets samtliga tongivande områden. Kursen ger kunskap för att tillämpa verktyg för systematik och processer i syfte att effektivisera resursanvändning och kostnader. Kursen ger också förståelse för konsekvenserna av incidenter i samband med evenemang.

Säkerhetsjuridik

Kursen ger de studerande kunskaper om lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som specifikt påverkar branschen, yrkesrollen och dess utförande inom såväl privata som offentliga sektorn. De studerande får grundläggande kunskap i upphandling och entreprenadjuridik.

Säkerhetsskydd

Kursen ger en särskild inblick i den svenska säkerhetsskyddslagstiftningen och tillhörande myndighetskrav. Här ges en inblick i terminologin varpå de tre ingående delarna informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet behandlas utifrån sin koppling till Sveriges säkerhet. De studerande erhåller mycket praktisk träning i olika former av analyser.

Personalsäkerhet

Kursen ger de studerande en förmåga att kunna arbeta tryggt och säkert ur perspektiven före, under och efter anställning. Detta innefattar bl.a. rekrytering, intervjuteknik, grundutredning, bakgrundskontroll, tystnadsplikt, tekniska stödverktyg för onboarding/offboarding, säkerhetsmedvetandehöjande åtgärder (security awareness, utbildning och övning), disciplinära åtgärder och arbetsmiljö.

Kursen går även igenom personalrelaterade hotbilder såsom social engineering och insiders, samt behandlar vikten av en säker underleverantörshantering. Därutöver ger kursen en koppling till säkerhetsskyddslagstiftningens specifika krav på säkerhetsprövning och registerkontroll. Kursen varvar teori med diskussionsmoment och praktisk träning enskilt och i grupp.

Fysisk säkerhet

Kursen ger grundläggande kunskaper i fysisk säkerhet där de studerande även ges verktyg att öka sin beställarkompetens och kravställning. De studerande höjer sin kompetens avseende inbrottsskydd (lås, larm, bevakning, övervakning), säker passage (zonindelning, tillträdesbegränsningar, passagesystem, nyckel- och korthantering), brandskydd (brand- och utrymningsrutiner/-larm, systematiskt brandskyddsarbete, SBA) samt försäkringsvillkor.

Därutöver ger kursen en koppling till skyddslagens och säkerhetsskyddslagstiftningens specifika krav på fysiskt skydd. Genom hela kursen utgås från gällande kravmassor (t.ex. lagstiftning, Stöldskyddföreningens (SSF) samt myndighetsspecifika kravsamlingar) där de studerande lär sig att hitta var kraven finns samt när och hur de ska tillämpas.

LIA period 1

Kursen ger möjlighet till att tillämpa utbildningens innehåll på en arbetsplats samt till att lära känna och få förståelse för det arbete som bedrivs inom säkerhet och trygghet. För att tillgodogöra sig denna kurs är det en förutsättning att de studerande har genomfört tidigare delkurser i utbildningen.

De studerande formulerar en arbetsbeskrivning och mål för perioden tillsammans med LIA-företagets handledare. Utifrån de överenskomna målen skriver de studerande en LIA-rapport vilken redovisas muntligt och skriftligt vid periodens slut. Rapporten ligger till grund för kunskapskontroll och betygssättning. Här finns möjlighet för de studerande att skriva rapporten på engelska om så önskas utifrån aktuell LIA-plats och studentens behov.

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet ökar i omfattning och komplexitet, och därmed ökar också behovet att kunna hantera möjligheter och risker kopplat till legala krav, omvärlden och teknikutvecklingen. Kursen ger de studerande kunskaper och färdigheter att hantera informationssäkerhetsrisker i enlighet med etablerade standarder och ramverk samt att efterleva aktuell lagstiftning på området.

Kursen har en tydligt tvärvetenskaplig holistisk approach och ger verktyg att navigera med utgångspunkt utifrån människa, teknik och organisation. Här behandlas de viktiga begreppen sekretess, riktighet, tillgänglighet och spårbarhet. Därutöver ger kursen en koppling till säkerhetsskyddslagstiftningens specifika krav på informationssäkerhet.

Utredning

Kursen ger de studerande en introduktion samt förståelse för utredningsarbete och dess olika beståndsdelar. Omfattning avser att kunna kravställa och leda utredningar avseende intern och extern brottslighet som riktas mot en organisation.

Hållbarhet

Kursen ger de studerande en inblick i hållbarhetsbegreppet och de 17 hållbarhetsmål som globalt har överenskommits och fastställts av FN. Här ges en inblick i de tre huvudområdena ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, och kunskap om hur dessa kan integreras i säkerhets- och trygghetsarbetet.

LIA period 2

Kursen ger fördjupad arbetslivserfarenhet genom att driva egna processer i en faktisk miljö. Eget ansvar, fördjupning inom identifierade intresseområden och löpande leveranser till det valda LIA-företaget ingår i kursen. För att tillgodogöra sig denna kurs är det en förutsättning att de studerande har genomfört tidigare delkurser i utbildningen.

De studerande formulerar en arbetsbeskrivning och mål för perioden tillsammans med LIA-företagets handledare. Utifrån de överenskomna målen skriver de studerande en LIA-rapport vilken redovisas muntligt och skriftligt vid periodens slut. Rapporten ligger till grund för kunskapskontroll och betygssättning. Här finns möjlighet för de studerande att skriva rapporten på engelska om så önskas utifrån aktuell LIA-plats och studentens behov.

Examensarbete

Kursen ger fördjupad kompetens i att formulera frågeställningar, samla information, analysera, bedöma och dra slutsatser utifrån egen undersökning. Examensarbetet innefattar en skriftlig rapport och en muntlig framställning och utgår oftast från ett aktuellt case i arbetslivet. Är koncernspråket engelska brukar examensarbetet skrivas och presenteras på engelska.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-22)
2023-08-21
Utbildningsslut
2023-12-15
2024-12-15
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Säkerhetstjänster

Cyber Security Specialist

Xenter Botkyrka

Sätt stopp för IT-angrepp! Den snabbt ökande digitaliseringen av samhället ger oss nya möjligheter, samtidigt som det blir allt viktigare att skydda sin information. Efterfrågan på en aktuell och bred IT-kompetens är stor. Bli Cyber Security Specialist!

IT-brotten ökar
Idag är IT-angrepp ett allvarligt och ofta förekommande säkerhetsproblem som företag och organisationer behöver skydda sig mot. Risken för intrång är stor och attacker sprider sig snabbt genom internet. IT-systemen hos många företag har blivit mer komplexa och därmed svårare att övervaka. Det ökade mobila användandet leder till flexibilitet och tillgänglighet, men ökar även sårbarheten. Nya tekniker kräver nya säkerhetslösningar och ett nytt sätt att tänka kring säkerhet.

Allt fler är uppkopplade
Den digitala tekniken utvecklas så snabbt att säkerheten inte hänger med. Allt fler är uppkopplade, inte bara IT-utrustning utan även kylskåp och bilar (Internet of Things). Mobiler och surfplattor finns numera integrerade i företags och organisationers IT-system samtidigt som allt fler tjänster blir molnbaserade. Nästa generations IT-säkerhet ställer höga krav och för att möta detta behövs en specialistkompetens inom området. En kompetens näringslivet starkt efterfrågar.

Nära samverkan med branschen
YH-utbildningen är framtagen tillsammans med företag som arbetar med IT-säkerhet och är skräddarsydd efter behoven i branschen. Utformningen sker i ledningsgruppen med yrkesverksamma representanter från branschen. Det ger dig de kunskaper arbetslivet efterfrågar och YH-utbildningen är hela tiden aktuell. Under din LIA-praktik (lärande i arbete) får du erfarenhet i branschen, får använda dig av det du lärt dig och träffar företag som har stora behov av att rekrytera IT-säkerhetstekniker.

Nästa generations IT-säkerhet
YH-utbildningens tyngdpunkter ligger på integration, drift och underhåll av ny teknik. Under utbildningen till Cyber Security Specialist får du kunskaper om hur man utvecklar nästa generations IT-säkerhet. Ett intresse för att arbeta med datorer och IT-säkerhet är ett plus och vill du arbeta i en förändringsbenägen bransch med en gnutta spänning där de goda, IT-säkerhetstekniker, möter de onda, hackers, så passar utbildningen till IT-säkerhetstekniker dig.

Yr­keshögsko­le­ut­bild­ning­en är fram­ta­gen till­sam­mans med ar­bets­li­vet för att skräddar­sy yr­kes­rol­len på bästa sätt. Ut­form­ning­en sker i led­nings­grup­pen där företrädare från bran­schen del­tar, på så sätt får du precis de kunskaper som företagen efterfrågar.

Efter YH-utbildningen ska du ha kunskaper om:

  • krav som finns på en modern IT-miljö
  • grundkrav på ett ledningssystem och dess säkerhetsåtgärder
  • roller inom ett projekt samt vid kundkontakt
  • internetprotokollens uppbyggnad och funktion
  •  skydd mot obehörig access av det egna nätverket
  • säker nätverkslösning från grunden
  • informationssäkerhet
  • säkerhet inom området virtuella system
  • försvar mot Cyberattacker
  • penetrationstester
  • incidenthanteringar

Efter YH-utbildningen ska du ha färdigheter i att:

  • utföra riskanalyser och vidta lämpliga åtgärder baserat på dessa
  • använda olika tekniker för att minimera risker i ett nätverk
  • arbeta både självständigt och i grupp med säkerhetsfrågor
  • upprätta rutiner för att underhålla skyddet mot obehörigt intrång
  • kommunicera informationssäkerhetsfrågor med anställda och företagsledning

Kontakt:
Sohail Hasware
Utbildningsledare
070-200 93 90

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-01)
Påbörjad (2022-08-22)
Utbildningsslut
2023-08-01
2024-05-24
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Data & IT
Säkerhetstjänster
Teknik & tillverkning

Logistiker / speditör med hållbarhetsprofil

Stockholms Internationella Handelsskola SIH

Denna utbildning bedrivs på distans

Som logistiker, eller speditör som det även kallas, är din uppgift att hitta de bästa, mest miljövänliga och kostnadseffektiva logistik- och transportlösningarna. Yrkets karaktär har de senaste åren förändrats radikalt beroende på att alltmer komplexa logistik- och transportbeslut måste fattas.

Arbetet är krävande, så allt från språkkompetens till kunskaper om logistiklösningar, transport och hållbarhet är viktiga komponenter. Du ska kunna hantera kundkontakter, rådgivning och uppföljning, samt hantera aktuella programvaror och kvalitetssystem som används i branschen. Denna utbildning ger dig möjlighet att arbeta i branscher som skriker efter arbetskraft.

Du ska även ha kunskaper om hur man räknar på transportekonomi, transportval ur ett hållbarhetsperspektiv och beräkningen av en transports miljöpåverkan samt logistikens betydelse för samhället inklusive infrastrukturens betydelse för transporter.

I utbildningen ingår LiA (praktik) i 30 veckor.

Efter fullgjord utbildning ska du kunna fungera som:

  • Logistiker
  • Logistiker, transportplanering
  • Logistikkonsult
  • Speditör
  • Speditör, logistiker
  • Transportsäljare/inköpare
     

Förkunskapskraven är:

  • Slutbetyg från gymnasieskolan med minst 2250 godkända gymnasiepoäng.
  • Särskild behörighet: Godkänt betyg i Matematik 1, Engelska 6 och Svenska 2.

Du uppfyller också förkunskapskraven om du förvärvat motsvarande kunskaper genom yrkeserfarenhet eller andra studier (t.ex. utomlands). Kontakta oss om du är osäker på om din utbildning och/eller yrkeserfarenhet uppfyller kraven.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-21
Utbildningsslut
2023-06-23
2024-06-30
2025-05-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Transporttjänster
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)