Driftledare Lantbruk
Driftledare-jordbruk har en fördjupad och specialiserad kunskap, både när det gäller teori och färdigheter i en produktionsinriktning, växtodling eller djurhållning inom lantbruk. Läs mer på framtid.se
Driftledare-jordbruk har en fördjupad och specialiserad kunskap, både när det gäller teori och färdigheter i en produktionsinriktning, växtodling eller djurhållning inom lantbruk. Läs mer på framtid.se
Välkommen till Yrkeshögskolan Fiske- och Jaktguide
Utbildningen
Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”.
OBS! Det finns två olika yrkesutgångar: fiske eller jakt.
Övergripande mål med utbildningen:
Inriktning Fiske eller Jakt
Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.
Stor erfarenhet av branschen
Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.
Framtidsutsikter
Fiske- och jaktturismbranschen växer och därmed finns utrymme för fler företag. Vår utbildning ger dig redskapen att möta efterfrågan!
Yrkeshögskoleutbildningen Fiske- och jaktguide är avgiftsfri.
Däremot får du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som vid en högskoleutbildning.
Som student på Yh Fiske- och jaktguide är du berättigad till studiemedel från CSN. Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande I Arbete) ute på en arbetsplats.
LIA (Lärande i arbete)
Använd dina kunskaper – i skarpt läge!
I utbildningen ingår LIA-perioder på totalt 23 veckor. LIA innebär praktik på t ex fiskecamper, jaktcamper och i redskapsbutiker. Under dessa veckor får du möjlighet att utbildas i skarpt läge och vidareuteckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du väljer själv om du vill göra en LIA-period i Sverige eller utomlands. Vill du nischa dig inom t ex flugfiske eller en viss typ av jakt väljer du en LIA-plats där du får utvecklas mycket inom detta område.
ForshagaAkademin har en väl upparbetad bank av LIA-platser.
Efter utbildningen
Jakt
Jaktbranschen växer så det knakar och därmed finns utrymme för fler företag i branschen. Vår utbildning ger er redskapen att möta efterfrågan! Efter utbildningen kan våra studenter arbeta som t ex jaktguide och jaktarrangör.
Boende
Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga, men här kommer några tips:
ForshagaAkademin Studentboende.
I samarbete med ForshagaBostäder. Begränsat antal rum.
SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER
Krav på särskilda förkunskaper: Minst godkänt betyg (E/3/G) i naturkunskap 1a1 / naturkunskap A.
OBS! Saknar du godkänt betyg i ovanstående, finns möjligheten att bli antagen via en sk fri kvot.
Obligatoriskt är också ett personligt brev med info om dig själv, ditt fiske- / jaktintresse, dina mål med utbildningen.
Älskar du trädgård och vill fördjupa dig inom området skötsel och planering, anläggning, underhåll, växtproduktion och vidareförädling? Kanske vill du bli arbetsledare inom kommun, kyrkan, handelsträdgård, hos anläggningsföretag eller varför inte bli egen företagare eller rådgivare inom området?
Utbildningen utgår från Forslundagymnasiet ges på distans med ett antal fysiska träffar och bygger vidare på befintliga grundkunskaper inom trädgård motsvarande gymnasienivå. Arbetsmarknaden är god i hela landet, men branschen är till stor del säsongsbetonad. Som utbildad inom Yrkeshögskolan med kompetens inom ledarskap och ekonomi ökar dock möjligheterna kraftigt till helårsanställning.
Under den mer intensiva växtodlingssäsongen kommer längre träffar och sammanhållna studieveckor med mer bunden studiegång i Umeå att varvas med LIA-perioder ute i arbetslivet. Totalt tio träffar där de som ligger i växtodlingssäsongen är något längre träffar/studievecka medan de övriga omfattar 2–3 dagar.
Vi har själva befintliga kontakter i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten men LIA kan givetvis göras i hela landet förutsatt att vi kan kvalitetssäkra och skriva avtal med andra LIA-platser.
För dig som inte bor i Umeå finns olika boendelösningar under utbildningstiden.
Behörighet
Särskilda förkunskaper krävs med lägst betyget E/3/G i följande gymnasiekurser (eller motsvarande kunskaper);
- Fordon och redskap, 100p
- Marken och växternas biologi, 100p
- Växtkunskap 1, 100p
- samt relevant yrkeserfarenhet omfattande minst 1 år på halvtid.
Utbildningen vänder sig till dig som kanske redan är i näringen och vill vidareutbilda dig för mer kvalificerade uppgifter och ett ökat helhetsansvar. Den är även för dig som vill ta klivet in i näringen med sikte på framtida drift av egen verksamhet och eget företagande.
Utbildningen omfattar 50 veckor under knappt 1,5 år. Studierna sker till stor del på distans men med åtta obligatoriska flerdagarsträffar på Forslundagymnasiet i Umeå för praktiska övningar, laborationer och annan gemensam undervisning.
YH Flex
Den här utbildningen har även ett antal så kallade YH Flex-platser att erbjuda. Dessa vänder sig till dig som redan har mycket kunskaper och erfarenhet inom området, men kanske inget examensbevis eller annat formellt intyg. Vi ger dig en chans att gå utbildningen och ta en examen men utan att lägga ner tid och kraft på sådant du faktiskt redan kan.
Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Yrkeserfarenhet krävs
Minst ett års praktisk lantbrukserfarenhet på halvtid kopplat till såväl växtodling som djurskötsel i någon form, eller annat som kan bedömas likvärdigt.
Naturbruksgymnasierna Forslunda i Umeå, Nytorp i Arbrå samt Torsta i Ås samverkar för att erbjuda denna spets- och driftledarkompetens i hela norra Sverige och du kan söka från hela landet. Vägarna till behörighet och antagning är många så tveka inte om du vill vara med och utveckla en spännande bransch som kombinerar högteknologisk kompetens med landsbygdens biologiska och levande processer hos djur och natur.
Bli en del av framtiden inom den gröna näringen!
Under denna tvååriga utbildning får du fördjupade kunskaper inom lantbrukets husdjur, växtodling, teknik, ekonomi och arbetsledning. Du kan skräddarsy din utbildning efter dina intressen och mål. Det finns många valbara kurser vilket gör att du kan specialisera dig inom ett visst område.
Du får både de senaste forskningsrönen varvat med erfarenhet från kunniga branschföreträdare tack vare vårt nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och näringslivet. Föreläsningar varvas med fältvandringar, laborationer, litteraturstudier, seminarier och projektarbeten. Utbildningen är förlagd till Skara. LIA och examensarbete kan genomföras på valfri ort.
Utbildningen innehåller fyra LIA-perioder.
Efter din utbildning kan du arbeta som:
Många agrotekniker driver egna företag eller arbetar med driftsledning på lantbruksföretag.
Särskild behörighet
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Om du saknar en viss del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.
Kontakt
Carina Laurell, utb.ledare
073-089 25 52
Vill du arbeta med djurägare och deras djur?
Utbildningen till Djurvårdare är för dig som brinner för omsorg och bemötande av människor och djur i olika situationer. Du får ett omväxlande yrke där service för både djuren och dess ägare står i centrum.
Utbildningen
Utbildning kombinerar teori och praktik, vi integrerar platsförlagd undervisning med LIA (Lärande i arbete). Viss del av utbildningstiden är lärarledd och övrig tid ägnas åt grupparbeten, egen träning och självstudier.
Du får fördjupade kunskaper om det friska djuret, om hur du vårdar sjuka djur och hur du förhindrar smittspridning inom djursjukvården. Du lär dig också om djurens beteende, näringslära, kundbemötande samt hållbarhet inom djursjukvården.
Undervisningen fokuserar främst på djursjukvårdens vanligaste patienter hund, katt och häst.
LIA-perioderna skapar en trygghet i att utföra olika djurvårdande arbetsuppgifter som exempelvis röntgen, medicinering och instrumentvård.
Du kan behöva genomföra din LIA på annan ort och du behöver själv stå för eventuella extra kostnader för boende och resor som kan uppkomma i samband med LIA.
Efter din utbildning
När du är klar med din utbildning kommer du att ha en stor kunskapsbas för att kunna arbeta som Djurvårdare nivå 2 vid djursjukhus eller djurklinik. Djurvårdare är ej ett legitimationsyrke.
Särskilda förkunskaper
Särskild behörighet krävs i form av följande kurser:
Samt yrkeserfarenhet (6 månader, heltid) inom yrke relaterat till service och kundbemötande, exempelvis undersköterska, inom hotell och restaurang, försäljning eller kundtjänst.
Om du saknar en viss del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.
Kontakt
Ulrika Munz, utb.ledare
070-020 76 65