Robot och automationsprogrammerare
ExempeI på oIika typer av robotar är industrirobotar, servicerobotar och brandman-robotar. Industrirobotar ersätter monotona, tidskrävande och/eIIer farIiga arbeten inom industrin. Läs mer på framtid.se
ExempeI på oIika typer av robotar är industrirobotar, servicerobotar och brandman-robotar. Industrirobotar ersätter monotona, tidskrävande och/eIIer farIiga arbeten inom industrin. Läs mer på framtid.se
Ta steget in i ett spännande framtidsyrke!
Här har vi Skandinaviens mest utrustade tekniklabb inom hydraulik och ett nära samarbete med flera världsledande hydraulikföretag.
Hydraulik, el, mekanik, automation
Utbildningen ger en unik bredd där du förutom hydraulik läser el och reglersystem, montageteknik, energieffektivitet och mobil och offshorehydraulik.
Framtida anställningar
Behovet av Hydraulsystemtekniker är stort. Jobba med allt från fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin, i Sverige såväl som utomlands. 9 av 10 av våra elever får jobb direkt.
Som hydraulsystemtekniker har du näst intill obegränsade utsikter att jobba med allt från fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin. Du kommer att ha arbetsuppgifter på kontoret, i verkstaden, i skogen eller hos kunder i andra länder. Du kan till exempel jobba med att utveckla produkter, programmera system, felsöka och reparera en trasig grävmaskin, analysera driftsäkerhet och energiåtgång eller underhålla skördare.
LIA
LIA är den del av utbildningen där du får omsätta och använda dina kunskaper i praktiskt arbete. Du tillbringar tiden på ett företag och får lära dig hur tekniska tillämpningar fungerar i verkligheten. Dessutom är LIA ett tillfälle att knyta värdefulla kontakter. Du påverkar själv vilket företag du vill genomföra din LIA-period på. Upplägget av studieplan är individuellt beroende på företag och handledare.
Behörighet
Betyg eller kunskap genom arbetslivet från områden inom Teknik, El och Energi, Industri, Fordon, VVS eller Fysik 1a samt Naturvetenskap ger behörighet. Vi ser att alla med intresse för Teknik kan söka på andra grunder och vi har 20% som vi kan göra individuell bedömning på.
Boende
Örnsköldsvik har bostadsgaranti för elever som studerar i Örnsköldsvik, mer info klicka här >>
Kontakt
Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar om våra utbildningar.
Jenny Svensson
0660-798 50, 073-802 40 29
Läs Hydraulik! En teknik som med vätska får maskiner att röra sig
ITH har världens mest omfattande webbaserade lär-plattform i hydraulik. Möjlighet att läsa på hemorten och kombinera med arbete.
Certifiering
Utbildningen ger teori till certifiering av Montör, Underhållstekniker och Operatör. Efter två års yrkeserfarenhet kan du ansöka om certifikat för certifierad Underhållstekniker.
Nytt jobb eller vidareutveckla dig
Oavsett anledning så ger utbildningen dig möjligheten att ta nästa steg i karriären. Hela 9 av 10 av våra elever får jobb direkt.
Nu erbjuder vi Dig en unik möjlighet att på 7,5 månader utbilda Dig till certifierad Montör, Underhållstekniker eller Konstruktör.
Utbildningen gör det även möjligt att praktisera (LIA) på ett företag. Du söker själv LIA- plats på ett företag på din hemort, men om du har behov kan ITH hjälpa till att ordna en plats.
Utbildningen sker i huvudsak på distans med inspelade lektioner på webben. Utbildningen har tre fysiska träffar i Örnsköldsvik och då ligger fokus på praktiska moment. Lektionerna är inspelade så att du kan ta del av föreläsningarna när du vill. Lärarna finns tillgängliga för stöd och hjälp. Tentamen görs på din hemort. Utbildningen ger dig teorin för certifiering.
Mellan träffarna består kurserna av webbaserade lektioner och övningar. Varje kurs avslutas med en certifieringstenta på din hemort. Under hela utbildningen har du tillgång till våra lärare via telefon och webben. De hjälper dig med frågor och problemlösningar.
Att arbeta och studera samtidigt
Oerfarna bedöms behöva läsa på heltid under teoriblocken. Studievana och personer med erfarenhet av hydraulik har visat sig kunna studera på deltid under teoridelarna.
Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och CSN berättigad.
Boende
Örnsköldsvik har bostadsgaranti för elever som studerar i Örnsköldsvik, mer info klicka här >>
Behörighet
Betyg eller kunskap genom arbetslivet från områden inom Teknik, El och Energi, Industri, Fordon, VVS eller Fysik 1a samt Naturvetenskap ger behörighet. Vi ser att alla med intresse för Teknik kan söka på andra grunder och vi har 20% som vi kan göra individuell bedömning på.
Kontakt
Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar om våra utbildningar.
Jenny Svensson
0660-798 50, 073-802 40 29
– ett fritt och varierande framtidsyrke
Är du en teknisk problemlösare? Som vill ha ett fritt yrke med stort ansvar? Där du ofta får möta nya utmaningar och människor? Då kan kyl- och värmepumptekniker vara något för dig.
Kyl- och värmepumpar finns överallt i samhället. De hjälper till att skapa bra inomhusklimat genom att reglera temperaturen utefter lokalernas specifika behov. Kyla behövs inte bara i kyl- och frysdiskar utan också i dataserverhallar och till teknisk utrustning på sjukhus. Värmepumpar bidrar i allt större utsträckning till att minska energibehov och miljöpåverkan vid uppvärmning av fastigheter.
Som kyl- och värmepumptekniker kan du arbeta med installation och service av kyl- och värmepumpsystem i butiker, fordon, industri och fastigheter. Det är ett självständigt yrke där du möter kunder ute på fältet, därför bör du både kunna ta egna initiativ och vara serviceinriktad.
Utbildningen ger bred praktisk och teoretisk kunskap. I den teoretiska delen får du till exempel lära dig om kylprocessen, värme-, kyl- och elsystem samt affärsmannaskap. En betydande del av utbildningen är praktik, Lärande I Arbete - LIA. Under den kan du testa dina kunskaper i verkliga miljöer och får goda chanser att knyta kontakter i branschen.
Efter utbildningen har du den kunskap som behövs för att bli F-gascertifierad kylmontör enligt Köldmedieförordningen och Certifierad värmepumpinstallatör enligt Förnybart Direktivet.
Utbildningen är på helfart, distans med 6 obligatoriska träffar.
Behörig till Certifierad kyl- & värmepumptekniker:
Minst betyg E (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:
Vill du skaffa dig en utbildning som är mycket efterfrågad, är du intresserad av att arbeta med varierande och intressanta arbetsuppgifter? Då är vår utbildning till drifttekniker kraft & värme något för dig. Som drifttekniker jobbar du med att driva, underhålla och reparera teknisk utrustning för produktion och distribution av värme, elkraft, kyla.
Som drifttekniker jobbar du med att driva, underhålla och reparera teknisk utrustning för produktion och distribution av värme, elkraft, kyla. Utbildningen ger breda praktiska och teoretiska kunskaper inom området. Det ingår en betydande del praktik (Lärande i arbete, LIA) som gör att man får en chans att knyta viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare.
Att arbeta som drifttekniker innebär att fungera som en nyckelperson i arbetet att övervaka, driva och underhålla energiproducerande anläggningar. Här möter datorbaserad styr- och reglerteknik den handfasta och traditionella tekniken för el- och energiproduktion och distribution.
Dagens utvecklingsmöjligheter med nya tekniska landvinningar och miljökrav gör att denna bransch erbjuder möjligheter till ett utvecklande och spännande yrkesliv. Du blir attraktiv för arbetsgivare som driver värmeverk, kraftvärmeverk och processindustri. Men dörrarna är även öppna till andra företag, till exempel inom vattenkraft, ventilation och inom småskaliga värmeproducerande anläggningar. Efterfrågan på denna kompetens förväntas vara stor den närmaste framtiden.
Utbildningen är på helfart, distans med 10 obligatoriska träffar.
Behörig till Drifttekniker kraft & värme:
Minst betyg E (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:
Yrkesrollen
Som drifttekniker/processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla process och produkt.
Yrkesrollen och skiftarbetet ger stor frihet och möjligheter till utveckling. Det är inte omöjligt att du som kunnig och erfaren drifttekniker eller operatör blir engagerad i spännande investeringsprojekt, får arbetsledaransvar eller får följa med på kundbesök i fjärran länder för att diskutera kvalitetsproblem.
Möjlighet att få jobb
Utbildningen finns eftersom flera industrier har svårt att hitta kompetent personal. Inom processindustrin sker ständigt tekniska förändringar och utveckling av arbetsrollen som medför ett ökat behov av kunskap hos drifttekniker och processoperatörer. Samtidigt som man minskar den totala arbetsstyrkan har man stora pensionsavgångar. Många industrier har redan idag svårt att rekrytera kompetent personal och man förutspår att rekryteringsproblemen kommer att öka ännu mer i framtiden.
De företag som kan vara din framtida arbetsgivare finns över hela Sverige och många av dem är engagerade i utbildningen.
Utbildningens innehåll
Stor vikt läggs på en god teoretisk grund, praktiska övningar i industriell miljö, kommunikation med andra yrkesgrupper och att koppla samman teori och verklighet så att du kan fatta rätt beslut i nya situationer och lösa problem i samarbete med olika avdelningar.
Under 20 veckor kommer utbildningen att ske på plats i industrin, så kallad LIA (”Lärande i Arbete”). Du kan göra din LIA på något av de medverkande företagen eller på ett företag som du själv väljer.
Under det första året läser du kurser som ger dig den grundkunskap som behövs i all processindustri. Under det andra året specialiserar du dig mot antingen värmeproduktion, skogsindustri eller kemisk industri genom anpassade kurser, val av LIA-plats och examensarbete.
Upplägg
Utbildningen är på två år och går som en modifierad distansutbildning. Vid tio tillfällen träffas alla 3-5 dagar för föreläsningar, diskussioner och övningar. Övrig tid studerar du på hemorten med stöd av vår lärplattform där du också har kontakt med lärare och andra studerande. Du gör många studiebesök i industrin där du får se och ta fram uppgifter om de moment som tas upp i teorin. I de flesta kurser finns böcker framtagna för just den här utbildningen.
Lärarna
Lärarna från Creando är de som processindustrin själva anlitar för internutbildningar. De har erfarenhet av den industriella miljön, vad yrkesrollen kräver och kan relatera till din kommande arbetsplats. Problem som vi ena veckan diskuterar med industrin kan vi nästa vecka ta med till utbildningen och delge dig.
CSN
Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN.