Bygg, anläggning och fastighet
Arbete inom bygg- och fastighetssektorn erbjuder mängder av möjligheter och arbetsuppgifter. Det kan handla om att bygga, underhålla fastigheter och olika anläggningar, men även att rita, planera och projektera byggnader. Man använder sig ofta av maskiner, verktyg och olika avancerade hjälpmedel i sitt arbete. Men om man är intresserad av äldre metoder och hantverk kan man specialisera sig och jobba med t.ex. byggnadsrenovering.
Branschen behöver fler utbildade personer och speciellt fler kvinnor. Här finns mängder av yrken att välja på och eftersom vi blir fler på jorden kommer det sannolikt alltid att finnas efterfrågan på människor inom bygg, anläggning och fastighet.
Platsbunden utbildning i Göteborg, Malmö, Piteå, Stockholm
Du som Anläggningsingenjör tar ansvar för att regler och föreskrifter följs och för att projektet har en minimal miljöpåverkan. Du har en samordnande roll och ansvarar för att modellen alltid hålls uppdaterad, vilket ställer höga krav på samarbetsförmåga.
Som Anläggningsingenjör arbetar du med flera olika programvaror och skapar BIM-modeller. BIM-modellen samlar alla olika planer, skisser och ritningar som ingår i ett projekt från arkitekter till installationskonsulter. På så vis kan man tidigt upptäcka krockar och missförstånd.
Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om informationshantering, verktyg och programvaror för digital produktion, exempelvis CAD och BIM. Du kommer arbeta med projektering, ritningar och 3D-modellering samt fördjupa dina kunskaper om byggnadsteknik och konstruktion inom anläggning.
Exempel på yrkestitlar efter godkänd utbildning:
Behörighetskrav
byFör att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
Vill du få en nyckelroll i arbetet med Sveriges infrastruktur? Studera till Anläggningsingenjör och få ett viktigt arbete där du planerar, leder och övervakar projekt för olika järnvägsarbeten.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »
Vill du få en nyckelroll i arbetet med Sveriges infrastruktur? Studera till Anläggningsingenjör och arbeta med branschledande CAD-program för projektering av mark-, väg- och VA-arbeten. Gör karriär som anläggningskonstruktör, anläggningsprojektör, produktionsledare eller projektledare.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
• Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
• Godkänt betyg i Matematik 2
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »
Platsunden på orterna Eskilstuna, Malmö, Norrtälje, Stockholm
Under utbildningen får du lära dig om Arbetsledarens roll, dess funktion i organisationen och på byggplatsen och hur samarbetet med övriga aktörer, entreprenörer och arbetslag fungerar.
Som Arbetsledare har du en ansvarfull och omväxlande roll i det dagliga driftarbetet. Du biträder platschefen på anläggningsprojekt och ansvarar för att sysselsätta projektet, planera, instruera och följa upp arbetet ute i produktionen.
Som Arbetsledare befinner du dig ute på anläggningsprojekten och är den som säkerställer att arbetet fungerar enligt plan.
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
Är du spindeln i nätet som älskar att driva projekt framåt? Är du organiserad och tycker om att arbeta med människor? En arbetsledare inom bygg och anläggning är länken mellan platschef och yrkesarbetare, och samordnar arbetet under ett projekt! Utbildningen är en satellitutbildning som kan läsas i Solna eller Visby.
En arbetsledare ansvarar för att planera, leda, samordna och fördela arbetet för arbetslaget och att bevaka maskiner och material. Det kan innebära uppsikt över maskiner och material, kontroll över att arbetet utförs enligt gällande ritningar och anvisningar/beskrivningar, samt att säkerhetsföreskrifter följs och att samordning av arbeten sker med de underentreprenörer som är engagerade i projektet. Arbetsledaren ska också samordna egna och underentreprenörers arbeten och hålla i planeringen för inköp av förbrukningsmaterial på arbetsplatsen.
Yrkesroller efter utbildningen
Efter avslutad utbildning kommer du att ha kompetens för att övervaka arbetsverksamhet, att leda ett arbetslag mot det uppsatta målet, och att arbeta utifrån de tidsramar och ekonomiska förutsättningar som finns. Tillsammans med platschefen planerar, leder, samordnar och fördelar du arbetet inom ett projekt.
Efter utbildningen kan du jobba som:
Särskild behörighet::
Utbildningen
Det här är en Satellitutbildning. Det innebär att utbildningen går på flera orter samtidigt, via videokonferens. Rent praktiskt sitter du i ett klassrum medan läraren undervisar via videokonferens från ett klassrum i Stockholm. Ni kommunicerar med lärare och övriga kurskamrater via moderna medieanläggningar. Utbildningen läses på heltid med undervisning flera dagar i veckan och har, precis som våra andra Yh-utbildningar, minst en fjärdedels praktik under studietiden.