Djurvård, lantbruk, skog och trädgård
Yrken inom området djurvård, lantbruk, skog och trädgård handlar om att arbeta nära naturen på olika sätt. Lantbruks- och skogsbruksarbete görs i dag med avancerad teknik och moderna maskiner, det är inte lika tungt som det var förr. Om man är intresserad av växter finns olika trädgårdsyrken – både på handelsträdgårdar och inom design och skötsel av trädgårdar. Om du är intresserad av att arbeta med djur kan du hitta ditt drömjobb inom naturbruks-yrken. Inom djurvård, lantbruk, skog och trädgård kan man också jobba med forskning och utveckling.
Är du intresserad av hästar, anatomi och hantverk? JENSEN YH siktar mot att vara Sveriges mest moderna hovslagarutbildning och ger dig de senaste kunskaperna och färdigheterna inom hovslageri.
Hovslagare är en mycket spännande yrke som passar dig som både vill arbeta med ett hantverk och som brinner för hästar och hästarnas välfärd. Vi ger dig en gedigen hovslagarutbildning som innehåller alla förekommande arbetsmoment som normalt förekommer inom hovslagaryrket. Mycket tid läggs på arbetet med friska hästar som är grunden för att du, med lite erfarenhet även ska kunna arbeta med sjukdomsfall ofta i samarbete med veterinär.
Arbetet som hovslagare är först och främst ett hantverksarbete. Det finns inga genvägar – det krävs mycket praktisk övning och mångårig erfarenhet för att bli en hovslagare som kan ta sig an alla olika typer av fall och individer.
I ditt framtida yrke där du troligtvis arbetar i ditt eget företag med stor frihet kommer du samtidigt som djurhälsopersonal att ha ett stort ansvar för hästens välmående och hälsa. Hästarna du arbetar med ska verkas och skos fysiologiskt korrekt, oberoende av ras. Varje benställning och hov bedöms och behandlas utifrån benets egna förutsättningar med målet att hästen ska hålla sig så frisk som möjligt.
Kreativitet, nyfikenhet och känsla för symmetri är viktiga egenskaper som krävs för att bli en duktig hovslagare.
Lärande i Arbete (LIA-praktik)
Då hovslageri är ett hantverksarbete motsvarar 50% av utbildningstiden praktik. Under LIA-perioderna får du möjlighet att tillgodogöra dig den praktiska erfarenhet som krävs för att du ska kunna verka som hovslagare. LIA-perioderna kommer även ge dig en mycket god förståelse för hur hovslagarens vardag ser ut och förbereda dig på de fysiska ansträngningar som yrkesrollen medför. Utöver LIA:n så kommer ytterligare studietid avsättas för praktiska studier.
Efter din utbildning kan du arbeta heltid som hovslagare, antingen som egen företagare eller ta anställning i en etablerad verksamhet. Efter avklarad examen kan du söka om godkännande hos Jordbruksverket och även om gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd!
Framtidsprognosen för hovslagare är god, i takt med att intresset för hästar och hästsport fortsätter att öka och i kombination med stora pensionsavgångar inom branschen, så ökar efterfrågan på godkända hovslagare.
Vi samarbetar med några av landets främsta hovslagarmästare, hovslagare och veterinärer för en utbildning som ska möta dagens och framtidens efterfrågan på hovslageri.
Ansökningskrav
Grundläggande behörighet: Svenska 2, Engelska 6 samt B-Körkort
Minst tre månaders yrkespraktik med hästhantering på heltid/sex månader på halvtid, alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst fem år.
Utbildningen bedrivs delvis på distans, men också 24 dagar skolförlagd, fördelat på fyra tillfällen per termin.
Vissa delar av utbildningen är av sådan karaktär att utbildning på plats krävs för att kunna hålla hög kvalité, särskilda lokaler och utbildningsmaterial i form av stallar, ridhus och hästar, vilket kan vara svårt för den enskilde studenten att tillgodose på egen hand.
Vi står för all utrustning / material för de praktiska momenten (stall, ridhus, hästar, fordon, redskap). Viss kurslitteratur behöver den studerande stå för själv, liksom även personlig utrustning / kläder för de praktiska momenten. Dator för distansstudierna kan vid behov lånas av skolan.
Behörighet
Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet. Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Urval
Vid fler behöriga sökande än platser på utbildningen kommer ett urval att göras. Det sker genom viktning av betyg från följande kurser:
Kontakt
Christer Löfven
090-16 12 14
Naturbruk Ljusdal har tillsammans med skogstekniska i Alfta en YH-utbildning till skogsbrukstekniker 300 YH-poäng.
Det råder idag en stor efterfrågan på utbildade inom skogsbranschen, många företag har mycket svårt att rekrytera. Prognosen över efterfrågan på arbetskraft kommer även att öka kommande år, bland annat på grund av pensionsavgångar.
Skogsbrukstekniker syftar till att ge breda praktiska och teoretiska kunskaper och möjlighet att arbeta med flertal skogliga yrken. Våra sökande elever får en hög relevans på arbetsmarknaden och 9 av 10 får jobb direkt efter slutförd examen.
Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om:
Efter avslutad utbildning ska den studerande ha färdigheter i att:
Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att:
Utbildningen ger behörighet till Skogsmästarprogrammet i Skinnskatteberg
Behörighet
Du är behörig att antas till denna yrkeshögskoleutbildning om du har gymnasiebetyg samt har genomfört kurserna Skogsskötsel 1, Motor & röjmotorsåg och Terrängtransporter.
Som Stall- och verksamhetsledare ansvarar du för hästar, medarbetare och verksamhetens omsättning, resultat och utveckling. Det ställer höga krav på dig och din kompetens inom områden som är kopplade till hästen, exempelvis gällande hästens beteende, hantering och välmående.
Du kommer även att få lära dig om affärsutveckling, ekonomi, marknadsföring/försäljning, IT. Du måste ha förmåga att leda dina medarbetare. Du behöver lära dig om vilka lagar, regelverk och förordningar som är kopplade till din verksamhet.
Efterfrågan på Stall- och verksamhetsledare är hög och förväntas öka ytterligare framöver. För att hästrelaterade verksamheter ska kunna uppfylla kundernas förväntningar och krav samt utvecklas och drivas på ett ekonomiskt hållbart sätt behöver verksamheterna de kunskaper, färdigheter och kompetenser som våra studerande utvecklar under denna utbildning.
20 veckor LIA ingå i utbildningen.
Detta är en distansutbildning på heltid. Kommunikation med lärare och övriga studerande sker digitalt. Under 10 tillfällen träffas klassen även fysiskt på plats på vår skola i Sigtuna.
Särskilda förkunskaper krävs i följande:
Engelska 6
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Minst ett års yrkeserfarenhet motsvarande heltid inom hästnäringen t.ex. anställning vid ridskola, stuteri, hästföretag alternativt egen verksamhet/eget företagande inom hästnäringen med godkänd f-skattsedel.
Välkommen till Yrkeshögskolan Fiske- och Jaktguide
Utbildningen
Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”.
OBS! Det finns två olika yrkesutgångar: fiske eller jakt.
Övergripande mål med utbildningen:
Inriktning Fiske eller Jakt
Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.
Stor erfarenhet av branschen
Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.
Framtidsutsikter
Fiske- och jaktturismbranschen växer och därmed finns utrymme för fler företag. Vår utbildning ger dig redskapen att möta efterfrågan!
Yrkeshögskoleutbildningen Fiske- och jaktguide är avgiftsfri.
Däremot får du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som vid en högskoleutbildning.
Som student på Yh Fiske- och jaktguide är du berättigad till studiemedel från CSN. Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande I Arbete) ute på en arbetsplats.
LIA (Lärande i arbete)
Använd dina kunskaper – i skarpt läge!
I utbildningen ingår LIA-perioder på totalt 23 veckor. LIA innebär praktik på t ex fiskecamper, jaktcamper och i redskapsbutiker. Under dessa veckor får du möjlighet att utbildas i skarpt läge och vidareuteckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du väljer själv om du vill göra en LIA-period i Sverige eller utomlands. Vill du nischa dig inom t ex flugfiske eller en viss typ av jakt väljer du en LIA-plats där du får utvecklas mycket inom detta område.
ForshagaAkademin har en väl upparbetad bank av LIA-platser.
Efter utbildningen
Jakt
Jaktbranschen växer så det knakar och därmed finns utrymme för fler företag i branschen. Vår utbildning ger er redskapen att möta efterfrågan! Efter utbildningen kan våra studenter arbeta som t ex jaktguide och jaktarrangör.
Boende
Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga, men här kommer några tips:
ForshagaAkademin Studentboende.
I samarbete med ForshagaBostäder. Begränsat antal rum.
SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER
Krav på särskilda förkunskaper: Minst godkänt betyg (E/3/G) i naturkunskap 1a1 / naturkunskap A.
OBS! Saknar du godkänt betyg i ovanstående, finns möjligheten att bli antagen via en sk fri kvot.
Obligatoriskt är också ett personligt brev med info om dig själv, ditt fiske- / jaktintresse, dina mål med utbildningen.