Djurvård, lantbruk, skog och trädgård
Yrken inom området djurvård, lantbruk, skog och trädgård handlar om att arbeta nära naturen på olika sätt. Lantbruks- och skogsbruksarbete görs i dag med avancerad teknik och moderna maskiner, det är inte lika tungt som det var förr. Om man är intresserad av växter finns olika trädgårdsyrken – både på handelsträdgårdar och inom design och skötsel av trädgårdar. Om du är intresserad av att arbeta med djur kan du hitta ditt drömjobb inom naturbruks-yrken. Inom djurvård, lantbruk, skog och trädgård kan man också jobba med forskning och utveckling.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 48 träffar

Fiske- och jaktguide

ForshagaAkademin

Välkommen till Yrkes­högskolan Fiske- och Jaktguide

Utbildningen
Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”.

OBS! Det finns två olika yrkesutgångar: fiske eller jakt.

Övergripande mål med utbildningen: 

  • Guidekunskap – god kunskap om förekommande arbete på en camp; guidning, försäljning, matlagning etc.
  • Entreprenörskap – kunna identifiera och tillvarata näringens möjligheter.
  • Företagsekonomiskt kunnande – att ha insikt i vad som krävs för att skapa ett lönsamt företag.
  • Turismkunskap – ha kunskap om faktorer som styr turismströmningar och paketeringar av arrangemang.
  • Fiske- och jaktkunnande – få bred kunskap inom området.
  • Fisk- och viltbiologi – ha en god vetenskaplig kunskapsbas för ett yrkesmässigt nyttjande av naturen.
  • Säkerhet och ansvar – kunskap om arrangörens ansvar/omhändertagande.

Inriktning Fiske eller Jakt
Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.

Stor erfarenhet av branschen
Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.

Framtidsutsikter
Fiske- och jaktturismbranschen växer och därmed finns utrymme för fler företag. Vår utbildning ger dig redskapen att möta efterfrågan!

Yrkeshögskole­­utbildningen Fiske- och jaktguide är avgiftsfri.
Däremot får du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som vid en högskoleutbildning.

Som student på Yh Fiske- och jaktguide är du berättigad till studiemedel från CSN. Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande I Arbete) ute på en arbetsplats.

LIA (Lärande i arbete)
Använd dina kunskaper – i skarpt läge!
I utbildningen ingår LIA-perioder på totalt 23 veckor. LIA innebär praktik på t ex fiskecamper, jaktcamper och i redskapsbutiker. Under dessa veckor får du möjlighet att utbildas i skarpt läge och vidareuteckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du väljer själv om du vill göra en LIA-period i Sverige eller utomlands. Vill du nischa dig inom t ex flugfiske eller en viss typ av jakt väljer du en LIA-plats där du får utvecklas mycket inom detta område.

ForshagaAkademin har en väl upparbetad bank av LIA-platser.

Efter utbildningen

  • Sportfiske
    Inom fiskebranschen finns jobben främst inom turismsektorn i Sverige och utomlands. Utöver detta får våra fd studenter jobb inom redskapshandeln, både på grossist och detaljistsidan. Fisk- och vattenvårdsområdet och mediaområdet är också branscher dit våra fd studenter har sökt sig. Ofta är det en kombination av ovanstående som förser våra studenter med jobb sett över hela året.
  • Jakt
    Jaktbranschen växer så det knakar och därmed finns utrymme för fler företag i branschen. Vår utbildning ger er redskapen att möta efterfrågan! Efter utbildningen kan våra studenter arbeta som t ex  jaktguide och jaktarrangör.

Boende
Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga, men här kommer några tips:

ForshagaAkademin Studentboende.
I samarbete med ForshagaBostäder. Begränsat antal rum.


SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER
Krav på särskilda förkunskaper: Minst godkänt betyg (E/3/G) i naturkunskap 1a1 / naturkunskap A.
OBS! Saknar du godkänt betyg i ovanstående, finns möjligheten att bli antagen via en sk fri kvot.

Obligatoriskt är också ett personligt brev med info om dig själv, ditt fiske- / jaktintresse, dina mål med utbildningen.

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-10
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Djur & natur
Övrigt

Green Urban Developer

Hermods Yrkeshögskola

Låt staden grönska! Utbildningen riktar sig till dig som vill vara med och hjälpa till så att grönskan blir en naturlig del av staden. Du får lära dig hur du planerar, leder och fördelar arbetet för urbana odlingsplatser och/eller vid gröna anläggningsprojekt. Implementera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer – från start till mål.

Du som vill studera Green Urban Development/Hållbar stadsutveckling är ofta trädgårdsmästare som vill komma vidare till planeringsnivå för att vara med och påverka den gröna och urban utvecklingen i staden. Ofta med en grönskötsel bakgrund, men som nu vill ta ett steg mot samhällsplanerarhållet för att skapa och driva olika typer av grön urban utveckling. Såsom en master på trädgårdsmästare. Eller så arbetar du inom fastighet idag och brinner för den gröna staden, vill plussa på de ”hårda” kunskaperna inom fastighet med mer gröna kunskaper för att kunna skapa och driva urbana och klimatvänliga projekt i staden. I båda fallen behöver du absoluta förkunskaper från fastighet/samhällsbyggnad och planering/trädgård.

Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
210 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-23
Branscher
Djur & natur
Övrigt
Studieort
DISTANS (Malmö kommun)
Satellitort
Stockholm

Ridlärare - Pedagogik, metodik utifrån individ och häst

Yrkeshögskolan Umeå

Utbildningen bedrivs delvis på distans med fysiska träffar samt LIA för genomförande av de praktiska momenten innefattande färdighetsträning i ridning/hästutbildning samt genomförande av olika slags ridlektioner.

I nuläget finns en stor efterfrågan på utbildade ridlärare i hela landet och möjligheten att få jobb efter utbildning anses stor. Utbildningen är unik i sitt slag och är en ettårig yrkeshögskoleutbildning där teori och praktik varvas för att på bästa sätt förbereda dig inför din framtida yrkesroll som ridlärare.

I utbildningen får du utifrån forskning och empiri fördjupa dig inom ett flertal områden, bland annat pedagogik, metodik, häst- och stallmiljö som lärmiljö, hästkunskap, ridlära, ridskoleekonomi och hållbarhet. Du kommer att få kunskaper, färdigheter och kompetenser om bland annat ridskoledrift, hästvälfärdsfrågor, arbetsmiljö- och säkerhet, lektionsplanering, ridundervisning, hästutbildning och anläggningsskötsel.

I kursen häst- och stallmiljö som lärmiljö får du bland annat fördjupa dig i området yrkesidentitet och häst- och stallmiljöns identitetsskapande processer och den forskning som visat att häst- och stallmiljö ofta utvecklar ledarskapsförmågor.

Utbildningen hålls i nära samarbete med branschen, du får även möjlighet att bygga upp ditt nätverk och komma i kontakt med branschen samtidigt som möjlighet till erfarenhetsutbyte ges. De praktiska momenten inklusive ridning sker på samverkande ridskolor i samband med platsförlagda träffar på Forslundagymnasiet i Umeå, som ligger intill Hippologum en av Sveriges största ridanläggningar, samt under LIA-perioden på den anläggning respektive student själv väljer.

Behörighet
Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet. Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Hästkunskap 1
  • Ridning 1

Urval
Vid fler behöriga sökande än platser på utbildningen kommer ett urval att göras. Det sker genom viktning av betyg från följande kurser:

  • Svenska 1 (SVA 1)
  • Engelska 5
  • Matematik 1 a

Kontakt
Christer Löfven
090-16 12 14

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2025-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-26
Branscher
Djur & natur
Pedagogik
Studieort
Umeå kommun

Skogsplanerare

Hermods Yrkeshögskola

Distans från Karlskrona och Umeå

Yrket Skogsplanerare är omfattande och du har ansvar att planera för skogsfastigheter på det mest lönsamma och hållbara sätt – skogsplanerarens arbete sträcker sig ofta över tidsrymder 25 år eller mer framåt i tiden, då det är tiden som det tar för nya träd att växa upp.

Gillar du att vara ute i skog och mark och brinner för att förvalta skog på hållbart sätt samt delta i en ökad klimatmedvetenhet i en av Sveriges starkaste branscher? Då ska du satsa på den här utbildningen!

Efter avslutad utbildning förväntas du tex kunna;

  • Självständigt göra datainsamling och kunna presentera sammanställningar i syfte att utveckla hållbara skogsbruksplaner
  • Självständigt hantera GIS och andra vanligt förekommande program och verktyg för datainsamling
  • Självständigt skapa gröna skogsbruksplaner Självständigt jobba med åtgärdsplanering och uppföljning
  • Självständigt kunna jobba med inköp och rådgivning,
  • Självständigt operera som ledare och med god kommunikation förmedla information till medarbetare så att företaget blir ett konstruktivt och hållbart team i skoglig bransch

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande: 

  • Skogsskötsel 1
  • + 1 års heltid av relevant yrkeserfarenhet av skog och/eller arbete inom de gröna näringarna
Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
210 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-23
Branscher
Djur & natur
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Karlskrona kommun)
Satellitort
Umeå

Trädgårdsmästare - skötsel och underhåll av utemiljö

Campus Nynäshamn

Utbildningen till trädgårdsmästare har inriktning mot skötsel och underhåll av utemiljö.

Som trädgårdsmästare leder, planerar och utvecklar du trädgårdar och parkmiljöer med fokus på funktion, hållbarhet och estetik. Detta med ett hållbart klimat i åtanke. Du kan arbeta inom alltifrån trädgårdsskötsel, odling, park- och kyrkogårdsförvaltning till planering och gestaltning av utemiljöer i exempelvis bostadsområden.

Du driva eget företag inom branschen eller arbeta som anställd på plantskolor/-butiker och växthus runt om i Sverige. Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta som exempelvis:

  • Trädgårdsanläggare
  • Trädgårdsarbetare
  • Trädgårdsmästare

Utbildningen bedrivs på heltid och på distans under ca två år, med några semenarieträffar på Campus Nynäshamn varje termin.

Behörighetskrav
Denna utbildning ställer följande krav på särskild behörighet:

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Fordon och redskap
  • Marken och växternas biologi
  • Växtkunskap 1

eller Godkänt prov från Skillebyholms preparandutbildning eller motsvarande preparandutbildning

och

Yrkeserfarenhet

  • En säsong motsvarande 6 månaders relevant yrkeserfarenhet på heltid inom områden i trädgårdsbranschen eller inom den gröna sektorn, såsom t.ex. skötsel av gröna miljöer, odling, handel/försäljning av växter, arbete med mark/jord eller motsvarande krävs. Med motsvarande menas erfarenheter av egen odling eller anläggning av gröna miljöer i kombination med någon form av arbetslivserfarenhet.
     
  • Om du saknar yrkeserfarenhet inom trädgårdsbranschen och har erfarenhet ifrån egen odling med mera, åberopar du reell kompetens i form av ett personligt brev och/eller CV.


Var noga med att ge en detaljerad beskrivning av din erfarenhet. Exempelvis vad och hur du planerat din trädgård, grönyta eller odling. Beskriv dina växtval och vilka parametrar du utgått ifrån. Bifoga före- och efterbilder som dokumenterar dina projekt samt eventuella skisser.

Alla betyg eller intyg som du skickar in till oss ska vara skannade från originalhandlingar. För dig som saknar grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier, det vill säga godkänd gymnasieexamen eller motsvarande, finns möjligheten att få göra ett behörighetstest i syfte att skolan ska kunna validera dina allmänna kunskaper. Testet utförs på Campus Nynäshamn eller på annat lärcentrum och gäller bara för studier på Campus Nynäshamn.

Kontakt
Sofie Hägglund, utbildningsledare
sofie.hagglund@nynashamn.se

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-05
Branscher
Djur & natur
Studieort
DISTANS (Nynäshamns kommun)