Djurvård, lantbruk, skog och trädgård
Yrken inom området djurvård, lantbruk, skog och trädgård handlar om att arbeta nära naturen på olika sätt. Lantbruks- och skogsbruksarbete görs i dag med avancerad teknik och moderna maskiner, det är inte lika tungt som det var förr. Om man är intresserad av växter finns olika trädgårdsyrken – både på handelsträdgårdar och inom design och skötsel av trädgårdar. Om du är intresserad av att arbeta med djur kan du hitta ditt drömjobb inom naturbruks-yrken. Inom djurvård, lantbruk, skog och trädgård kan man också jobba med forskning och utveckling.
Det här är utbildningen för dig som bli en skicklig trädgårdsanläggare med kompetens att anlägga såväl komplicerade som funktionella utemiljöer!
Trädgård är ett drömmiljö för dig som vill skapa kreativa och praktiska lösningar. Behovet av duktiga trädgårdsanläggare med inriktning mot nyproduktion av utemiljö är mycket stort.
Yrkesrollen som kvalificerad trädgårdsanläggare är bred och för att lyckas i yrket krävs det att du behärskar unika kunskaper och färdigheter. Dessa får du i denna utbildning. Den här yrkeshögskoleutbildningen rör sig i gränslandet mellan det rena hantverkskunnandet och det strikt akademiska/teoretiska.
Du får möjlighet att bli en skicklig hantverkare inom markbyggnad. Dessutom får du genom nyckelkursen Fördjupad växtkunskap även spetskompetens inom det levande byggmaterialet. Under utbildningen lär du dig bland annat att använda växter på rätt sätt.
Genom LIA (lärande i arbete) får du möjlighet att utveckla dina kunskaper och praktiska färdigheter i starkt samarbete med branschen, vilket också vidgar ditt nätverk i den gröna sektorn.
Distansstudier varvas med träffar i både Båstad och Stockholm. Träffarna är en vecka långa vardera. Däremellan sker studierna på hemorten med digitala föreläsningar, litteraturläsning och olika uppgifter.
Särskilda behörighetskrav
Lägst godkänt betyg (E) i kurserna
- Fordon och redskap,
- Marken och växternas biologi och
- Växtkunskap 1 eller motsvarande.
Kontakt
Fredrik Thomée, utb.ledare
0431-776 50
Vill du arbeta med djurägare och deras djur?
Utbildningen till Djurvårdare är för dig som brinner för omsorg och bemötande av människor och djur i olika situationer. Du får ett omväxlande yrke där service för både djuren och dess ägare står i centrum.
Utbildningen
Utbildning kombinerar teori och praktik, vi integrerar platsförlagd undervisning med LIA (Lärande i arbete). Viss del av utbildningstiden är lärarledd och övrig tid ägnas åt grupparbeten, egen träning och självstudier.
Du får fördjupade kunskaper om det friska djuret, om hur du vårdar sjuka djur och hur du förhindrar smittspridning inom djursjukvården. Du lär dig också om djurens beteende, näringslära, kundbemötande samt hållbarhet inom djursjukvården.
Undervisningen fokuserar främst på djursjukvårdens vanligaste patienter hund, katt och häst.
LIA-perioderna skapar en trygghet i att utföra olika djurvårdande arbetsuppgifter som exempelvis röntgen, medicinering och instrumentvård.
Du kan behöva genomföra din LIA på annan ort och du behöver själv stå för eventuella extra kostnader för boende och resor som kan uppkomma i samband med LIA.
Efter din utbildning
När du är klar med din utbildning kommer du att ha en stor kunskapsbas för att kunna arbeta som Djurvårdare nivå 2 vid djursjukhus eller djurklinik. Djurvårdare är ej ett legitimationsyrke.
Särskilda förkunskaper
Särskild behörighet krävs i form av följande kurser:
Samt yrkeserfarenhet (6 månader, heltid) inom yrke relaterat till service och kundbemötande, exempelvis undersköterska, inom hotell och restaurang, försäljning eller kundtjänst.
Om du saknar en viss del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.
Kontakt
Ulrika Munz, utb.ledare
070-020 76 65
Utbildningen vänder sig till dig som kanske redan är i näringen och vill vidareutbilda dig för mer kvalificerade uppgifter och ett ökat helhetsansvar. Den är även för dig som vill ta klivet in i näringen med sikte på framtida drift av egen verksamhet och eget företagande.
Utbildningen omfattar 50 veckor under knappt 1,5 år. Studierna sker till stor del på distans men med åtta obligatoriska flerdagarsträffar på Forslundagymnasiet i Umeå för praktiska övningar, laborationer och annan gemensam undervisning.
YH Flex
Den här utbildningen har även ett antal så kallade YH Flex-platser att erbjuda. Dessa vänder sig till dig som redan har mycket kunskaper och erfarenhet inom området, men kanske inget examensbevis eller annat formellt intyg. Vi ger dig en chans att gå utbildningen och ta en examen men utan att lägga ner tid och kraft på sådant du faktiskt redan kan.
Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Yrkeserfarenhet krävs
Minst ett års praktisk lantbrukserfarenhet på halvtid kopplat till såväl växtodling som djurskötsel i någon form, eller annat som kan bedömas likvärdigt.
Naturbruksgymnasierna Forslunda i Umeå, Nytorp i Arbrå samt Torsta i Ås samverkar för att erbjuda denna spets- och driftledarkompetens i hela norra Sverige och du kan söka från hela landet. Vägarna till behörighet och antagning är många så tveka inte om du vill vara med och utveckla en spännande bransch som kombinerar högteknologisk kompetens med landsbygdens biologiska och levande processer hos djur och natur.
Markbyggnad, anläggning och kalkylering - park och trädgård är en kort yh-kurs på 12 veckor. Kursen är på distans och på halvtid.
Markbyggnad, anläggning och kalkylering – park och trädgård är en påbyggnadskurs för dig som jobbar som arbetsledare, trädgårdsarbetare eller annat yrke inom förvaltning av gröna ytor. Kurspaketet passar även dig som är erfaren trädgårdsmästare och behöver bygga på din kompetens inom markbyggnad och anläggning.
Specialiserad växtkompetens är en kort yh-kurs som ges under 12 veckor. Kursen ges på distans och på halvtid.
Kursen är en påbyggnadskurs för dig som idag jobbar med växter, grönyteförvaltning eller anläggning inom den gröna näringen. Genom att ta din kompetens till nästa nivå förses du med specialiserad kunskap att jobba förebyggande med växtlighet och på så vis undvika onödiga skador så väl som kostnader vid drift och anläggningsarbete.