Övrigt
Under denna kategori presenteras utbildningar som inte passar i övriga branschområden. Det kan handla om utbildningar med fokus på miljöarbete och hållbarhet. Men här presenteras även utbildningar som har branschområdet "Övrigt" som komplement till en eller två andra branschområden.
Arbetar du med miljö-, planerings- eller skötselfrågor?
Sveriges kommuner har en viktig roll att spela i byggandet av framtida hållbara städer. För att nå målen i Agenda 2030 behövs aktuell och hög kompetens inom områden som ständigt utvecklas.
Den här korta yh-utbildningen ger dig kunskaper om hur ekosystemtjänster och naturbaserade lösningar bidrar i omställningen till hållbara samhällen.
Efter avslutad utbildning ska du bland annat kunna utföra ekosystemtjänstanalyser och driva natur- och miljörelaterade frågor från idé till beslut. Utbildningen är utformad för att passa offentlig sektor, men kan även läsas av dig som arbetar inom privat sektor eller har tidigare utbildning inom området.
Utbildningen omfattar 30 yh-poäng. Utbildningen är 25% på distans och är flexibel.
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.
Arbetar du med miljö- planerings- eller skötselfrågor?
Sveriges kommuner har en viktig roll att spela i byggandet av framtida hållbara städer. För att nå målen i Agenda 2030 behövs aktuell och hög kompetens inom områden som ständigt utvecklas.
Den här korta yh-utbildningen ger dig kunskaper om trädets ekologi, monetära värderingsmetoder och miljölagar.
Efter utbildningen kommer du att ha färdigheter i att värdera träd med hjälp av digitala verktyg. Du kommer också att kunna beräkna ett områdes förmåga att lagra koldioxid genom dess träd. Utbildningen är utformad för att passa offentlig sektor, men kan även läsas av dig som arbetar inom privat sektor eller har tidigare utbildning inom området.
Utbildningen omfattar 30 yh-poäng. Utbildningen är 25% på distans och är flexibel.
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.
Arbetar du med miljö- planerings- eller skötselfrågor?
Då kan den här yrkeshögskolekursen vara en perfekt fortbildningsmöjlighet för dig.
Med hjälp av den här utbildningen får du möjlighet att bredda och fördjupa din kompetens om hur man kan förbättra förutsättningarna för restaurering och anläggning av våtmarker.
Särskilda förkunskapskrav
Yrkeserfarenhet inom fysisk planering, miljöfrågor, naturvårdsfrågor, praktisk skötsel av grönområden eller motsvarande.
Den här kursen ges på distans i kvarts-fart (studieinsats som krävs = cirka 10 timmar per vecka). Utbildningens längd är 24 veckor.
Utbildningen omfattar 30 yh-poäng. Utbildningen är 25% på distans och är flexibel.
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.
Energibranschen är i dag en av de snabbast växande marknaderna, globalt, i Europa och i Sverige. Den negativa klimatutvecklingen måste snabbt bromsas upp vilket gör det nödvändigt att gå från dagens fossila energiproduktion till förnybara energikällor som vind-, sol-, våg- och vattenkraft samt biomassa.
I Sverige är vindkraft den tredje största källan för elproduktion efter vatten- och kärnkraft. Vindkraftsel utgör 12 procent av den totala elproduktionen, en siffra som kommer att öka de närmaste åren. Detta gör att branschen kommer att ha ett ständigt växande behov av energitekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner.
Vindkraften byggs ut alltmer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Arbetsplatserna är många och efterfrågan på kompetens är stor. Exempelvis måst energibolagen och de svenska vindkraftsbolagen idag rekrytera tekniker från andra länder för att klara av det växande behovet kring drift, underhåll och service.
Utbildningens mål
Utbildningen har tagits fram i samarbete med flera av de ledande aktörerna inom energi- och vindkraftsbranschen. Under utbildningen görs flera studiebesök och du har möjlighet att göra din LIA (Lärande i arbete) både hos vindkraftleverantörer, servicebolag som energibolag.
Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som tekniker inom energi- och vindkraftsbranschen. Förutom god kännedom om vindkraftsteknik har du tillägnat dig kunskap inom energisystem, el, instrument, hydraulik, data samt miljö- och energieffektivisering.
Utbildningen är speciellt framtagen för att ge dig som studerande de kunskaper och färdigheter som energi- och vindkraftsbranschen efterfrågar och du ska direkt kunna börja arbeta som tekniker i grupp samt självständigt främst inom vindkraft.
Information om läkarintyg
För att få genomföra LIA-kurs krävs läkarintyg gällande höghöjdarbete enligt AFS 2005:6, 41-45§§. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket.
Utbildningens innehåll i korthet:
Mer information om studieorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller vår satelitort Lidköping. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satellitorten. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. B-körkort krävs.
Kontakt
Martina Bengtsson
Utbildningsledare
Elin Rehn
Utbildningsledare
Utbildningen är en unik möjlighet att få en djupgående förståelse för ekonomi och redovisning med fokus på att kommunicera kunskapen på ett effektivt sätt.
Utbildningen Kommunikativ Redovisningsekonom är idag den enda utbildningen av sin typ i Sverige som är godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan. Nästa generations redovisningsekonomer som efterfrågas i näringslivet ska även ha med sig relevanta verktyg för att på ett framgångsrikt rätt presentera ekonomisk information.
Exempel på yrkesroller som utbildningen leder till:
– Kommunikativ redovisningsekonom
– Kundansvarig redovisningsekonom
– Redovisningsansvarig
– Redovisningsassistent
– Redovisningsekonom
– Redovisningskonsult
Utbildningsmetod
Näringslivsakademins pedagogik är att ge de studerande möjlighet att utbilda sig oavsett bakgrund, livssituation eller bostadsort. Skolan eftersträvar en jämlik utbildning där studenterna kan tillgodogöra sig utbildningen i egen takt och välja egna studietider. Föreläsningar erbjuds både dagtid och kvällstid och spelas in för att ge möjlighet till repetition.
Utbildningen startar med en fysisk träff där de studerande tar del av utbildningens upplägg och pedagogik. Studenterna får då introduktion i de digitala verktyg som behövs under utbildningen och information om vart man vänder sig för stöd under utbildningen. I god tid innan kursstart publiceras information om lärarens kontaktuppgifter, studielitteratur och examinationsmoment på lärplattformen.
Utbildningen innehåller undervisningsmetoder anpassade för ett lärande på distans:
– Digitala föreläsningar
– Självstudier
– Digitala studiebesök och lokala studiebesök
– Teoretiska och praktiska tillämpningar
– Entreprenöriellt lärande i form av problembaserade uppgifter
– Gruppövningar
– Fallstudier
Kostnadsfri utbildning
Alla Näringslivsakademins utbildningar är kostnadsfria och CSN-berättigade. Du ansvarar själv för att söka studiebidrag och lån, vilket du gör via www.csn.se.
Bli auktoriserad
Utbildningen uppfyller Srf konsulternas och FAR:s krav för att en examinerad student från Näringslivsakademin har rätt förutsättningar för att bli auktoriserad redovisningsekonom. Efter din examen behöver du lite arbetslivserfarenhet och därefter kan du ansöka om auktoriseringen.