Yrkesutbildningar i Ljungby

YH-utbildningar som erbjuds i Ljungby. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Ljungby gav 14 träffar

Automations- och digitaliseringsingenjör

Yrkeshögskolan i Halmstad

EFTERFRÅGAN PÅ INGENJÖRER SOM KAN UTVECKLA AUTOMATION OCH DIGITALISERING ÄR MYCKET STOR! VI HAR UTBILDNINGEN!

Studera i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby! Du får låna en laptop under utbildningstiden!

YRKESOMRÅDEN
Automation finns överallt men framförallt inom tillverknings- och processindustrin. Det kan t.ex. vara inom livsmedels-, fordons-, massa-, energi-, utvecklings-, förpacknings-, metallindustri samt konsult- och entreprenadverksamheter.

I ett automationssystem finns det alltid övergripande styr- och reglersystem som PLC-system och komponenter i dess periferi som givare, ställdon, servon, motorer, HMI-paneler, industriella nätverk etc. För att dessa ska kunna samverka tillsammans i ett helintegrerat system behövs automations- och digitaliseringsingenjörer.

YRKESROLLEN
En automations- och digitaliseringsingenjör utför uppgifter som t.ex. projektering, konstruktion, virtuell verifiering/simulering, installation, montage och programmering av automations- och digitaliserade system.

Yrkesrollen som automations- och digitaliseringsingenjör är mycket omväxlande och utvecklande och branschen har ett stort rekryteringsbehov av denna kompetens.

DATOR
Under utbildningstiden får du låna en laptop (high performance) av oss.

UTBILDNINGEN
Utbildningen är på 2 läsår (aug – juni) och man kan välja att läsa i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby. Utbildningens olika kurser är framtagna tillsammans med branschen för att matcha den kompetens som de behöver.

Kurser
Följande kurser ingår i utbildningen.
- Industriell elteknik och CAD, 40p
- Driv- och positioneringsteknik, 15p
- Industriell digitalisering, 25p
- Digital- och analog reglerteknik, 25p
- PLC-system och programmering, 40p
- Virtuell simulering och HMI/SCADA, 15p
- Cyber security OT och industriell IT, 15p
- Person- och maskinsäkerhet, 15p
- Digital fastighetsautomation, 15p
- Projektmetodik och dokumentation, 15p
- Hållbarhets- och produktionsekonomi, 15p
- Teknisk engelska automation, 10p
- Mekanik och CAD, 20p
- Examensprojekt, 30p
- LIA 1, 20p
- LIA 2, 30p
- LIA 3, 55p

Summa: 400p

Kurserna integreras för att ge en samlad kompetens för att kunna utöva yrket. Undervisningen varvas med teori och praktiska laborationer för att stärka kunskaperna. Vi arbetar med system som i dag används i industrin så att man känner igen tekniken när man är på LIA och när man efter utbildningen ska börja arbeta inom yrkesområdet.

Både lokaler och utrustning på skolan finns tillgängliga även efter ordinarie skoltid för att öka flexibiliteten och möjlighet att öva på det man har behov av.

Vissa delar i utbildningen spelar vi in så att man kan repetera i efterhand.

Behörighet - läs mer här >>

BRANSCHEN
Vi samverkar med ett stort antal företag på olika sätt i utbildningen. För att nämna några, AFRY, Albany International, Arla Foods, Carlsberg Sverige, Getinge Sterilization, Lindab, Essity, Stora Enso Paper, Spitze, Assemblin, Dafgårds, Electrolux m.fl.

ANSÖKA
Det gör man direkt på vår hemsida.

LÄS MER PÅ VÅR HEMSIDA!

Utbildningsstart
2024-08-19
Utbildningsslut
2026-06-05
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Satellitort
Ljungby, Lidköping

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling

Är du undersköterska och vill skaffa dig en värdefull och efterfrågad kunskap? Den här utbildningen är då något för dig.

Du kommer att få fördjupa dig inom gerontologi, äldrepsykiatri och palliativ vård och lära dig mer om välfärdsteknik, kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling.

Utbildningen
Utbildningen ges på halvtid under fyra terminer och vi har fyra fysiska träffar per termin, tiden mellan träffarna lägger du själv upp med inläsning av litteratur, inlämningsuppgifter, fallstudier och grupparbeten. Vid ett par tillfällen, uppstart och redovisning av examensarbete, samlas alla studerande oavsett studieort i Oskarshamn.

Du kan välja mellan studieorterna Oskarshamn, Värnamo eller Ljungby. Lärarna finns alltid på en av dem och undervisningen sänds via Zoom till de två andra. På studieorten finns alltid lokal och personal tillgänglig i samband med träffarna. Du och dina medstuderande har också möjlighet att använda studieortens lokaler för självstudier mellan träffarna.

Behörighet
Du behöver ha dessa särskilda behörigheter i form av godkända betyg i följande kurser eller motsvarande från gymnasieutbildning eller kommunal vuxenutbildning;

  • Anatomi och fysiologi 1 och 2
  • Funk­tionsförmåga och funktionsnedsättning 1 och 2
  • Gerontologi och geriatrik
  • Hälso- och sjukvård 1 och 2
  • Omvårdnad 1 och 2
  • Psykiatri 1 och 2
  • Psyko­logi 1
  • Social omsorg 1 och 2
  • Svenska1 eller Svenska som andraspråk 1

och Särskild behörighet i form av yrkeserfarenhet som sammanlagt motsvarar ett års arbete som undersköterska på hel­tid.

Utbildningsstart
2024-09-02
2025-09-01
2026-08-31
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Oskarshamns kommun)
Satellitort
Värnamo, Ljungby

Produktionsutveckling

Campus Värnamo

Vill du vara med och utveckla framtidens tillverkningsindustri?
Företagen står mitt i en spännande utvecklingsprocess där nya tekniska lösningar, automation, robot och digitalisering är avgörande för att effektivisera produktionen och på ett hållbart sätt öka företagens konkurrenskraft.

Efterfrågad kompetens
Det här är en mycket intressant utbildning för dig som vill vidareutbilda dig och/eller har erfarenhet av att jobba inom branschen och som vill ha en ny inriktning i din karriär. Det finns ett stort behov av kompetens och du kommer i din nya yrkesroll att bidra till att förbättra och utveckla produktionsprocesser i små eller större företag.

Effektiv produktion
Under utbildningen får du möjlighet att utveckla dina kunskaper inom effektiv produktion. Fokus ligger på ökad kompetens inom kontinuerligt kvalitetsarbete, LEAN produktion och produktionsutveckling kopplat till faser, flöden och processer, både teoretiskt och praktiskt.

Dessutom lär du dig att behärska berednings-, planerings- och kalkyleringsarbete inom produktionsekonomi och modern automatiserad tillverkning.

Efter utbildningen kan du självständigt leda och koordinera utvecklingsprocesser inom produktionsteknisk verksamhet.

Teori i praktiken
25% av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) eller examensarbete ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen. Undervisande lärare har också specifik yrkeserfarenhet från branschen och vi gör spännande studiebesök och får lyssna till inspirerande gästföreläsningar.

Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och bedrivs i Värnamo, Jönköping, Växjö och Ljungby.

Du är i skolan en dag per vecka, lärande i arbete (LIA) på arbetsplatsen med successivt mer kvalificerade uppgifter två dagar per vecka samt självstudier. Undervisande lärare har specifik yrkeserfarenhet från branschen.

Jönköping University, Tekniska Högskolan, som är utbildningens huvudman, har tagit fram utbildningen i nära samarbete med några av norra Europas ledande teknikföretag så att den väl svarar mot företagens kunskapsbehov.

Kontakt
Hanna Hartikainen
Programansvarig Produktionsutveckling
0370-37 79 78

Utbildningsstart
2024-08-26
2025-08-25
2026-08-24
Utbildningsslut
2025-12-19
2026-12-18
2027-12-17
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Ekonomi, admin, sälj
Data & IT
Satellitort
Jönköping, Växjö, Ljungby

VVS-ingenjör - energi och teknik

Campus Varberg

Ventilation, värme och sanitet (VVS) är ett av de mest efterfrågade kompetensområdena inom bygg- och konsultbranschen idag. Anledningen är att Sverige genomgår en exceptionell byggboom på grund av ökad befolkning, stora renoveringsbehov i äldre miljonprogram samt en industri som går på högvarv. Till detta ska läggas stora pensionsavgångar och behovet av ny kompetens i en snabbt föränderlig teknikmiljö utifrån nya lagar och förordningar.

VVS-ingenjörens kompetens spänner över ett brett arbetsfält, dels som konstruerande konsult och dels som uppdragsledare respektive projektledare för själva genomförandet. Kraven inom området energieffektivitet, hållbarhet och inomhusmiljö blir allt tydligare och påverkar såväl offentliga lokaler och industri som kontor och bostäder. Utvecklingen av ett effektivt byggande innebär större krav på utnyttjandet av moderna digitala verktyg liksom en snabb anpassning till nya tekniska lösningar och produkter. Behovet av VVS-ingenjörer med uppdaterad kompetens är stort.

Utbildningens mål
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan ta ansvar i rollen som projektör, konstruktör, uppdragsledare och projektledare inom konsultföretag, fastighetsbolag, byggentreprenör eller offentlig verksamhet.

Utbildningen kommer att ge dig de verktyg och den kompetens som krävs för att arbeta med och ta ett självständigt, professionellt ansvar för utredningar, beräkningar, projektering, konstruktion, projektledning, ekonomi och uppföljning av olika VVS-projekt.

Ett urval av utbildningens kurser:

  • Brandskydd 
  • Branschanpassad CAD 
  • Branschanpassad Matematik 
  • Distributionssystem 
  • Entreprenadjuridik och branschregler 
  • Examensarbete 
  • Klimatsystem med effekt och energiberäkning 
  • Kontroll och provning
  • LIA 1 
  • LIA 2 
  • Produktionssystem 
  • Projektekonomi 
  • Projektering och byggnadsteknik 
  • Projektledning för VVS-ingenjörer
  • Strömningslära
  • Styr- och reglerteknik 
  • Termodynamiska kretsprocesser 
  • Verksamhetsstyrningssystem 

Mer information om utbildningsorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller till någon av våra satelitorter Lidköping eller Ljungby. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satelitorterna . Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.er.

Kontakt
Magnus Svanström

Utbildningsstart
2024-09-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2026-07-31
2027-07-31
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Satellitort
Ljungby, Lidköping

Hydraultekniker - Fluida System

IRC Yrkeshögskola Ljungby

Som hydraultekniker kommer du ha varierande arbetsuppgifter där förebyggande och avhjälpande underhåll, nybyggnation samt även felsökning och reparation av hydraliska maskiner och system ingår. Läs mer på framtid.se

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan