Mobilitetstekniker – Hållbara drivmedel
Inom teknikområdet varierar arbetsuppgifterna väldigt mycket beroende på utbildningsinriktning och bransch. Jobb finns inom både den privata och den offentliga sektorn. Läs mer på framtid.se
Inom teknikområdet varierar arbetsuppgifterna väldigt mycket beroende på utbildningsinriktning och bransch. Jobb finns inom både den privata och den offentliga sektorn. Läs mer på framtid.se
Som elkraftingenjör inom starkströmsområdet kommer dina arbetsuppgifter att vara kopplade till det företag du blir anställd av. Kommer du till en elleverantör kan arbetsuppgifter från strömförsörjning i hård väderlek till dataövervakning av en transformatorstation eller ett ställverk gälla.
Som distributionstekniker kan du antingen fungera som arbetsledare för ett gäng montörer eller själv arbeta som kvalificerad eltekniker i linjereparationstjänst.
Är du anställd i ett kraftbyggnadsföretag kan ditt arbete bestå av projektering eller beredning.
Elkraftingenjör – många möjligheter
Din yrkesroll kan vara t.ex: elkraftingenjör, driftplanerare, drifttekniker, distributionstekniker, konstruktör, beredare/projektör.
Efter utbildningen kommer du att ha kunskaper om hur man alstrar energi och om framtida tänkbara energikällor. Du får färdigheter i att projektera och planera elenergins väg från kraftkälla till konsument. Du får kompetenser att kunna utföra avancerade beräkningar, sköta övervakning, drift och underhåll vid elkraftanläggningar och kunskaper att dokumentera dessa.
Lärande i arbete (LiA)
21 veckor
Behörighet:
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt särskild behörighet Godkända betyg i kurserna:
-Fysik 1, 150 p och Matematik 2, 100 p eller
-Praktisk ellära, 100p och Matematik 2, 100 p
eller Motsvarande kunskaper
Underhållsingenjör - ett bristyrke
Som underhållsingenjör inom industrin kommer du att kunna ansvara för avhjälpande och förebyggande underhåll inom många olika branscher, kunna analysera och tolka mätvärden, kunna bistå vid upprättande av specificerade inköps- och upphandlingsunderlag, kunna läsa och tolka ritningar, veta hur driften går till samt ha god kunskap om hur samarbetet med processoperatörerna skall bedrivas.
Underhållsingenjör – många möjligheter
Efter utbildningen kommer du att kunna söka arbete inom kärnkraft/värmeverk, pappers. och massaindustri, fordonsindustri, livsmedelsindustri, järn- och stålindustri, gruvindustri, kemi- och platsindustri samt bilindustri.
Lärande i arbete (LIA)
20 veckor på olika företag.
Grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan
Framtiden inom tåg- och järnvägsbranschen erbjuder varierande och utvecklande arbeten. Som systemtekniker av spårbundna fordon arbetar du med felsökning och underhåll på spårbundna fordon. Detta inom högteknologiska områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik.
Utbildningen passar dig som vill arbeta inom områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik. Som systemtekniker genomför du bedömningar av det trafiksäkerhetsmässiga tillståndet hos fordonet och en viktig del i arbetet är även att planera och organisera arbetsplatsen så att arbetet uppfyller säkerhets- och arbetsmiljökraven på ett betryggande sätt.
Ombord på själva fordonet finns ett stort antal datorer som reglerar allt från motorer, luftkonditionering, kommunikation med signalsystemet och kommunikation mellan vagnarna. Tekniken är varierande och arbetet utvecklande, det finns många områden att specialisera sig inom. Utbildningen gör att du får en bredd som även går att använda inom andra branscher och förbereder dig för ett utvecklande jobb.
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande.
Särskild behörighet
Särskilda förkunskaper krävs i följande
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Engelska 5 / Engelska A
- Svenska 2 / Svenska B eller Svenska som andraspråk 2
Kontakt
Tony Norén, utbildningsledare
021-39 98 09
Projektering och konstruktion inom elnät och kraftöverföring
Som elkraftsingenjör arbetar du med allt från planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftsanläggningar såväl som driftsättning, service och underhåll. Du effektiviserar produktions- och distributionsanläggningar samt förändringsarbeten som kan leda till ett mer miljövänligare alternativ.
Elproduktionen är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället och svenska energiföretag står inför ett omfattande förändringsarbete. Som elkraftsingenjör arbetar du på ett elnätsbolag, alternativt inom industri eller företag verksamt inom elkraftsområdet.
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande.
Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3 :
- Matematik 2 / Matematik B
- Svenska 2 / Svenska B eller Svenska som andraspråk 2
- Engelska 5 / Engelska A
Kontakt
Christer Öhman - utbildningsledare
021-39 98 06
Yrkesrollen
Som drifttekniker/processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla process och produkt.
Yrkesrollen och skiftarbetet ger stor frihet och möjligheter till utveckling. Det är inte omöjligt att du som kunnig och erfaren drifttekniker eller operatör blir engagerad i spännande investeringsprojekt, får arbetsledaransvar eller får följa med på kundbesök i fjärran länder för att diskutera kvalitetsproblem.
Möjlighet att få jobb
Utbildningen finns eftersom flera industrier har svårt att hitta kompetent personal. Inom processindustrin sker ständigt tekniska förändringar och utveckling av arbetsrollen som medför ett ökat behov av kunskap hos drifttekniker och processoperatörer. Samtidigt som man minskar den totala arbetsstyrkan har man stora pensionsavgångar. Många industrier har redan idag svårt att rekrytera kompetent personal och man förutspår att rekryteringsproblemen kommer att öka ännu mer i framtiden.
De företag som kan vara din framtida arbetsgivare finns över hela Sverige och många av dem är engagerade i utbildningen.
Utbildningens innehåll
Stor vikt läggs på en god teoretisk grund, praktiska övningar i industriell miljö, kommunikation med andra yrkesgrupper och att koppla samman teori och verklighet så att du kan fatta rätt beslut i nya situationer och lösa problem i samarbete med olika avdelningar.
Under 20 veckor kommer utbildningen att ske på plats i industrin, så kallad LIA (”Lärande i Arbete”). Du kan göra din LIA på något av de medverkande företagen eller på ett företag som du själv väljer.
Under det första året läser du kurser som ger dig den grundkunskap som behövs i all processindustri. Under det andra året specialiserar du dig mot antingen batteritillverkning, värmeproduktion, skogsindustri eller kemisk industri genom anpassade kurser, val av LIA-plats och examensarbete.
Upplägg
Utbildningen är på två år och går som en modifierad distansutbildning. Vid tio tillfällen träffas alla 3-5 dagar för föreläsningar, diskussioner och övningar. Övrig tid studerar du på hemorten med stöd av vår lärplattform där du också har kontakt med lärare och andra studerande. Du gör många studiebesök i industrin där du får se och ta fram uppgifter om de moment som tas upp i teorin. I de flesta kurser finns böcker framtagna för just den här utbildningen.
Lärarna
Lärarna från Creando är de som processindustrin själva anlitar för internutbildningar. De har erfarenhet av den industriella miljön, vad yrkesrollen kräver och kan relatera till din kommande arbetsplats. Problem som vi ena veckan diskuterar med industrin kan vi nästa vecka ta med till utbildningen och delge dig.
CSN
Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN.