Betongingenjör

Betongingenjörer är ingenjörer med specialkunskaper inom byggmaterialet betong, i första hand men de behöver även andra byggtekniska kunskaper inom många områden. Läs mer på Framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Fastighetsförvaltare

Fastighetsakademin

En fastighetsförvaltare har helhetsansvaret för en eller flera fastigheter, både det ekonomiska och det tekniska ansvaret. Du ansvarar för att bevara och utveckla värdet på dina fastigheter, du  ansvarar för budget och budgetuppföljning, du förhandlar om lokalhyror och skriver hyreskontrakt, du ansvarar för underhåll och ser till att skapa och följa underhållsplanen och  ansvarar för att säkerställa att kunderna är nöjda.

Arbeta övergripande eller specialisera dig
Arbetet som fastighetsförvaltare kan se mycket olika ut beroende på vilken typ av fastighet man är ansvarig för och på fastighetens storlek. Man kan vara specialiserad på vissa delar av fastighetsförvaltningen eller ha ett övergripande ansvar. Förvaltaren ansvarar för planering av reparationer och underhåll, entreprenadupphandling, tillsyn av anläggningar, uppvärmning, att städning och trädgårdsarbete sköts med mera. Man kan i den rollen också vara arbetsledare för driftspersonal, till exempel fastighetsskötare, som utför de olika praktiska sysslorna. Förvaltaren ansvarar vidare för budget och budgetuppföljning. Man förhandlar om lokalhyror och skriver hyreskontrakt.

Man kan också ha ansvaret för bokföring och skattefrågor med mera. Alla dessa arbetsuppgifter medför en stor mängd kontakter med hyresgäster, myndigheter och entreprenörer. Eftersom fastighetsförvaltarens arbetsuppgifter är av väldigt olika slag och hela tiden breddas ökar också kompetenskraven. Det är en fördel om man är intresserad och kunnig i såväl teknik och ekonomi som arbetsledning. Arbetet är tvärvetenskapligt och innefattar, allt från teknik, ekonomi, juridik, kommunikation, att arbeta och i leda projekt, arbeta med energi- och miljöfrågor till att leda personal.

Vår utbildning till Fastighetsförvaltare omfattar 2,5 års heltidsstudier, vilket motsvarar 500 Yh-poäng. Vi har 18 timmars lärarledd undervisning per vecka. Resterande tid sker betygsgrundande, grupp- eller enskilda arbeten där handledare, alltid finns tillgängliga.

Utbildningen innefattar tre LIA-perioder varav de två första omfattar 8 veckor vardera och den sista 9 veckor. Under dina LIA-perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Det är här du också har möjlighet att skaffa dig ett värdefullt kontaktnät och vanligen träffar din framtida arbetsgivare i fastighetsbranschen.

Efter avslutad utbildning till Fastighetsförvaltare kan du, med mycket goda anställningsvillkor, arbeta som fastighetsförvaltare, fastighetsingenjör, energispecialist, projektledare, driftsansvarig, teknisk förvaltare, energiingenjör, driftingenjör m.fl.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Utbildningsslut
2023-12-22
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet

Fastighets- och energitekniker

Fastighetsakademin

ÖPPEN FÖR SEN ANSÖKAN

Om utbildningen
Som fastighets- och energitekniker är du otroligt eftertraktad bland framtida arbetsgivare. Aldrig tidigare har branschen haft så stort behov av tekniker tack vare en ökad digitalisering, ett ökat behov av energioptimering och stora pensionsavgångar.

Efter tre terminer och avklarad examen kommer fastighetsbranschen ta emot dig med öppna armar, vilket innebär en garanterad anställning. Med ett smörgåsbord av möjligheter att välja bland, alltifrån fastighetstekniker, energispecialist, drifttekniker, drift- och fastighetstekniker, energitekniker, fastighetsvärd, husvärd, huschef till fastighetsansvarig. Kort sagt en utbildning som kommer att leda till jobb.

Utbildningen till fastighets- och energitekniker ger omfattande kunskaper i användning och optimering av en rad olika tekniska system, ett både spännande och ständigt utvecklande jobb. I detta ryms både kunskap och praktisk erfarenhet av hur man ser till att systemen fungerar optimalt med hänsyn till bl.a. myndighetskrav, energianvändning och hyresgästers förväntningar. Samtidigt som stor vikt läggs vid installationstekniska frågor eftersom särskilt nyproducerade fastigheter har mycket avancerade tekniska system. Som tekniker har man också stor insyn och påverkan i ett bestånds energioptimering och bidrar därmed till en mer hållbar framtid.

Undervisning och studieupplägg
Utbildningen sker under 1,5 års tid och motsvarar 300 YH-poäng och rymmer två praktikperioder om sju respektive, åtta veckor. LIA-praktiken, Lärande i arbete, är ett utmärkt tillfälle att omvandla teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och samtidigt knyta viktiga kontakter inför sitt framtida arbetsliv. Utbildningen består av 18 timmars lärarledd undervisning per vecka med inslag av praktiska moment. Resterande tid sker betygsgrundande, grupp- eller enskilda arbeten, där handledare och lärare alltid finns tillgängliga.

På Fastighetsakademin finner du Sveriges mest eftertraktade fastighetsutbildningar.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-23)
Påbörjad (2023-08-21)
2024-08-21
2025-08-21
Utbildningsslut
2024-02-28
2025-02-28
2026-02-28
2027-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Anläggningsingenjör väg och vatten

Teknikhögskolan

Vill du få en nyckelroll i arbetet med Sveriges infrastruktur? Studera till Anläggningsingenjör och arbeta med branschledande CAD-program för projektering av mark-, väg- och VA-arbeten. Gör karriär som anläggningskonstruktör, anläggningsprojektör, produktionsledare eller projektledare.

✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat

Behörighetskrav

• Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
• Matematik 2

Saknar du behörighet? Så blir du behörig »

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
410 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Energitekniker med specialisering vindkraft

Campus Varberg

Energibranschen är i dag en av de snabbast växande marknaderna, globalt, i Europa och i Sverige. Den negativa klimatutvecklingen måste snabbt bromsas upp vilket gör det nödvändigt att gå från dagens fossila energiproduktion till förnybara energikällor som vind-, sol-, våg- och vattenkraft samt biomassa.

I Sverige är vindkraft den tredje största källan för elproduktion efter vatten- och kärnkraft. Vindkraftsel utgör 12 procent av den totala elproduktionen, en siffra som kommer att öka de närmaste åren. Detta gör att branschen kommer att ha ett ständigt växande behov av energitekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner. 

Vindkraften byggs ut alltmer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Arbetsplatserna är många och efterfrågan på kompetens är stor. Exempelvis måst energibolagen och de svenska vindkraftsbolagen idag rekrytera tekniker från andra länder för att klara av det växande behovet kring drift, underhåll och service.

Utbildningens mål
Utbildningen har tagits fram i samarbete med flera av de ledande aktörerna inom energi- och vindkraftsbranschen. Under utbildningen görs flera studiebesök och du har möjlighet att göra din LIA (Lärande i arbete) både hos vindkraftleverantörer, servicebolag som energibolag.

Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som tekniker inom energi- och vindkraftsbranschen. Förutom god kännedom om vindkraftsteknik har du tillägnat dig kunskap inom energisystem, el, instrument, hydraulik, data samt miljö- och energieffektivisering.

Utbildningen är speciellt framtagen för att ge dig som studerande de kunskaper och färdigheter som energi- och vindkraftsbranschen efterfrågar och du ska direkt kunna börja arbeta som tekniker i grupp samt självständigt främst inom vindkraft.

Information om läkarintyg
För att få genomföra LIA-kurs krävs läkarintyg gällande höghöjdarbete enligt AFS 2005:6, 41-45§§. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket.

Utbildningens innehåll i korthet:

  • Arbetsmiljö och säkerhet 
  • Datateknik och IT-kommunikation 
  • Elkraft för energitekniker 
  • Ellära för energitekniker 
  • Energiteknik 
  • Examensarbete med fokus mot vind och energi 
  • Hydraulik och mekanik 
  • Kraftanläggningar 
  • Kraftsystems uppbyggnad och underhåll 
  • LIA 1 
  • LIA 2 
  • LIA 3 
  • Miljö och hållbar utveckling 
  • Projektarbete och rapportskrivning 
  • Styr- mät och reglerteknik
  • Vindkraftsystem 
  • Tillämpad matematik för energitekniker

Mer information om studieorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller vår satelitort Lidköping. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satellitorten. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. B-körkort krävs.

Kontakt
Martina Bengtsson
Utbildningsledare

Elin Rehn
Utbildningsledare

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-05)
2024-01-15
2025-01-13
2026-01-12
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-12-19
2026-11-27
2027-11-26
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-12-12
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Bygg & fastighet
Satellitort
Lidköping

Miljösamordnare Hållbara Byggnader

KYH

Utbildningen till miljösamordnare passar dig som vill arbeta med miljöfrågor inom byggsektorn, som är duktig på att organisera och har en god samarbetsförmåga.

Under denna utbildningen får du gedigna kunskaper om byggnaders påverkan på yttre och inre miljö, energiförsörjning, projektkunskap och förbereds för ett utvecklande arbetsliv.

Som miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning och arbetar med att samordna, planera, driva och följa upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Du identifierar miljöpåverkan vid byggprojekt och föreslår åtgärder. Andra arbetsuppgifter är byggvarubedömningar, att inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Längre fram i karriären kan du även arbeta med inventeringsplaner av fastigheter, administrera de formella delarna av miljöarbetet och skriva miljöprogram.

Du varvar mellan arbete på kontor och ute i fält på byggarbetsplatser. Yrkesrollen kräver att man trivs med samarbete, är nyfiken och hela tiden strävar efter att utvecklas.

Exempel på yrkestitlar förutom miljösamordnare:

  • Miljökonsult
  • Miljörådgivare
  • Miljöspecialist
  • Kvalitets- och miljösamordnare

Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

- Matematik B / Matematik 2
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

ELLER

- Bygg och anläggning 1

ELLER

- Praktisk ellära
- Energiteknik 1

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-22)
Påbörjad (2023-08-01)
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
410 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet