Du har nog hört att logistik kan vara så mycket och finns i nästan alla branscher. För småbarnsföräldrar som har många järn i elden krävs mycket logistik i vardagen för att få ihop livspusslet. För byggföretag krävs att material till nybygget levereras precis i tid när hantverkarna kommer. För varuhus som IKEA krävs en hel del planering för att varorna ska finnas i varuhuset när du är på väg dit.

För Belma är det viktigt att hålla koll på var chaufförerna är och när de ska leverera containrar till olika platser. Hon fick jobb under utbildningen, och vi ringer upp för att höra hur det känns nu när hon snart är färdig Logistics Planner och redan tillämpar det hon lärt sig på det nya jobbet.

Hej Belma! Berätta lite om dig själv!
– Jag är 24 år och kommer från Älmhult. 2020 påbörjade jag min utbildning – det kändes som ett bra år att plugga när det var pandemi. Jag hann vara på min första LIA-plats i ca 2 veckor förra året innan vi fick avbryta på grund av Covid, så det känns jättekul att få en till chans med LIA. I år såg jag en annons från Prezero Recycling AB, så jag kontaktade dem och frågade om LiA. När jag berättade om kurserna vi läst tyckte de att det var intressanta och viktiga kurser och jag fick platsen och började 1 februari.

Vad gör du på företaget?
– Vi jobbar med hantering av avfall, främst genom att hyra ut containrar till företag och privatpersoner. Det kan vara kunder som ska renovera och vill beställa en container på sin tomt under byggtiden, men vi har också kunder med fast schema. Till sommaren kommer Öland och Kalmar vara mina främsta områden, och då kommer många turister. Så jag hinner bli van i min roll innan dess. Jag planerar och bokar men jobbar även med fakturering och kundkontakten. Folk har frågat mig om jag verkligen jobbar med logistik – här är det jättemycket logistik.

Vad fick dig att gå den här utbildningen?
– Logistik känns så brett, det är så stort, och det finns inom många olika områden. Allting har med logistik att göra. Sen gillade jag att det var mycket praktik.

Vad fick dig att ta steget?
– Jag började kolla lite på vad det finns för tjänster ute, och då fanns det mycket inom leverans och transporthantering. Jag tittade på vad som krävdes för dessa tjänster, och då var utbildning inom transportplanering, lagerstyrning och företagsekonomi meriterande.

Vad har varit mest intressant?
– Att logistik är så mycket! Det är så häftigt att lära sig hur en liten del kan få stor påverkan på helheten. Vi har i skolan till exempel jobbat med att ta fram logistikkedjor från Kina till Sverige, och man tänker inte att så mycket hör ihop och ska flyta på för att allt ska fungera. Man tar det för givet. Vi har pratat en del i klassen om att folk inte riktigt förstår vad vi läser. Själv tänkte jag att det mest hade med transporter att göra, men det behöver det inte alls vara. Det kan vara ett lager – var ska pallarna stå? hur ska du hitta? Hur ska det organiseras? Blir det fel någonstans i kedjan, så stoppas hela kedjan. Blir det fel i plocket, blir det fel hela vägen.

Var det något i utbildningen som överraskade dig?
– Jag tittade på vilka kurser som ingick i utbildningen, men jag förstod inte riktigt deras betydelse i sammanhanget, som t.ex företagsekonomi och transportplanering ihop. Varför behöver vi jobba med lönsamhet? Att det kunde vara så betydelsefullt och ha så stor påverkan på lönsamheten. Det är inte bara att skeppa iväg varor, man måste också ställa frågor som ”hur lång tid tar det?” ”vad kostar det?” ”kan vi göra det på annat sätt?” “hur hållbart är det?”

Har du nån vision för framtiden?
– Jag har jobbat på IKEA i 5 år, och har nu fått chansen på Prezero. Jag vill jobba med någonting jag är duktig på och har koll på – så har jag alltid känt. Som logistikansvarig på ett företag, exempelvis har man ett helt ansvarsområde där man har superkoll på det man gör och får vara med och bidra, bestämma och utveckla. Det tilltalar mig.

Vad tyckte du att utbildningen gav dig?
– Överlag har utbildningen varit jättebra. Viktiga, bra och intressanta kurser som man har nytta av efteråt. Jag kollade även utbildningar på högskolan och universitet men valde YH. Det är kortare tid och en hel del praktik, så det var ett enkelt val. Jag kände också att jag vill kunna få ett jobb direkt efter studierna och jag känner verkligen att det har lönat sig att plugga! För 2 år sedan bestämde jag mig för att plugga och nu har jag ett nytt yrke. Och jag är jättenöjd med skolan och utbildningsledarna – de har varit jättestöttande och dessutom hanterat pandemin så bra!

Tack för din tid, Belma. Vi önskar lycka till i framtiden!