Hur ofta funderar du på hur det skulle vara att göra något helt annat till vardags än det du jobbar med nu? Om svaret är ofta, kanske det är dags att göra något åt saken. Therese Hellberg bestämde sig för att göra något nytt i sitt liv. Det skulle visa sig bli ett av hennes bästa beslut.

–  Jag ville påbörja ett nytt kapitel med nya lärdomar och bygga upp nya erfarenheter, säger Therese på telefon från Luleå.

Therese Hellberg var 30+ och hade tre barn när hon bestämde sig för att ta steget och vidareutbilda sig och byta karriär. Hon berättar att hon hade jobbat inom vården i 15 år, mestadels som personlig assistent med personer med psykiska funktionsvariationer. Valet föll på YH-utbildningen Inköp & Supply Management – en tvåårig avgiftsfri heltidsutbildning med praktik som gav en yrkeshögskoleexamen. Therese bidrog i ledningsgruppen för att påverka framtida upplägg.

Nu sitter du själv i rollen – hur känns det?
– Det känns fantastiskt! Jag älskar att jobba med människor och det är den gemensamma nämnaren med jobbet inom vården. Min roll på BDX är strategisk inköpare, men jag jobbar också som övergripande försäkringsansvarig för BDX Koncernen, vilket innebär varierande arbetsdagar.

Vad visste du om yrkesrollen inköpare när du sökte?
– Jag har en bekant som jobbar som inköpare och hon trivs bra i rollen. Jag har alltid trivts i vården, men jag är nog mer en driven, målmedveten person som vill utvecklas. Men det var dags att göra något nytt.

Om du ser tillbaka på när du hade bestämt dig och ansökt till utbildningen, vad hade du för tankar och förväntningar?
– Det är klart att jag kände lite rädsla och minns att jag tänkte: Är utbildningen verkligen det jag tänkt mig? Det vet man ju aldrig innan man börjar, och jag hade höga förväntningar på att utbildningen skulle ge mig en god grund för jobbet som inköpare. Men jag tänkte också tankar som: Är jag för gammal? Kan jag studera med tre barn? Är jag attraktiv på arbetsmarknaden när jag är klar? Kommer jag att få LiA (Lärande i arbete) plats? Det var många frågor som surrade i huvudet.

Vad tyckte du om dina två år på NBI?
– Jag tyckte det var en jättebra utbildning. Alla YH-utbildningar har en ledningsgrupp med personer från företag, och i Luleå är det en bra ledningsgrupp med representanter från många större företag. Jag satt med som studentrepresentant, och där kan du vara med och påverka framtida upplägg.

Hur fick du din vardag med barn och allt att fungera under studietiden?
– Jo, det gick att kombinera studier med små barn. Jag pluggade mestadels på kvällarna när barnen sov och in på nätterna. Jag var i en bra ålder att plugga och jag är glad att jag hade arbetslivserfarenheten, jag var väldigt strukturerad när jag pluggade.

Du var lite orolig för om du skulle hitta ett företag för dina praktikperioder – hur gick det?
– Jag sökte till BDX inför min första LiA period och blev erbjuden praktikplats. Jag hade lyckan att hamna helt rätt och fick göra alla mina LiA perioder hos dem. Sen blev jag erbjuden jobb efter avslutad examen. Vilket var oerhört roligt!

Våga ta steget

Vi pratar alltså om BDX Företagen AB där du jobbar som strategisk inköpare. Vad gör du i din vardag?
– Vi på BDX Inköps funktion jobbar med centrala avtal, leverantörsbedömningar, rutiner och policys. Sen har vi olika ansvarsområden där min roll är övergripande försäkringsansvarig, vilket innebär att jag jobbar med försäkringsfrågor.

Du har sagt att du önskar att alla förstod hur bra det är med en YH-utbildning. Hur menar du?
– Chansen att få vara så många veckor på praktik ger en bättre förståelse, både för jobbet och för kommande kurser. Det är som att blanda högskola med arbetsliv.

Vad vill du säga till dem som funderar på att gå samma utbildning som du?
- Var beredd på att tänka brett – det finns inköpare i många fler företag än man kan föreställa sig. Ut ur komfortzonen, våga använda ditt kontaktnät. Våga vara framåt – här är jag och jag vill det här – var bestämd och visa framfötterna!

Till sist, vilka är dina bästa tips till någon som funderar på att byta karriär?
– Våga ta steget och prova något nytt! Det är definitivt ett av mina bästa beslut. För mig blev det ett nytt kapitel, men samtidigt har jag med mig erfarenheten från alla tidigare jobb plus mitt kontaktnät. Det blev en bra grund som jag haft stor nytta av i min roll som inköpare.