Årets mest sålda produkt hos IKEA 2019 var bärkassen Frakta. Hela 2.142 997 stycken såldes på varuhusen runtom i Sverige samma år. Och visste du att den mest sålda produkten genom tiderna inte är Billy, utan skålen Stockholm?

Innan du tar en sväng till IKEA kanske du kollar på nätet om din vara finns i lager i ditt favoritvaruhus. Men har du ställt dig frågan vem som gör jobbet? För det är inte riktigt så enkelt som ett datasystem kopplat till kassorna. Bakom lagersaldot ligger mycket jobb i form av planering och tajming, logistik och lagerstyrning.

Vi ringer upp Kim Detterstam, som ska praktisera som Flow Manager. Kim gör sin sista termin på utbildningen till Logistics Planner i Växjö. Till sommaren kan han titulera sig Logistics Planner efter bara två års studier.

Hej Kim! Hur ser våren ut för din del?
– Vi kommer att gå ut på LiA i slutet av februari, det ska bli kul! Det är min andra LiA-period och den kommer jag att göra på IKEA.

Varför sökte du till Logistics Planner?
– Jag gillar logistik för det finns överallt, även i det privata livet. Så jag har alltid funderat på hur man kan göra saker så smidigt och snabbt som möjligt. Jag vill alltid vara så effektiv som möjligt för att vinna tid och jobba smart.

Du har helt rätt i att det finns överallt, men det är kanske inte den vanligaste uppfattningen om logistik?
– Nej, många tror att det handlar om lastbilar som kör från A till B. Men det är ju så mycket mer än det. Jag jobbade som idrotts- och fritidslärare inom skolverksamheten under en tid, och där krävdes mycket logistik för att verksamheten skulle fungera. Så det finns verkligen överallt, även om vi kanske kallar det något annat.

Planerar ut godset till alla varuhus i Danmark, Norge och Island.

Vissa är ju bättre än andra på logistik, tror du att det ligger i personligheten?
– Jag tror att det delvis är ett personlighetsdrag, men det är inte ett måste för att jobba med logistik.

Och nu ska du göra din sista praktik på IKEA. Kommer du att få jobba som logistiker under LiA:n?
– Ja, jag kommer att jobba i ett team med fem personer. Min titel är Flow Planner och jag kommer att planera distributionen av varor. Alla varor som säljs på ett IKEA-varuhus kommer in till en stor terminal. Mitt jobb är att planera ut godset som kommer in till terminalen till alla varuhus i Danmark, Norge och Island.

Då förstår jag att du sitter som spindeln i nätet. Det är alltså ditt ansvar att se till att varorna kommer till rätt varuhus, i rätt tid?
– Ja, precis.

Hur bar du dig åt för att få göra din LiA på IKEA?
– Jag hade faktiskt en fot inne. Efter sommaren fick jag ett studentvikariat där, så jag ringde och frågade och de sa ja.

Varför valde du just den här utbildningen?
– Den är så bred och det ger så många valmöjligheter och man kan jobba med till exempel transportplanering eller lagerstyrning i alla typer av verksamheter. Jag är mer praktiskt lagd, så jag letade efter en utbildning med praktik för att få kontakter och komma in på ett företag. Tiden två år var också viktigt.

Vilken kurs tyckte du var mest intressant?
– Det var produktionslogistiken, för där får men en helhetsbild. Det behövs när man sitter som spindeln i nätet.

Har du en vision för framtiden?
– Just nu är det att få jobb, och gärna på IKEA. Och då är ju LiA-perioden jättebra. Man får kontakt med dem som jobbar där och kan känna sig som en i gänget. Dom får ett ansikte och får veta vem man är, så det är bara positivt.

Vad skulle du säga till någon är intresserad av just den här utbildningen?
– Den är bra och särskilt praktiken – det ger högst troligt en anställning i slutändan. Den är ganska flexibel också. Jag har inte barn själv, men jag har förstått att det har funkat bra med barn.

Tack för att vi fick prata med dig och lycka till på IKEA och i framtiden!